Briseles koridoros lemj par mums

ES vienojas par stingru 2010. gada budžetu 122,9 miljardu eiro apmērā

Leta-Nozare
19.11.2009

Eiropas Savienības (ES) valstu valdības trešdien [18. novembrī] apstiprināja samazinājumus bloka 2010. gada budžeta projektā, lai ierobežotu tēriņus, kas ekonomiskās krīzes iespaidā strauji pieaug.

Sarunu dalībnieki no 27 ES dalībvalstīm panāca vienošanos ar Eiropas Parlamentu noteikt bloka nākamā gada budžetu 122,9 miljardu eiro (86,7 miljardu latu) apmērā, kas ir mazāk par parlamenta ierosinātajiem 127,5 miljardiem.

Pēc amatpersonu teiktā, neraugoties uz samazinājumu, kas visvairāk ietekmēja tradicionālo palīdzību nabadzīgajiem reģioniem, sarunu dalībnieki vienojās par papildu 2,4 miljardiem eiro speciāliem pasākumiem cīņai ar krīzi.

Valdības iegulda miljardiem eiro savās tautsaimniecībās, lai cīnītos ar krīzi, un tāpēc tās ir ieinteresētas ierobežot citus izdevumus.

Aptuveni papildu 300 miljoni eiro atlikti piena ražotāju atbalstam un 75 miljoni - Kozlodujas atomelektrostacijas slēgšanai Bulgārijā.

Nākamā gada budžetā aptuveni 45% izdevumu joprojām būs paredzēti lauksaimniecības subsīdijām un reģionālajai attīstībai, bet viena trešdaļa - palīdzībai nabadzīgajiem reģioniem.

2010. gadā ES valdības sāks risināt sarunas par budžeta reformu, lai novirzītu tēriņus no lauksaimniecības uz pētniecības darbiem un inovācijām, saka politiķi.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana