Briseles koridoros lemj par mums

Turpina atvieglot administratīvo slogu lauksaimniekiem

Agnese Krieviņa, AgroPols
27.11.2009

Pastiprinātu uzmanību KLP vienkāršošanai Komisija pievērsusi jau kopš 2005. gada, tostarp ES apņēmusies administratīvo slogu līdz 2012. gadam samazināt par 25%. Šā gada aprīlī ES dalībvalstis kopīgi Komisijai iesniedza 39 KLP vienkāršošanas ieteikumus. Pagājušajā nedēļā Komisija nākusi klajā ar atzinumu par to īstenošanas iespējām. Vairums ieteikumu saņēmuši pozitīvu vērtējumu, daļa no tiem jau īstenoti, bet citus paredzēts ieviest tuvākajā laikā. Kā atzinusi ES Lauksaimniecības komisāre M. Fišere-Bēla (M. Fischer-Boel), Eiropas lauksaimnieku darbu nedrīkst kavēt ar nevajadzīgi sarežģītiem noteikumiem un birokrātiju, jo īpaši pašreizējās ekonomiskās krīzes situācijā.

Arī Latvijā 2007. gadā tika veikts pētījums par administratīvo slogu lauksaimniekiem, saņemot tiešos un platību maksājumus. Tajā tika noskaidrots, ka kopumā lauksaimnieki šo slogu neuzskata par ļoti lielu un atbalsta saņemšanas procedūru par īpaši sarežģītu, tomēr tik un tā tas rada kopējos zaudējumus Ls 1,07 milj. vērtībā. Tomēr līdzās administratīvajām izmaksām, kas rodas, piesakoties atbalstam, spēkā ir arī virkne citu prasību, kas tāpat rada slogu.

Daļa no dalībvalstu ieteikumiem attiecās uz administratīvās procedūras vienkāršošanu nacionālajās atbildīgajās iestādēs, bet gandrīz puse ieteikumu paredz atvieglot administratīvo slogu zemniekiem.

Atvieglojumi attiecībā uz tiešmaksājumiem un savstarpējo atbilstību

Nesen veiktā KLP “veselības pārbaude” ļāvusi reformēt un vienkāršot tiešmaksājumumu likumdošanu, tāpēc Komisija uzskata, ka jaunas ievērojamas pārmaiņas šobrīd situāciju nevis vienkāršotu, bet gan sarežģītu. Tādējādi tikai daži dalībvalstu priekšlikumi attiecībā uz tiešajiem maksājumiem, guvuši atbalstu. Komisija norādījusi, ka vairākiem no tiem bijis politisks, nevis tehnisks raksturs.

Kā apspriežamu ieteikumu Komisija uzskatījusi iespēju nepildīt vienoto pieteikumu tiem lauksaimniekiem, kuru zemes platība ir mazāka par 1 ha (bet ir lauksaimniecības dzīvnieki). Tāpat valstīs, kurās ieviest vienotais maksājums, lauksaimnieki varēs apvienot maksājumu tiesību daļas, tādējādi samazinot nepieciešamo dokumentu apjomu.

Kopumā aptuveni trešdaļa ieteikumu skāra savstarpējās atbilstības (SA) jautājumus. Vairākus no tiem Komisija pilnībā atbalstījusi, bet daļai piedāvājusi alternatīvu risinājumu. Arī Latvijā kopš šāgada ir jāievēro SA prasības.

Dalībvalstis Komisijai norādījušas, ka uz lauksaimniekiem jāattiecina un kontrolēs jāpārbauda tikai skaidri un saprotami nosacījumi, atceļot tādas prasības, ko nevar tieši izkontrolēt (piemēram, dzīvnieku labturība). Tāpēc jau tuvākajā laikā tiks publicētas vadlīnijas par SA jautājumiem.

Tāpat dalībvalstis aicinājušas ievērojami samazināt vai pat pilnībā atcelt pārbaudes tām pārvaldības prasībām, kur iepriekšējos gados nav atklāts vai atklāts ļoti maz pārkāpumu. Komisija tomēr uzskata, ka viens no SA principiem ir visu nosacījumu ievērošanas pārbaude.

Par atbalstāmu (ar grozījumiem normatīvajos aktos) Komisija uzskatījusi ieteikumu izmaiņām saimniecību atkārtotā pārbaudē, ja konstatēti nelieli pārkāpumi. Ierosināts līdzšinējo 100% kontroļu vietā atkārtotu kontroli veikt tikai 20% saimniecību. Turklāt gadījumos, kad uzieti pārkāpumi, Komisija nolēmusi atļaut dalībvalstīm atkārtoti pārbaudīt tikai tās prasības, kas pirms tam pārkāptas.

Atbalstīti arī grozījumi normatīvajos aktos, paredzot, ka saimniecībām, kas piedalās kvalitātes shēmās, tiek samazināta iespēja tikt atlasītām pārbaudēs, ko veic valsts uzraugošās iestādes. Tāpat SA prasību kontroli var aizstāt atbilstoša kontrole, kas dalībvalstī tiek veikta nacionālās likumdošanas ietvaros.

Dalībvalstis arī vērsušas uzmanību uz SA prasību pieaugšanas tendenci, tādējādi radot lauksaimniekos negatīvu attieksmi pret šo koncepciju. Tāpēc līdz ar jaunām prasībām, ieteikts dažas esošās atcelt. Komisija norāda, ka šāda pieeja tiek īstenota pastāvīgi, tomēr ne pēc aritmētiskā principa, bet gan pēc ieguvumu-izmaksu principa.

Komisija turpina strādā pie priekšlikuma saskaņot atsevišķu pirmā un otrā pīlāra platību un dzīvnieku maksājumu termiņus.

 

Ar ieteikumiem un Komisijas novērtējumu var iepazīties arī: http://ec.europa.eu/agriculture/simplification/sec2009_1601_en.pdf.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana