Briseles koridoros lemj par mums

EP deputāti pieprasa pārstrādātos produktos norādīt izmantotās gaļas izcelsmi

Edgars Skvariks, Nac.ag. LETA
12.02.2015

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasa norādīt izcelsmes valsti gaļai, kas ir pārstrādātu produktu, piemēram, cīsiņu, pelmeņu vai saldētās picas, sastāvā, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Pašlaik izcelsmes valsts obligāti jānorāda tikai svaigai liellopu gaļai, un šī iemesla dēļ deputāti aicina Eiropas Komisiju (EK) izstrādāt atbilstošas izmaiņas tiesību aktos, lai atjaunotu sabiedrības uzticēšanos pēc "zirga gaļas skandāla" un citiem gadījumiem, kad pārtikas produktu tirgū notikusi patērētāju maldināšana.

Rezolūcijā, ko EP pieņēma ar 460 balsīm par, 204 pret un 33 atturoties, deputāti mudina EK izdarīt secinājumus no 2013.gadā veiktās izpētes un izstrādāt tiesību aktu priekšlikumus, lai pieprasītu obligāti norādīt izcelsmes valsti gaļai, ko lieto kā sastāvdaļu pārstrādātos produktos, nodrošinātu vairāk pārredzamības pārtikas ķēdē, labāk informētu ES patērētājus un tādējādi atjaunotu viņu uzticēšanos.

Tāpat deputāti rezolūcijā atkārtoti pauž bažas par krāpšanu pārtikas aprites jomā, tās potenciālo ietekmi uz pārtikas nekaitīgumu, patērētāju veselību un pārtikas ķēdes darbību. Rezolūcijā arī uzsvērts, ka EK savā ziņojumā atzinusi, ka vairāk nekā 90% respondentu uzskata, ka gaļas izcelsmes marķēšana pārstrādātos pārtikas produktos ir svarīga.

Kā liecina balsojuma rezultāti, no Latvijas EP deputātiem par minēto rezolūciju balsoja Iveta Grigule (ZZS), Andrejs Mamikins (S), kā arī Tatjana Ždanoka. Pret balsoja Sandra Kalniete (V), Krišjānis Kariņš (V), Artis Pabriks (V), Inese Vaidere (V), kā arī Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Eiropas Savienībā 30 līdz 50% no kopējā nokauto dzīvnieku gaļas apjoma pārstrādā gaļas sastāvdaļās izmantošanai pārtikas produktos, galvenokārt maltajā gaļā un gaļas izstrādājumos.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana