Briseles koridoros lemj par mums

Šobrīd Eiropa nekompensēs zaudējumus cūkaudzētājiem ĀCM skartajās teritorijās

Līva Norkārkle, Zemnieku Saeima (ZSA)
25.05.2016

Lai aicinātu rast kompensācijas mehānismu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajām zonām, Lietuvas Cūku audzētāju asociācijas vadītājs Aļģis Baravikas š.g. 20.maijā ierosināja tikties Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA - COGECA dalībniekiem un Eiropas Komisijas pārstāvjiem no DG AGRI un DG SANTE.

Sarunā piedalījās COPA - COGECA cūkgaļas darba grupas vadītājs Antonio Tavares (Portugāle), Lietuvas Cūku audzētāju asociācijas vadītājs Aļģis Baravikas, grupas pārstāvis Daniels Azevedo, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece. Tikšanos vadīja COPA viceprezidente un biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja - Burmistre.

"Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja - Burmistre: "Sanāksmē mēs kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka Eiropas Savienība nav vienota, jo ir lielās un mazās valstis. Āfrikas cūku mēra situācija parāda Eiropas Savienības nepilnības. Diemžēl esošie instrumenti ir nepietiekami, lai adekvāti reaģētu uz krīzes situācijām. Jā, pastāv krīzes fonds, bet tas netiek iedarbināts situācijās, kad problēmas skar mazās valstis vai nelielus lauksaimniecības sektorus. Šobrīd mēs esam buferis starp Eiropu un Austrumu kaimiņiem, no kurienes izplatās ĀCM, bet reālu palīdzību mūsu ražotāji saņemt nevar. Tāpat nav noslēpums, ka pašlaik Eiropā ir cūkgaļas pārprodukcija un klusībā ražotāji priecājas, ka kādā valstī ražošana samazinās.

Komisijas pārstāvju atbilde, ka nav tādu instrumentu, kas ļautu izmaksāt atbalstu šādos gadījumos, mūs neapmierināja un to arī sanāksmē akcentējām. Mēs turpināsim darbu, lai pie ĀCM skarto teritoriju cūkaudzētājiem nonāktu finansiāls atbalsts."

"Latvijas Cūku audzētāju asociācijas" direktore Dzintra Lejniece: "Galvenā problēma, ka III ĀCM zonā esošajiem cūkkopības uzņēmumiem nemaksā tirgus cenu par realizēto produkciju, bet 10 - 30% zemāku, vai atsakās pirkt vispār. Šobrīd, kad cūkgaļas cena visā Eiropas Savienībā ir zema, tad ĀCM zonā esošās cūkkopības komercfermas nonākušas bezizejas situācijā. Pārtraukt savu darbību nozarē nevar, jo saņemti ES fondu līdzekļi cūku labturības prasību ieviešanai un fermas modernizācijai, tātad tās ir saistības uz pieciem gadiem, arī saistības pret bankām."

Pēc sarunas Eiropas Komisijas pārstāvji vēlreiz atsūtīja pasākumu plānu, kas būtu jārealizē šādos gadījumos. Diemžēl neviens no tiem nesniedz reālu risinājumu cūkaudzētājiem ĀCM skartajās teritorijās.

Zemnieku Saeima (ZSA)

x

Paroles atgadināšana