Dokumentu hronika

Likumprojekts „Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”

MK, Citi
28.07.2009

Pašlaik nav noteikumu, kas regulētu valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību par:
1) ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju, lēmuma izsniegšanu iebilduma paziņojumam un grozījuma par ģeogrāfiskās izcelsmes norādi reģistrācijas apliecības izsniegšanu;
2) nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas kontroles institūcijas apstiprināšanu;
3) pārtikas uzņēmuma darbības atzīšanas apliecības izsniegšanu;
4) pārtikas uzņēmuma darbības reģistrācijas apliecības izsniegšanu;
5) uztura bagātinātāja reģistrāciju;
6) diētiskās pārtikas un mākslīgo maisījumu zīdaiņiem reģistrāciju;
7) atļaujas izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai.
Šobrīd spēkā esošo Ministru kabineta 2003.gada 18.marta noteikumu Nr.127 „Pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtība” prasības rada papildu administratīvo slogu uzņēmējiem salīdzinājumā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu prasībām. Turklāt saskaņā ar 2007.gada 18.decembra Ministru kabineta sēdes protokola Nr.70 50.§ 2.3.apakšpunktā noteikto līdz 2009.gada 1.janvārim Ministru kabinetā ir jāiesniedz normatīvā akta projekti, nosakot valsts nodevas apmēru un maksāšanas kārtību par:
- pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas apliecības izsniegšanu;
- lēmuma izsniegšanu par uztura bagātinātāja pirmreizējo reģistrāciju,
- uztura bagātinātāju reģistrāciju;
- diētiskās pārtikas un mākslīgo maisījumu zīdaiņiem reģistrāciju;
- atļauju izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai.
Transportlīdzekļu grupas, kam nepieciešama Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja pārtikas pārvadāšanai, kā arī valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību nosaka 2007.gada 10.jūlija noteikumi Nr.486 “Noteikumi par valsts nodevu atļaujas saņemšanai un atļaujas izsniegšanas kārtību transportlīdzekļu grupām, kurām ir nepieciešama atļauja pārtikas pārvadāšanai” (“Latvijas Vēstnesis”, 2007, nr. 117).
Prasības transportlīdzekļiem, kā arī dzīvnieku izcelsmes pārtikas pārvadāšanas nosacījumi un temperatūras režīms ir noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulā (EK) Nr.852/2004 par pārtikas produktu higiēnu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2004.gada 29.aprīļa Regulā (EK) Nr.853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku.
Likumprojekta sagatavošanas mērķis ir noteikt pilnvarojumu Ministru kabinetam izdot Ministru kabineta noteikumus par:
1) ģeogrāfiskās izcelsmes norādes reģistrāciju, iebilduma paziņojuma lēmuma izsniegšanu un grozījuma par ģeogrāfiskās izcelsmes norādi reģistrāciju;
2) nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas kontroles institūcijas apstiprināšanu;
3) pārtikas uzņēmuma darbības atzīšanas apliecības izsniegšanu;
4) pārtikas uzņēmuma darbības reģistrācijas apliecības izsniegšanu;
5) uztura bagātinātāja reģistrāciju,
6) diētiskās pārtikas un mākslīgo maisījumu zīdaiņiem reģistrāciju;
7) atļaujas izsniegšanu dabīgā minerālūdens izplatīšanai.
Lai vienkāršotu likumu, tā savukārt uzlabojot uzņēmējdarbību, ir jāizdara grozījumi nacionālajos aktos, izslēdzot attiecīgu deleģējumu no likuma un atceļot Ministru kabineta 2007.gada10.jūlija noteikumus Nr.486 „Noteikumi par valsts nodevu atļaujas saņemšanai un atļaujas un atļaujas izsniegšanas kārtību transportlīdzekļu grupām, kurām nepieciešama atļauja pārtikas pārvadāšanai”. Pārtikas un veterinārais dienests izvērtēs transportlīdzekļu atbilstības higiēnas prasībām kārtējās uzraudzības laikā, apsekojot pārtikas uzņēmuma darbību.
Saskaņā ar Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu „Izvērtējums par administratīvā akta darbību vai izpildi administratīvā akta apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas gadījumā” 2008.gada 11.novembrī Ministru kabinets (prot. Nr.80 41.§) ir noteicis uzdevumu sagatavot grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā par likuma atbilstošo pantu precizēšanu attiecībā uz amatpersonu pieņemto lēmumu apstrīdēšanu. Sagatavotie grozījumi ir jāiesniedz Ministru kabinetā līdz 2009.gada 1.janvārim. Jomā, kurā steidzami jārisina jautājums par pārtikas draudu cilvēka veselībai vai dzīvībai vai kurā ir iespējama pārtikas izraisīto slimību vai saindēšanās masveida izplatība, valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors ir tiesīgs noteikt ierobežojumu vai aizliegumu pārtikas ievešanai valstī vai izplatīšanai Latvijā ar lēmumu, kas izpildāms nekavējoties. Nekavējoties izpildāma lēmuma apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neaptur šī lēmuma izpildi.
Komisijas 2006.gada 22.decembra Direktīvas 2006/141/EK par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem, un ar ko groza Direktīvu 1999/21/EK, 14.pants nosaka, ka mākslīgo maisījumu zīdaiņiem reklāma ir atļauta tikai specializētajās publikācijās par zīdaiņu aprūpi un zinātniskajās publikācijās. Direktīvas 14.panta prasības ir ieviestas Ministru kabineta 2008.gada 26.maija noteikumos Nr.370 „Noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem”. Specializēto un zinātnisko publikāciju izvērtēšana nav Pārtikas un veterinārā dienesta funkcija.
Pašlaik neviens pārtikas apritē iesaistīts uzņēmums nav informējis par nepieciešamību izmantot tradicionālās metodes kādā no pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas posmiem, kas būtu jāreglamentē ar Ministru kabineta noteikumiem.
No Pārtikas un veterinārā dienesta funkcijām tiek izslēgta funkcija nodrošināt Ģenētiski modificēto organismu un jaunās pārtikas uzraudzības padomes darbu, jo Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 16.panta pirmā daļa nosaka, ka ģenētiski modificēto organismu uzraudzības padome ir Ministru kabineta izveidota konsultatīva institūcija, kas koordinē nacionālās bioloģiskā drošuma sistēmas politikas izstrādi.

 

LR Ministru kabinets (MK)

x

Paroles atgadināšana