Jautājiet! - Atbildēsim....

Vairāki jautājumi par pasākumu “Lauku saimniecību modernizācija"

Krista Garkalne, AgroPols
27.08.2009

* Iepazīstoties ar kārtējo MK noteikumu projektu pasākumam “Lauku saimniecību modernizācija”, redzams, ka tajā saglabātas iepriekšējās prasības pieteikumos uzrādīt paredzamo pozitīvo naudas plūsmu katrā mēnesī. Kādā no LAD sanāksmēm solīja, ka šie visai nereālie nosacījumi tiks mainīti...

Noteikumi patlaban tiek grozīti. Piemēram, naudas plūsma uzrādīšana katrā mēnesī vairs netiks prasīta. Plānotas arī citas izmaiņas. Piemēram, turpmāk, uzsākot projektu pieņemšanu, tos vērtēs tikai reģiona līmenī, nevis LAD centrālajā aparātā, tādējādi vērā ņemami saīsinot izvērtēšanas termiņus. Tas arī ļaus projektus pieņemt vienlaidus (nevis kampaņveidīgi) un izsludināt finansējumu visam gadam. Savukārt pretendenti projektus varēs iesniegt sev labvēlīgā laikā. Brīdī, kad būs saņemti projekti par 80% no summas, LAD ziņos, ka pēc mēneša pieteikšanās tiks pārtraukta. Atlikušajiem iesniegtajiem projektiem piemēros atlases kritērijus.

* Kāpēc plānots atteikties no “Lauku saimniecību modernizācijas” pasākumā ietvertā publiskā finansējuma sadales reģionālajām lauksaimniecības pārvaldēm? Tā var secināt no MK noteikumu projekta teksta.

Šis jautājums adresējams ZM. Tomēr lēmumu var atbalstīt, jo ekonomiskā krīze valstī padziļinās, un jebkura ierosme uzņēmējdarbības vides vienkāršošanai šobrīd ir ļoti vajadzīga. Turklāt pēdējā kārtā projektu līdzekļi nav izņemti nevienā no lauksaimniecības pārvaldēm.

* Kādi dati un dokumenti būs noteicošie, lai pārliecinātos, ka pretendents ir jaunais lauksaimnieks un varētu izmantot papildu atbalsta intensitāti?

Vispirms - pieteicēja vecums (līdz 40 gadiem). Tiks arī pārbaudīts, vai pretendenta uzņēmums nav vecāks par pieciem gadiem. Vēl precīzāki kritēriji būs zināmi, gatavojot MK noteikumu projektus.

* Par jaunas tehnikas iegādes pierādīšanu. Piemēram, ir rajons, kurā LAD kontrolieri traktortehnikai skatās motorstundas, prasot, lai būtu nulle, savukārt citur šādas prasības nav. Kāda ir pareizā, vienotā pieeja, lai noteiktu, kas ir jauna tehnika?

Tehniku var sākt izmantot tad, kad tā ir piegādāta. LAD kontrolieri skatīsies, lai nolietojums būtu samērojams, un motorstundu norādē nulli neprasa. Tomēr, ja kādā konkrētā LAD pārvaldē ir problēmas, jāziņo centrālajam LAD - tās tiks risinātas.

* Saimniecība noslēgusi līgumu par projekta realizāciju 2011. gadā, taču projekts pabeigts jau šogad. Ja visi dokumenti tiktu iesniegti augustā, kad varētu gaidīt līdzekļu atmaksu no LAD?

Informāciju par atmaksājamām naudām LAD Finanšu ministrijai sniedz katru mēnesi un katru nedēļu. Tomēr puse no maksājumu pieprasījumiem jau šobrīd kavējas. Tādējādi, ja kāds projektu būs realizējis ātrāk nekā plānots, nauda atradīsies. Lielākas problēmas rada projekti, kas neiekļaujas realizācijas laikā - rodas bažas, ka tas netiks realizēts vispār, un nauda beigās paliks pāri.

* Pēc kādiem kritērijiem nosaka projekta atbilstību drošas finanšu vadības principiem?

Drošas finanšu vadības principi ietver saimnieciskuma (atbilstība tirgum), lietderības (vai nauda tiek ieguldīta ar atbilstīgu mērķi) un efektivitātes principu (vai sasniedz programmas mērķi).

* Vai pasākuma „Lauku saimniecību modernizācija” attiecināmajās izmaksās var iekļaut piena pasterizācijas iekārtas?

Modernizācijas pasākumā ietilpst visas darbības līdz apstrādei. Pasterizācija ir apstrāde, tātad pasterizācijas iekārtas modernizācijas pasākumā netiks atbalstītas.

* Vai šā pasākuma attiecināmajās izmaksās var iekļaut ar dzesēšanas iekārtu aprīkota kravas furgona iegādi svaigpiena pārvadāšanai?

Viss atkarīgs no specifikācijas - ja tā ir specializēta tehnoloģiska iekārta, to varēs uzskatīt par attiecināmo izmaksu, ja ne - nē.

* Noteikumi, kas projektu iesniedzējiem liedz uzsākt būvniecības (rekonstrukcijas) projektu realizāciju pirms līguma noslēgšanas ar LAD, bieži kavē iecerēto darbu paveikšanu īsos termiņos. Vai nevar iedibināt tādu kārtību, ka LAD darbinieki, saņēmuši ar būvniecību saistītu projektu, izbrauc uz vietas un apzina situāciju nākamajā būvlaukumā vai rekonstrukcijai paredzētajā objektā? Lietderīgi būtu arī pirms līguma noslēgšanas ar LAD dot iespēju projekta iesniedzējam noslēgt līgumus ar nepieciešamo iekārtu piegādātājiem un par paredzamo pirkumu iemaksāt avansu. Vairumā gadījumu šāda kārtība paātrinātu pieteikto projektu realizāciju.

Šis jautājumus vēlreiz jāpārrunā ar ZM. Tomēr septembrī ir gaidāms Eiropas Komisijas audits, tad šo jautājumu, tāpat avansa/rokasnaudas jautājumu, būs iespējams apspriest ar Komisijas pārstāvjiem.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana