Jautājiet! - Atbildēsim....

Divi jautājumi par daļēji naturālajām saimniecībām

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
21.10.2009

· Kādi ir daļēji naturālo saimniecību vērtēšanas kritēriji? Vai tajos notikušas izmaiņas, jo visai daudz saimniecību projekti netiek pieņemti?

Projektu vērtēšanas kritēriji nav mainījušies. Taču pašlaik projektu pieņemšana šajā pasākumā ir pārtraukta. Iesniegtajiem projektiem, pēc Eiropas Komisijas auditoru ieteikuma, LAD lielāku uzmanību pievērsīs, vērtējot ikgadējās atskaites. Saņemot trešā, ceturtā un piektā gada atskaites, tiks izvērtēts, vai, projektu ieviešot, ir sasniegta atbilstība pasākuma mērķim - izveidota attīstīta un konkurētspējīga saimniecība.

· Cik projektu šobrīd iesniegti un kādas ir to galvenās kļūdas (neatbilstības)? Kādas atšķirības novērojamas reģionu griezumā - kur ir visvairāk noraidīto projektu?


Galvenie noraidījuma iemesli:

1. un 2. kārtā - trūkst finansējuma;

īpašumā nav vismaz 1 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes;

saimnieciskā darbība reģistrēta īsi pirms projekta iesniegšanas, un pretendents ar vērā ņemamiem pierādījumiem nespēj pamatot iepriekšējo saimniecisko darbību;

ieņēmumi no l/s ražošanas ir mazāk kā 50%;

neto apgrozījums nesasniedz Ls 2108.

I un II kārtā finansējuma trūkuma dēļ Ziemeļvidzemes un Ziemeļkurzemes pārvaldē noraidīti vairāk nekā 150 projekti, pārējās pārvaldēs - mazāk par 100 projektiem. Citu iemeslu dēļ noraidīto projektu skaits ir līdzīgs visās RLP.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana