Politikas jaunumi

ZM: Pieņem nozīmīgus lēmumus situācijas uzlabošanai lauksaimniecībā

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
12.08.2009

Valdības sēdē tika izskatīti un apstiprināti vairāki Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie Ministru kabineta (MK) noteikumu projekti, kuru īstenošana uzlabos situāciju nozarē. To skaitā - traktortehnika laika posmā no 1.maija līdz 1.oktobrim pa koplietošanas ceļiem varēs vilkt divas piekabes, kas aprīkotas ar darba bremzē. Budžeta iespējām pielāgots nacionālo subsīdiju nolikums...


Vakar valdības sēdē tika izskatīti un apstiprināti vairāki Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie Ministru kabineta (MK) noteikumu projekti, kuru īstenošana uzlabos situāciju nozarē.

Turpmāk lauksaimniekiem būs iespēja vienas kravas vietā galamērķī nogādāt divas kravas, kas būtiski uzlabos lauksaimniecības produktu ražotāju konkurētspēju. Tas noteikts ZM izstrādātajos grozījumos Ceļu satiksmes noteikumos, kas veikti, lai samazinātu lauksaimniecības produkcijas transportēšanas izmaksas un veicinātu lauksaimniecības uzņēmumu attīstību. Izmaiņas paredz, ka traktortehnika laika posmā no 1.maija līdz 1.oktobrim pa koplietošanas ceļiem varēs vilkt divas piekabes, kas aprīkotas ar darba bremzēm.

Tāpat arī lauksaimniecības mašīnas vairs nevajadzēs aprīkot ar tahogrāfiem, kas tika prasīts līdz šim. Līdz ar to ir novērsta lauksaimnieku nepamatota sodīšana par nepareizu vadītāja darba un atpūtas laika uzskaites reģistrācijas kontrolierīces izmantošanu. Grozījums atbilstošajā normatīvajā aktā būtiski uzlabos lauksaimniecības produktu ražotāju konkurētspēju.

Ar valdības akceptu turpmāk Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (VTUA) paliks Zemkopības ministrijas pakļautībā, kā tas arī ir bijis līdz šim un kā to vēlējās lauksaimnieki un nozaru sabiedriskās organizācijas. Tāpat tiks reorganizēti Latvijas Lauksaimniecības muzejs un Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejs "Pikšas"", tādā veidā samazinot iestāžu administratīvos izdevumus un ekonomējot valsts budžeta līdzekļus.

Savukārt atbilstoši Grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam"", kas stājās spēkā šā gada 1.jūlijā (publicēti Latvijas Vēstnesī 27.06.2009. Nr.98), precizēts subsīdiju nolikums 2009.gadam, veicot līdzekļu pārdali no vairākām subsīdiju programmām, kurās, pārskatot līdzekļu faktisko izlietojumu, tika konstatēts to pārpalikums, uz tām, kur tas nepieciešams programmas veiksmīgai realizācijai. Līdzekļu pārdale nav skārusi lauksaimniekiem būtiskas atbalsta programmas.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana