Politikas jaunumi

Saeimas komisija satraukta par PVD darba kvalitāti

Saeimas Preses dienests
21.08.2009

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti ceturtdien, 20. augustā, pārrunājot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbu pēc iestādē veiktās reorganizācijas, pauda bažas par jauno kārtību, kas paredz no uzņēmējiem iekasēt naudu par PVD transporta izdevumiem. Komisija arī aicināja vienkāršot normatīvo aktu prasības, kas jāievēro Latvijas uzņēmējiem.

"Pārbaudot dažādu prasību ievērošanu, Pārtikas un veterinārais dienests dara svarīgu darbu. Tomēr ir nepareizi no uzņēmēja pieprasīt, lai viņš sedz dienesta speciālistu transporta izdevumus," norādīja komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. Viņš minēja piemēru, ka kopš Valkā uz vietas nav neviena PVD darbinieka par šīs iestādes speciālistu braucienu no Valmieras uzņēmējiem jāšķiras no ievērojamas naudas summas.

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka laikā, kad valsts cer uz darbu zaudējušo cilvēku vēlmi pievērsties uzņēmējdarbībai, šāda PVD rīcība nav pareiza. Tāpat vairāki deputāti PVD direktoram Marekam Samohvalovam izteica aizrādījumus par viņa vadītās iestādes darbinieku attieksmi pret uzņēmējiem. Strikta sekošana rakstītām prasībām ir novedusi pie tā, ka uzņēmēji netic valstij un pārbaudes uztver kā teroru, atzina komisijas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS). "Tā vietā, lai kafejnīcā meklētu pēdējo putekli, dienestam būtu jāsniedz profesionālas konsultācijas par ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas uzlabošanu," aicināja I.Līdaka.

PVD direktors skaidroja, ka dienesta budžets ir ievērojami sarucis - 27 pārvalžu vietā saglabātas tikai 11 un par 30 procentiem samazināts strādājošo skaits. Turklāt lemjot par to, kurus darbiniekus atlaist, tika ņemtas vērā klientu atsauksmes par speciālistu darba stilu un profesionalitāti. Tāpat PVD ir lēmis samazināt pārbaužu skaitu uzņēmumiem. Vienlaicīgi M.Samohvalovs atzina, ka daļa uzņēmēju klaji neievēro valsts noteiktās prasības un stingra kontrole ir nepieciešama.

Lai padziļināti iepazītos ar situāciju un izvērtētu PVD darbu, komisijas deputāti ar M.Samohvalovu vienojās rudenī kopā ar PVD kontroles speciālistiem apmeklēt kādu uzņēmumu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicināja Zemkopības ministriju un PVD divu mēnešu laikā izstrādāt priekšlikumus par to, kādas normatīvo aktu prasības samazināt un kādi grozījumi nepieciešami, lai sakārtotu PVD transporta izmaksu segšanas kārtību.

Saeimas Preses dienests

x

Paroles atgadināšana