Politikas jaunumi

Zemkopības ministra tikšanās ar jauno ASV vēstnieci Latvijā

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
10.09.2009

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 9. septembrī Zemkopības ministrijā tikās ar jauno ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, lai pārrunātu nozares aktualitātes un apspriestu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības jomā.

Zemkopības ministrs ASV vēstnieci iepazīstināja par šā brīža situāciju Latvijas lauksaimniecībā, plašāk skaidrojot Eiropas Savienības (ES) ietekmi uz nozares attīstību, kā arī raksturojot Latvijas situāciju salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm, finansiālā atbalsta sadales kritērijus un lēmumu pieņemšanas procesu ES. J. Dūklavs uzsvēra, ka jaunajā finanšu periodā Latvija sagaida tiešmaksājumu izlīdzināšanos un līdz ar to arī lauksaimnieku konkurētspējas palielināšanos.

Amatpersonas sarunas gaitā apmainījās viedokļiem par eksporta tirgiem un iespējām tos paplašināt. Zemkopības ministrs norādīja, ka Latvija eksporta produktu klāsts ir plašs - tie ir gan kokmateriāli, gan zivju produkcija, gan piena produkti, vienlaikus uzsverot, ka eksporta tirgus ir segmentēts - tas tiek attīstītas gan austrumu, gan rietumu virzienā, īpaši cenšoties veicināt eksportu uz Krieviju. Tāpat arī Latvija attīsta ekonomiskās saites lauksaimniecības jomā ar tuvākajiem kaimiņiem - Igauniju un Lietuvu. Dž. Gārbere atzīmēja, ka šāda pieeja ir ļoti apsveicama, īpaši ekonomiskas krīzes apstākļos.

Tāpat zemkopības ministrs vēstniecei skaidroja ekonomiskās situācijas ietekmi uz Latvijas lauksaimniecību, norādot, ka tiek strādāts pie administratīvo slogu mazināšanas nozarēs, kā arī lauksaimnieki tiek atbalstīti iespējās saņemt kredītus no bankām, piedāvājot tiem profesionālas konsultācijas, biznesa plānu pārskatīšanu un kredītgarantijas.

Amatpersonas arī apmainījās iespaidiem par izstādi "Riga Food 2009".

Sarunas noslēgumā Dž. Gārbere pateicās J. Dūklavam par uzaicinājumu iepazīt Latvijas laukus klātienē, apmeklējot saimniecības, un norādīja, ka šādu izdevību noteikti arī izmantos.

ASV ierindojas starp Latvijas nozīmīgākajām tirdzniecības partnervalstīm trešo valstu starpā, tostarp ASV ir viens no nozīmīgiem noieta tirgiem zivju produkcijas eksportam. Tāpat ASV ir svarīgs Latvijas partneris koksnes un tās izstrādājumu eksportā - uz ASV no Latvijas tiek eksportētas mēbeles 4% apmērā no visas nozares produkcijas eksporta. Starp Latviju un ASV veiksmīgi attīstījusies sadarbība lopkopības jomā, ko plānots turpināt arī nākotnē.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana