Politikas jaunumi

Jaunais Valsts vides dienesta kuģis "Mare" sāk zvejas kontroli un vides monitoringu jūrā

Jūlija Ņikitina, Valsts Vides dienests (VVD)
23.04.2015

Trešdien, 22. aprīlī Rīgā, 11.novembra krastmalas piestātnē pie Rīgas Tehniskās universitātes, notika Valsts vides dienesta (VVD) jaunā jūras zvejas kontroles un jūras vides monitoringa kuģa "Mare" pirmās darba sezonas atklāšanas pasākums. Tā laikā VVD pārstāvji un viesi pārrunāja "Mare" būtisko pienesumu dienesta pamatfunkciju izpildē zvejas kontroles un vides monitoringa jomā Latvijas Republikas un starptautiskajos Baltijas jūras ūdeņos un prezentēja kuģa tehniskās iespējas, kā arī runāja par VVD pamatfunkciju uzlabošanu jūras zvejas un vides monitoringa jomā.

Kuģa atklāšanas pasākumā VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova uzsvēra: "VVD funkciju nodrošināšanai jūras zvejas kontroles un jūras vides monitoringa veikšanai bija nepieciešama lielāka neatkarība. Jūtos ļoti gandarīta par lolotā sapņa veiksmīgu rezultātu sadarbībā ar Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un patiesi ceru uz labiem sasniegumiem. Arī kuģa vārds "Mare" (latīniski "jūra") izraudzīts ar nolūku. Tas apzīmē kuģa pamatdarbības vietu un uzliek VVD papildu atbildību paveikt savu darbu godam - nosargāt Baltijas jūras zivju resursus un veikt kvalitatīvu jūras vides monitoringu." Atklāšanas pasākumā piedalījās arī VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola, Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta pārstāvji, VVD ģenerāldirektores vietniece, Zvejas kontroles departamenta (ZKD) direktore Evija Šmite un kuģa VVD kuģa kapteinis Gints Rijkuris.

VVD ģenerāldirektores vietniece, ZKD direktore Evija Šmite skaidroja: "Kuģis paver mums plašas iespējas un garantē ne vien kontroles inspekciju un monitoringa veikšanu Latvijas Republikas jūras ūdeņos daudz plašākā mērogā, bet arī aktīvāku dalību starptautiskajās Eiropas Kopienas zvejas kontrolēs no Polijas krasta dienvidos līdz pat Botnijas līcim ziemeļos, būtiski palielinot kontrolējamās Baltijas jūras teritorijas apmērus un reidu skaitu, kas citos apstākļos nebūtu iespējams. Šogad papildus tiek plānotas ap200 augsta riska un ļoti augsta riska zvejas kuģu kontroles. "

Līdz šim VARAM padotībā esošo iestāžu rīcībā nav bijis neviena jūras spējīga kuģa, kurš varētu doties atklātā jūrā tālāk par 10 jūras jūdzēm no krasta. Taču saskaņā ar Latvijas Republikas (LR), Eiropas Savienības (ES) un starptautisko normatīvo aktu prasībām kontrolējamā un monitorējamā zona jūrā (LR teritoriālie ūdeņi un Ekskluzīvā Ekonomiskā zona - LR jūras ūdeņi) ir līdz 60 jūras jūdzēm no krasta.

VVD zvejas kontroli un piesārņojuma paraugu ņemšanu jūrā iepriekš veica, lūdzot palīdzību un sadarbojoties ar Aizsardzības ministrijas Nacionālo Bruņoto spēku Jūras spēku Krasta apsardzes dienestu un Iekšlietu ministrijas Valsts robežsardzi. Šāda sadarbība dienestam neļāva pilnvērtīgi nodrošināt tam uzticēto kontroles funkciju izpildi, jo darbu plānošana iepriekš ir bijusi ļoti atkarīga no iepriekš minēto iestāžu nepieciešamības izmantot savu tehniku.

Jaunais kuģis spēj attīstīt ātrumu līdz pat 17 mezgliem, kas ir pietiekami, lai, vajadzības gadījumā spētu panākt zvejas kuģus jūrā, kā arī uz tā vienlaicīgi savus darba pienākumus var veikt 10 VVD darbinieki. Specializētā kuģa ekipējumā ir radars naftas plankumu identificēšanai jūrā, ierīce zivju baru izsekojamībai, kā arī nelegālo zivju tīklu izcelšanas mehānisms. Plānots, ka "Mare" pamatdarbības vieta būs Baltijas jūras līcis un atklātās jūras rietumu piekraste. Kuģi pastāvīgi apkalpos komanda piecu cilvēku sastāvā, kontroli un monitoringu jūrā veiks VVD ZKD Jūras kontroles daļas un pārvalžu inspektori.

"Mare" iegāde īstenota ar ES Kohēzijas fonda atbalstu, tā aktivitātes "Vides monitoringa un kontroles sistēmas attīstība" ietvaros. Projekta nosaukums "Specializēta kuģa iegāde zvejas kontroles un vides monitoringa veikšanai jūrā" (Nr. 3DP/3.5.1.4.0/11/IPIA/VARAM/001). Kopējās projekta izmaksas - 2 948 909,04 euro, t.sk.: 86% Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums - 2 536 061,78 euro un 14% valsts budžeta līdzfinansējums - 41 2847,26 euro. Atklātā konkursa iepirkumu par specializētā kuģa iegādi 2012. gada 4. janvārī izsludināja VARAM.

Projekta rezultātā ir nodrošinātas VVD funkcijas veikšanas iespējas zvejas kontroles, vides piesārņojuma kontroles un vides monitoringa jomā Latvijas Republikas (LR), ES un starptautiskajos normatīvajos aktos noteiktajā apjomā un kvalitātē.

Specializētā kuģa būvniecība notika Igaunijā, Sāremā salas Nasvas ostā, kur savu saimniecisko darbību reģistrējis un veic uzņēmums AS "Baltic Workboats", kas ir jaunā kuģa projektētājs un būvnieks, papildaprīkojuma piegādātājs un uzstādītājs.

VVD kontrolē zveju LR jūras ūdeņos un starptautiskajos ūdeņos, kas tiek veikta ar Latvijas zvejas kuģiem, ES dalībvalstu kuģiem, un kuģiem, kas nav reģistrēti ES dalībvalstīs, LR un starptautisko normatīvo aktu noteiktajā kārtībā.

Valsts Vides dienests (VVD)

x

Paroles atgadināšana