Politikas jaunumi

Zemkopības ministra Jāņa Dūklava vizīte ASV pavērusi jaunas sadarbības iespējas

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
18.05.2015

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ceturtdien un piektdien, 14. un 15. maijā, oficiālā darba vizītē apmeklēja ASV. Ministram bija vairākas tikšanās Ņujorkā un Vašingtonā, kuru laikā pārrunāja sadarbību starp Latvijas un ASV lauksaimnieciskās izglītības un zinātniskajām iestādēm un iespējas paplašināt savstarpējo tirdzniecību ar lauksaimniecības un pārtikas precēm.

Sarunājoties ar bijušo ASV senatoru Normu Koulmenu (Norm Coleman) un pārstāvjiem no ASV vadošās lauksaimniecības kooperatīvās sabiedrības "CHS Inc.", amatpersonas skāra aktīvāku tirdzniecības pieredzes apmaiņu, kā arī Latvijas produktu plašākas iekļuves iespējas ASV tirdzniecības tīklos.

Jānis Dūklavs, tiekoties ar ASV Merilendas Universitātes Lauksaimniecības un dabas resursu koledžas dekānu doktoru Čeni Vei (Cheng-I Wei), pārrunāja jaunas sadarbības iespējas starp ASV Merilendas Universitāti un Latvijas Lauksaimniecības universitāti. Abas augstskolas nākotnē varētu veidot starpdisciplinārus kursus studentiem, kā arī veikt kopīgus zinātnieku pētījumus. LLU studenti jau patlaban saņem piecas dažādas stipendijas, kuru mecenāti bijuši saistīti ar ASV.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās arī ar ASV Lauksaimniecības departamenta sekretāra vietnieci Aleksi Teilori (Alexis Taylor). Amatpersonas runāja par zinātnisko sadarbību starp abu valstu izglītības, pētniecības un zinātniskajiem institūtiem, un sprieda, kā veiksmīgi iesākto turpināt un paplašināt. Saruna skāra jaunas sadarbības veidošanas iespējas starp lauksaimnieku konsultāciju dienestiem, jo Latvijas uzņēmējiem ir svarīgai iegūt zināšanas par ASV tirgu, kas kļūst arvien aktuālāks. Tikšanās gaitā amatpersonas arī apmainījās viedokļiem par ES un ASV brīvās tirdzniecības līguma lauksaimniecības sadaļu.

Noslēdzoties vizītei, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs teica: "Esmu priecīgs, ka vizīte nesusi jaunas sadarbības iespējas gan tirdzniecībā, gan izglītībā un zinātnē. Tikšanās ar ASV uzņēmējiem deva jaunas ierosmes Latvijas produktu atpazīstamībai un nokļūšanai ASV tirgū."

Vizītes laikā Jānis Dūklavs apmeklēja "Stone Mountain Creamery" pienasaimniecību, "Frankford Farm" piena lopkopības fermu un liellopu fermu "Frankford Farm", lai klātienē iepazītos ar lauksaimniecības uzņēmumu darbības nosacījumiem ASV.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana