Politikas jaunumi

Sanāksmē apspriedīs sēklu sertificēšanas normatīvo regulējumu dalībvalstīs

Dace Ūdre, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
09.06.2015

Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, Rīgā 10.- 12.jūnijā, notiks Eiropas Sēklu sertifikācijas institūciju asociācijas (ESCAA) sanāksme, kurā piedalīsies ES dalībvalstu un Eiropas ekonomiskās zonas sēklu sertifikācijas iestāžu vadītāji. Sanāksmes dalībnieki apspriedīs sēklu sertificēšanas normatīvo regulējumu, šādi veicinot vienotu izpratni par Eiropas direktīvu piemērošanu dalībvalstīs.

Pasākumā pārrunās arī dalīborganizāciju anketēšanas rezultātus par sēklu partiju drošu marķēšanu un izsekojamību, dalībvalstīs piemēroto sēklas paraugu ņemšanas procedūru atšķirības, apmācību un monitoringu, izskatīs jautājumu par tādu šķirņu pavairošanu, par kurām ir iesniegts iesniegums reģistrēšanai, bet tās vēl nav iekļautas kopējā katalogā, kā arī citus ar sēklu sertifikāciju saistītus jautājumus.

"Jautājumi, ko sanāksmes dalībnieki izskatīs Rīgā, ir dziļi profesionāli un ļoti svarīgi nozarei, lai radītu vienotu izpratni par Eiropas direktīvu piemērošanu dalībvalstīs," norāda Latvijas Valsts augu aizsardzības dienesta direktore Kristīne Kjago.

Sanāksmes dalībnieki apmeklēs Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību un pētījumu saimniecību "Pēterlauki" un iepazīsies ar Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētavas "Babīte" selekcionētajām rododendru šķirnēm.

ESCAA ir sēklu sertifikācijas asociācija, kas apvieno ES, Eiropas Ekonomiskās zonas un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstu sēklu sertificēšanas iestādes. Galvenais organizācijas uzdevumus ir pieredzes apmaiņa starp dalībvalstīm par sēklu sertifikācijas sistēmām un ES tiesību aktu īstenošanu. Organizācijas rīkotās sanāksmes notiek reizi gadā kādā no dalībvalstīm.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana