Politikas jaunumi

Dūklavs Romā ANO FAO konferences 39. sesijā pauž ES kopējo nostāju

Ilze Vabole, AgroPols
16.06.2015

Romā, Itālijā, noslēgusies Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (ANO FAO) konferences 39.sesija. Kā informēja Zemkopības ministrijas pārstāves Kristīne Rīna un Rūta Rudzīte, vispārējās debatēs, paužot ES kopējo nostāju, ES pārstāvēja Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka ES ir liela pieredze ilgtspējīgas lauksaimniecības ražošanas nodrošināšanā. Viņš savā runā atgādināja, ka “Eiropas Savienība un tās dalībvalstis ir galvenās lauku attīstības, pārtikas un uztura nodrošinājuma atbalsta sniedzējas pasaulē." ES ir gan nozīmīga pārtikas importētāja, gan eksportētāja, kuras pieredzi un ražošanas tehnoloģijas var izmantot citu pasaules valstu lauksaimniecības sektors. ES ir gatava turpināt dalīties ar šīm zināšanām, teica Jānis Dūklavs.

Konferences atklāšanā Brazīlijas eksprezidents Luizs Inasiu Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) tradicionālās Makdugala lekcijas laikā uzsvēra, ka bada apkarošana pasaulē ir sasniedzams mērķis, minot Brazīlijas piemēru, kura vairs nav to valstu starpā, kurā iedzīvotāji cieš no pārtikas trūkuma.

Konferences plenēra sesijas laikā FAO dalībvalstu augsta līmeņa amatpersonu vispārējās debatēs apsprieda FAO ziņojumu par situāciju ar pārtiku un lauksaimniecību pasaulē 2015.gadā. Argentīnas prezidente Kristīna Fernandeza de Kirhnere  (Cristina Fernández de Kirchner) norādīja, ka nabadzība ir galvenais bada iemesls un visefektīvākais veids, kā izskaust nepietiekamu uzturu, ir aktīva valstu politika nevienlīdzības novēršanā. Fidži premjerministre Ratu Hosaija Voreke Bainimarama (Ratu Josaia Voreqe Bainimarama) uzsvēra klimata pārmaiņu apdraudējumu lauksaimniecībai un pārtikas nodrošinājumam, jo Klusā okeāna salas zaudē auglīgo lauksaimniecības zemi, pieaugot ūdens līmenim, līdz ar to radot draudus pārtikas pieejamībai salas iedzīvotājiem.

Konferences dalībniekus savā audiencē pieņēma arī pāvests Francisks. Savā uzrunā viņš aicināja samazināt pārtikas zudumus, aizsargāt augsni, ņemot vērā ierobežotos dabas resursus un klimata pārmaiņu ietekmi uz lauksaimniecību un pārtikas ražošanu. Tāpat arī nepieciešams veicināt solidaritāti, lai nodrošinātu katram zemeslodes iedzīvotājam pārtiku ik dienas.

FAO konferenci ar savu klātbūtni pagodināja Spānijas karaliene Letīcija, kurai tika uzticēts gods kļūt par uztura īpašo vēstnieci (FAO Special Ambassador for Nutrition).

Konferences laikā organizācijas dalībvalstis arī apstiprināja FAO Darba un budžeta programmu 2016.-2017.gadam, pārvēlēja uz otro termiņu FAO ģenerāldirektoru Žozē Grazianu da Silvu (Jose Graziano da Silva), kā arī pieņēma citus organizācijas attīstībai svarīgus lēmumus.

ANO FAO mērķis ir nabadzības mazināšana ar lauksaimniecības attīstības sekmēšanu, veicinot veselīgas un drošas pārtikas ražošanu attīstības valstīs un sekmējot dzīves kvalitātes uzlabošanos nabadzīgajos lauku apvidos visā pasaulē. ANO FAO ir dibināta 1943.gadā Virdžīnijas štatā ASV, savukārt pirmā FAO konference notika 1945.gadā Kvebekā, Kanādā. Kopš 1951.gada FAO mītne atrodas Romā, Itālijā. Pašlaik FAO ir 194 dalībvalstis, viena dalīborganizācija un divi asociētie dalībnieki. Latvija par FAO dalībvalsti kļuva 1991.gadā.

Mediju kontaktiem:

Kristīne Rīna, ministra biroja vadītāja

Zemkopības ministrija

Mob. tālrunis: +371 26547332

Tālrunis: +371 67027665

E-pasts: kristine.rina@zm.gov.lv

Mājas lapa: www.zm.gov.lv

Rūta Rudzīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Zemkopības ministrija

Tālrunis: +371 67027498

E-pasts: ruta.rudzite@zm.gov.lv

Mājaslapa: www.zm.gov.lv

AgroPols

x

Paroles atgadināšana