Politikas jaunumi

LLKA piena kooperatīvi aicina LIAA pārskatīt atbalsta iespējas jaunu eksporta tirgus apguvei

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
06.07.2015

Pirmdien, 6.jūlijā notika Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvju tikšanās. Tikšanās notiek pēc LLKA piena kooperatīvu vadītāju iniciatīvas ar mērķi tikties ar LIAA, lai pārrunātu iespējamos risinājumus ātrākai projekta iesniegumu izvērtēšanai, kā arī iespējas palielināt atbalsta intensitāti pasākumos, kuru mērķis ir jaunu eksporta tirgu apgūšana piena produktiem. LLKA tikšanās reizē pārstāvēja LLKA priekšsēdētāja vietniece, LPKS "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece un SIA "Latvijas Piens" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Šobrīd LIAA aktuālā aktivitāte "Ārējo tirgu apgūšana - ārējais mārketings" ir ļāvusi arī piena kooperatīviem un tiem piederošiem pārstrādes uzņēmumiem pretendēt uz atbalsta saņemšanu mārketinga pasākumiem. Taču maziem un vidējiem uzņēmumiem ievērojamas problēmas sagādā naudas aprite. LIAA projekta iesniegumus vērtē atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr.582 "Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.3.1.1.1.apakšaktivitātes "Ārējo tirgu apgūšana - ārējais mārketings" sesto un turpmākajām kārtām" (turpmāk - MK noteikumi Nr.582) noteiktajai kārtībai un noteiktajos termiņos. Tas nozīmē, ka no projekta iesniegšanas brīža līdz naudas saņemšanai var būt, sākot no 3 mēnešiem. Izvērtēšanai nepieciešamo laiku nosaka projekta iesnieguma kvalitāte. Līdz ar to šobrīd attiecināmo dokumentu vērtēšanas termiņš ir aptuveni 6 mēneši.

Ilze Aizsilniece: "Mūsu mēroga uzņēmumam šāda naudas iesaldēšana un, jo īpaši, šajā krīzes brīdī, sagādā nopietnas problēmas. Mēs aicinām LIAA ierēdņus izrādīt lielāku izpratni, labo gribu un paātrināt dokumentu izvērtēšanu, nodrošināt maksimāli ātrāku naudas apriti, piemēram, atmaksājot iztērētos finanšu līdzekļus mēneša laikā."

Ņemot vērā Krievijas embargo, Latvijas piena pārstrādātāji intensīvi strādā pie jaunu noieta tirgus meklēšanas, piemēram, šobrīd aktīvs darbs notiek pie Ķīnas kā potenciālā mērķa valsti piena produktu realizācijā. Tādēļ tikšanās reizēs tiks pārrunāts jautājums arī par atbalsta intensitātes palielināšanu maziem un vidējiem piena pārstrādes uzņēmumiem. Š.g. 12.jūnijā LLKA ir nosūtījusi vēstuli LR Ekonomikas ministrijai ar aicinājumu veikt grozījumus MK noteikumu Nr.582 23.1.punktā, paredzot, ka maziem un vidējiem piena pārstrādes uzņēmumiem tiek palielināta pieļaujamā finansējuma intensitāte.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana