Politikas jaunumi

Latvijas lauksaimnieku organizācijas tiekas ar Latvijas Valsts prezidentu

AgroPols
30.07.2015

Piektdien, 31.jūlijā biedrība "Zemnieku saeima" kopā ar Latvijas lauksaimnieku organizācijām un Zemkopības ministru Jāni Dūklavu tiksies ar Latvijas valsts prezidentu Raimondu Vējoni, lai pārrunātu situāciju piena nozarē.

Piena iepirkuma cenai turpinot kristies, arvien kritiskāka kļūst Latvijas piena ražotāju situācija. Pēc ES piena observatorijas datiem Eiropas vidējā piena iepirkuma cena maijā bija 0,3005 EUR/kg, kamēr Latvijas ražotāji par kg piena vidēji saņēma 0,224 EUR.

Latvijas zemnieku saimniecības galvenokārt ir attīstījušās periodā pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, kad tām kļuva pieejams finansējums investīcijām. Rezultātā, Latvijas lauksaimniekiem nebija iespēja veikt uzkrājumus un sagatavot lielas finansiālās rezerves krīžu pārvarēšanai. Latvijas lauksaimnieki turpina meklēt risinājumus un cīnīties par saimniecību, līdz ar to arī darbavietu, saglabāšanu. Tomēr šobrīd ražotāju rezerves ir pilnībā izsmeltas. Tādēļ lauksaimnieki piektdien aicinās Valsts prezidentu Raimondu Vējoni atbalstīt Latvijas piena ražotāju intereses gan Latvijā, gan, veicot prezidenta pienākumus, ārvalstīs.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: “Tikšanās reizē lauksaimnieku pārstāvji prezidentam iezīmēs galvenās nozares problēmas, jo jau tagad piena iepirkuma cenas, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir kritušās par 26-27% - iezīmēsim skaitļus, cik dramatiski ir samazinājusies piena iepirkuma cena un ka tas ir noticis vispārējas valsts un ES kontekstā, nevis lauksaimnieku neizdarības pēc. Pārrunāsim arī iespējamos scenārijus, ja nozares situācija turpinās pasliktināties, kā arī iespējas iegūt papildus atbalstu gan no ES, gan valsts. Nevēlamies piedzīvot to, ka jāizkauj izselekcionētie ganāmpulki un jāpapildina bezdarbnieku rindas.”

Aija Balode, LOSP valdes locekle un Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētāja: “Informācija par kritisko situāciju piena nozarē prezidentam būs nepieciešama arī, tiekoties ar citu Eiropas valstu augstākajām amatpersonām, kuras varētu ietekmēt Eiropas Komisijas, kā arī lauksaimniecības komisāra Fila Hogana lēmumu par atbalsta piešķiršanu piena ražotājiem. Šis ir brīdis, kad lauksaimnieki gaida no Latvijas valdības rīcību gan ilgtermiņā, gan arī nekavējošu palīdzību, jo zemniekiem jāpieņem nopietni lēmumi attiecībā uz savu biznesu, galu galā izšķiras daudzu cilvēku likteņi .”

LOSP izpilddirektors Guntis Vilnītis: „Piena krīze ir ES un valsts politiķu rīcības rezultāts, kad ražotājam politiski tiek likvidēti noieta tirgi un radīti zaudējumi. Līdz ar to politiķiem ir jābūt godīgiem un jārod mehānismi, kā kompensēt radītos zaudējumus.”

Piena nozares saimniecības tāpat kā jebkura saimniecība nodarbina darbiniekus un maksā nodokļus, tādejādi veidojot ievērojamu daļu no valsts tautsaimniecības budžeta, līdz ar to ir jādomā tālākie valsts attīstības scenāriji, lai ne tikai glābtu nozari, bet arī nodrošinātu sociāli ekonomisko stabilitāti reģionos.
Informāciju sagatavoja ZSA un LOSP.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana