Politikas jaunumi

Nīderlande aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā

AgroPols
16.09.2015

Otrdien, 15.septembrī, Nīderlandē stājies spēkā aizliegums cirkā izmantot savvaļas sugu dzīvniekus. Šis Nīderlandes valdības virzītais aizliegums pieņemts, lai novērstu savvaļas dzīvnieku labturības, veselības un dabiskās uzvedības problēmas, kādas tiem rodas cirka apstākļos.

Par likumprojektu atbildīgās Nīderlandes Ekonomikas ministrijas valsts sekretāre Šārona Dijksma norāda: "Dzīvnieku labklājība ir svarīgāka nekā viņu izmantošana izklaidei un novecojušu tradīciju uzturēšanai."

Zinātniskos pētījumos secināts, ka savvaļas sugu dzīvniekiem cirka apstākļi ir problemātiski no labturības viedokļa, jo būtiski ierobežo svarīgas dzīvnieku sociālās, vides un uzvedības vajadzības.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārstāvis Aivars Andersons: "Šis Nīderlandes lēmums rāda pozitīvu piemēru, kā ar likuma palīdzību iespējams aizsargāt dzīvniekus, kas paši nevar sevi pārstāvēt. Vienlaikus šis aizliegums liek uzdot jautājumu par šīs morāli novecojušās izklaides formas pastāvēšanu mūsu pašu valstī."

Līdzīgi kā Nīderlandē arī Latvijā dzīvnieku izmantošana cirkā ir izpelnījusies sabiedrības nosodījumu. Pēdējo divu gadu laikā notikuši daudzi desmiti protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu Rīgas cirkā un citos cirkos Latvijā. VSIA "Rīgas cirks" turpina rīkot izrādes, kurās izmanto savvaļas sugu dzīvniekus. Šoruden "Rīgas cirkā" plānotas 34 izrādes, kurās tiks izmantoti dresēti lāči un pērtiķi.

Avoti:

https://www.government.nl/topics/agriculture-and-livestock/contents/animals/animal-welfare

http://endcap.eu/netherlands-approves-a-ban-on-wild-animals-in-circuses/

http://www.fve.org/members/fve/ga/2013/November/Second%20set/ap6_007_fve_position_on_travelling_circuses_forga.pdf

Informāciju sagatavoja biedrība "Dzīvnieku brīvība".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana