Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs ar Rīgas apkaimes pašvaldību pārstāvjiem pārrunā iespējas efektīvāk samazināt ĀCM izplatību

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.10.2015

Piektdien, 30. oktobrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Rīgas apkaimes pašvaldību vadības pārstāvjiem, lai pārrunātu pašvaldību aktīvāku iesaisti Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanā, samazinot meža cūku populācijas blīvumu. Kā zināms, meža cūkas ir viens no galvenajiem iemesliem šās bīstamās infekcijas slimības izplatībā.

Tikšanās laikā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Valsts meža dienesta (VMD) vadība Rīgas apkaimes pašvaldības informēja, ka ĀCM, kas izplatās virzienā no austrumiem uz rietumiem un rada būtiskus zaudējumus mājas cūku saimniecībām, pašvaldībām un medību saimniecībai, šobrīd jau ir skāris apmēram pusi Latvijas teritorijas un pietuvojies Rīgas apkaimei.

Lai samazinātu riskus ĀCM ievazāšanai arī Kurzemē no bīstamās slimības jau skartajām teritorijām Latgalē un Vidzemē, aptuveni 40 kilometru rādiusā ap Rīgu PVD ciešā sadarbībā ar VMD, vietējām pašvaldībām un mednieku kolektīviem nepieciešams izveidot buferzonu ar maksimāli samazinātu meža cūku populāciju.

“Aicinām Rīgas apkaimes pašvaldības aktīvāk iesaistīties meža cūku skaita samazināšanā, jo tieši vietējām pašvaldībām ir vislabākā sadarbība ar vietējiem mednieku kolektīviem. Savukārt mēs esam vērsušies Eiropas Komisijā ar lūgumu sniegt finansiālu atbalstu Āfrikas cūku mēra ierobežošanā, samazinot meža cūku skaitu. Ceram, ka Eiropas Komisija tuvākajā laikā sniegs atbildi, vai Latvijai tiks piešķirts Eiropas Savienības finansējums meža cūku populācijas samazināšanai,” uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Sanāksmes laikā pašvaldības tika aicinātas izmantot pašvaldību medību koordinācijas komisiju pilnvaras, kam ir liela ietekme uz medību procesu pašvaldību teritorijās un paredz meža cūku skaita samazināšanas atļaušanu tādās teritorijās, kurās medības ir aizliegtas.

Zemkopības ministrija aicina Latvijas pašvaldības un mednieku kolektīvus jebkādos neskaidrību gadījumos saistībā ar ĀCM, bet jo īpaši par mežacūku medību organizēšanu, vērsties PVD un VMD.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana