Politikas jaunumi

ZM speciālisti iepazinās ar kooperācijas attīstības tendencēm graudu, piena un meža nozarēs

Linda Uzkalne, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
26.11.2015

Trešdien, 25.novembrī, Valmierā Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti iepazinās ar kooperācijas attīstību graudu, piena un meža nozarēs. Tikšanās laikā ar prezentācijām uzstājās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, LPKS "Māršava" valdes priekšsēdētāja Dace Pastare un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (MPKS) "L.V.Mežs" vadītāja vietniece Aiga Smiltāne.

I.Jansons sanāksmē stāstīja par graudu audzētāju kooperatīva "VAKS" pieredzi - kooperatīvs aktīvi darbojas kopš 1999.gada, apvienojoties vairākām lielām saimniecībām no Valmieras, Cēsu, Limbažu un Valkas rajoniem. Pašreiz kooperatīvā darbojas ne tikai Vidzemes, bet Latgales lauksaimnieki, kopumā aptverot 470 saimniecības. Lielākā daļa no biedru izaudzētajiem graudiem tiek eksportēta ārpus Latvijas - uz Zviedriju, Norvēģiju, Dāniju, Itāliju, Spāniju, Maroku u.c. Kooperatīva neto apgrozījums no 18,33 milj EUR 2007.gadā pieaudzis līdz 45,12 milj. EUR 2014.gadā. Veicot investīcijas infrastruktūras attīstībā, kooperatīvs ir izveidojis divas filiāles Varakļānos un Gulbenē, lai strādātu pēc iespējas tuvāk zemniekam. Kā atzina I.Jansons, lai veiksmīgi varētu nodrošināt kooperatīva attīstību, vadītājam jāspēj sabalansēt biznesa intereses ar kooperatīva īpašnieku - lauksaimnieciskās produkcijas ražotāju - vajadzībām.

Piena ražotāju kooperatīvs "Māršava" dibināts 2008.gadā un šobrīd apvieno 94 piena ražotājus no 17 Latvijas novadiem. Kooperatīva neto apgrozījums no 479 tūkst. EUR 2008. gadā ir pieaudzis līdz 11,6 milj.EUR 2014.gadā. Pēc kooperatīva pasūtījuma un no kooperatīva biedru saražotā piena, tiek ražoti arī dažādi produkti - biezpiens, vaniļas mērce, jogurti, saldais krējums, kurus var nopirkt vairāk nekā 40 veikalos Latvijā.

Kā atzina kooperatīvu vadītāji, neskatoties uz to, ka daļa no piena ražotāju kooperatīviem svaigpienu tirgo uzņēmumiem ārpus Latvijas, kas no valstiskā viedokļa nav atbalstāms, tieši šī kooperatīvu iniciatīva veicina konkurenci, kā rezultātā neļauj piena iepirkumu cenai Latvijā nokristies vēl zemākā līmenī. Jāsecina, ka rezultātā no piena ražotāju kooperācijas, principā ieguvēji ir visi zemnieki šajā nozarē.

Savukārt, A.Smiltāne informēja par meža īpašnieku kooperācijas attīstību, pamatojoties uz kooperatīva "L.V.Mežs" piemēru. Šis kooperatīvs dibināts 2013.gada martā un tajā šobrīd apvienojošies 62 biedri. Kopējā kooperatīva biedru apsaimniekotā meža platība ir 1800 ha. Kā atzina A.Smiltāne, pamatieguvumi meža īpašniekiem no dalības kooperatīvā ir augstāka cena par realizēto kokmateriālu un kvalitatīvi sniegti meža apsaimniekošanas pakalpojumi. Kā jau zināms, mežsaimniecības nozarē kooperācijas attīstība ir aizsākusies tikai 2012.gadā, taču šajā jomā novērojama salīdzinoši dinamiska attīstība - kopējais mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību neto apgrozījums no 17 514 EUR 2012.gadā pieaudzis līdz 969 344 EUR 2014.gadā. Neskatoties uz minēto, šobrīd MPKS nenodrošina pat 1% no kopējā kokmateriālu tirgus, tāpēc svarīgākais šī brīža uzdevums ir kooperācijas popularizēšana meža īpašnieku vidū, lai vairotu biedru skaitu un kooperatīvu spēku tirgū. "Svarīga ir arī savstarpēja kooperatīvu sadarbība lielāku projektu realizācijā. Tomēr meža produkcijas pārstrāde nav tuvāko gadu jautājums, turklāt jāmeklē specifiski nišas produkti," atzina A.Smiltāne.

Kooperatīvu vadītāji sanāksmē uzsvēra, ka svarīgi, lai zemnieki un meža īpašnieki saprastu, ka kooperatīvs ir viņam piederošs uzņēmums, kas nozīmē ilgtermiņa un uz attīstību vērstas "attiecības", nevis tūlītēju peļņu.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana