Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs sarunā ar ES komisāru Filu Hoganu neatlaidīgi turpina meklēt atbalstu piena ražotājiem

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
31.03.2016

Trešdienas, 30. marta, vakarā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Igaunijas un Lietuvas lauksaimniecības ministri Kauņā, Lietuvā, tikās ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu (Phil Hogan), lai turpinātu pārrunas par iespējām risināt situāciju ES piena tirgū un sniegt atbalstu Baltijas valstu piena ražotājiem, kas nonākuši sarežģītā situācijā pēc Krievijas ieviestajām sankcijām un piena pārprodukcijas ES pēc piena ražošanas kvotu sistēmas atcelšanas.

Fils Hogans informēja, ka pēdējos mēnešos saražotā piena apjoms ES palielinājies vidēji par pieciem procentiem. Lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs arī uzsvēra, ka līdz šim Eiropas Komisija (EK) veikusi 25 dažādus pasākumus piena tirgus stabilizācijai. Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka Baltijas valstu piena ražotāji ir nonākuši īpaši grūtā situācijā, tāpēc nedrīkst vadīties tikai pēc vidējiem rādītājiem un Latvijas, Igaunijas un Lietuvas lauksaimniekiem ir nepieciešama īpaša pieeja un turpmāks EK atbalsts.

Sarunā ar komisāru Jānis Dūklavs atgādināja, ka īpaši svarīgs atbalsta pasākums esošajā situācijā būtu elastīga pieeja tām saimniecībām, kuras investējušas piena ražošanā un zemo cenu dēļ vairs nevar ražot pienu un vēlas pārstrukturēties uz citu lauksaimnieciskās produkcijas ražošanu, un ZM rīkosies tā, lai šīm saimniecībām būtu iespēja savu ražošanu pārstrukturēt. Komisārs Fils Hogans apliecināja, ka pievērsīs īpašu uzmanību šā jautājuma risināšanai, lai saimniecības, kas vairs nevar iztikt ar piena ražošanu zemo iepirkuma cenu dēļ, varētu pārstrukturēties.

Fils Hogans arī piedāvāja elastīgu pieeju Lauku attīstības programmā finanšu izmantošanai piena ražotājiem. Sarunas laikā ar EK lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru apspriesta iespēja nepiemērot antidempinga nodevu minerālmēsliem, kas ir svarīgi visiem lauksaimniekiem, tajā skaitā arī piena ražotājiem. Komisārs solīja šo jautājumu atrisināt dažu mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka 30. un 31. martā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apmeklē 21. starptautisko lauksaimniecības un pārtikas izstādi “AgroBalt 2016” Kauņā. Uz izstādi ieradies arī komisārs Fils Hogans, ES veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis (Vytenis Povilas Andriukaitis), kā arī ES un citu valstu lauksaimniecības ministri un zemkopības un pārtikas nozares politikas plānošanas eksperti. “AgroBalt 2016” Kauņā notiek no 31. marta līdz 2. aprīlim un pulcē daudzu pasaules valstu lauksaimniecības tehnikas un pārtikas ražotājus.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana