Laidiens no arhīva:

AgroPols

LOSP: Mēs Eiropai prasām lielākus tiešmaksājumus, bet valsts, uzliekot nodokļus subsīdijām, grib iet pretējā virzienā

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
01.02.2012

30. janvārī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem Ivaru Godmani un Alfrēdu Rubiku, kā arī Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieku Eiropas Savienības (ES) budžeta jautājumos Marģeru Kramu. Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi saistībā ar tiešo maksājumu sadalījumu lauksaimniecībā, ES lauksaimniecības politikas ienākumu dinamiku, ES finansējuma sadalījumu un citi ar ES budžetu saistītie jautājumi, kas vistiešākajā mērā ietekmē un ietekmēs ikvienu Latvijas lauksaimnieku.

Armands Krauze, LOSP valdes loceklis, lauksaimnieku pārstāvis Eiropas Ekonomikas un Sociālo lietu komitejā: “Šodien sarunā ar EP deputātiem I. Godmani un A. Rubiku pārliecinājāmies, ka viņi ievērojami palīdz lauksaimnieku organizācijām cīņā par godīgiem maksājumiem. Mēs arī sapratām mūsu valdības rīcības nozīmīgumu ES līmenī un ceram, ka valdība darīs visu iespējamo un nenovedīs procesu līdz tādai situācijai kā tā izveidojusies ar pagājušās nedēļas Eiropas Komisijas lēmumu apturēt fondu līdzekļu izmaksu Latvijai nesakārtotas sistēmas dēļ, lai gan pirmie signāli Briseles kuluāros par problēmām jau parādījās gandrīz pirms gada.”

„Lauksaimnieki uzklausīja EP deputātus, kuri sniedza pamatotus aprēķinus skatījumā par visām 27 ES dalībvalstīm. A.Rubiks runāja par politiskām attiecībām, bet abi pārstāvji uzsvēra, ka vislielākais darbs mums ir šeit Latvijā – noskaidrot Ministru prezidenta pozīciju šajos jautājumos. Lauksaimniekiem satraucošs jautājums ir par 2013.gadu, kurā nav paredzēti papildus valsts tiešie maksājumi (PVTM), kas kopā sastāda aptuveni 25 miljonus Eiro, ko nesaņems Latvijas lauksaimnieki. Tas nozīmē, ka jau 2013.gadā mēs saņemsim mazāku atbalstu uz vienu hektāru nekā 2011.un 2010.gadā. Šajā saistībā ir jāaicina finanšu ministrs un Ministru prezidents rast risinājumu, lai lauksaimnieki neciestu zaudējumus šajā jomā,” rezumē LOSP valdes locekle, Aija Balode.

„Piekrītu A.Balodes viedoklim, ka jāaicina finanšu ministrs un Ministru prezidents rast risinājumu, lai novērstu strauju tiešo maksājumu samazinājumu 2013. un arī 2014.gadā un kā vienu no risinājumiem redzu – atcelt nodokļus atbalsta maksājumiem lauksaimniecībā. Jāuzsver, ka tieši šodien, par Nodokļu politikas stratēģiju 2011.- 2014.gadā runās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijā un tas ir īstais laiks, kad domāt par lauksaimniekiem un nodrošināt godīgus konkurences nosacījumus ES mērogā, paredzot nodokļu sloga samazinājumu lauksaimniekiem. Valstij ir jāizmanto visi instrumenti, lai novērstu absurdu situāciju, kad valsts pozīcijā prasām godīgus ES tiešos maksājumus, tajā pašā laikā atbalsta maksājumiem uzliekam lielus nodokļus,” uzsver LOSP vadošā eksperte, Ginta Jakobsone.

Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja: „Latvijas valdība un EP deputāti ir sadzirdējuši un sapratuši mūsu - lauksaimnieku problēmu nākošajam plānošanas periodam. Ir uzsāktas aktīvas sarunas visos līmeņos. Arī ES esam sadzirdēti. Baltijas valstu lauksaimniecības ministri un lauksaimnieki ir vienojušies par kopīgu sadarbību vienlīdzīgu platību maksājumu jautājumā. Ir izdarīts jau ļoti daudz, bet gads tikko ir sācies. Mūsu - Latvijas lauksaimnieku uzdevums ir būt aktīviem un paust savu nostāju, lai valdības pārstāvjiem, EP deputātiem un lauksaimnieku pārstāvjiem būtu argumenti un atbalsts sarunās ar ES.”

Savukārt, Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis uzsver, ka:„ mums jābūt konstruktīviem savās darbībās un jautājumu risināšanā, nevalstiskajām organizācijām (NVO) pašām aktīvi jāpiedalās ar konkrēti sagatavotiem lēmumiem un priekšlikumiem, kurus tālāk iesniedzam Eiropas institūcijām.”

LOSP izpilddirektore, Indra Cimermane:„Latvijai ir jākļūst skaļākai savās prasībās, gan NVO, gan valsts amatpersonu līmenī. LOSP un citām NVO jāveido pēc iespējas ciešāka un regulārāka sadarbība ar EP deputātiem, apmainoties ar jaunāko informāciju un nosakot darāmos darbus, lai Latvija jaunajā plānošanas periodā būtu pēc iespējas labākā pozīcijā. Šobrīd būtiski ir saprast, kuras valstis ir mūsu sabiedrotie, ar kurām veidot kopīgu dialogu kopīgu mērķu sasniegšanā, jo patreizējā situācijā notiek valstu savstarpēja cīņa par savu uzstādījumu pamatošanu. Nav jēgas analizēt, kādēļ šajā periodā esam tik sliktā pozīcijā, bet svarīgi ir atrast pamatojumus un nosacījumus, pie kuriem Latvija būs ieguvēja.”

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana