Laidiens no arhīva:

AgroPols

Ukrainas glabātavās ir milzīgi dārzeņu ražas pārpalikumi

Mārīte Gailīte, AgroPols
03.02.2012

Pēc tirgus analītiskā biroja „APK-Inform: Dārzeņi un augļi” datiem, tā sauktās boršča grupas dārzeņu (galviņkāposti, burkāni, sīpoli, galda bietes, kā arī kartupeļi) krājumi Ukrainas dārzeņu glabātavās pašlaik ievērojami pārsniedz 2011. gada janvāra skaitļus. Tā, kartupeļu, galviņkāpostu un sīpolu atlikumi sasniedz 150% pērnā gada līmeņa. Burkānu un galda biešu krājumi pārsniedz pērnā gada apjomus par 30-40%. Pērn lielai daļai zemnieku janvārī gandrīz visi dārzeņi jau bija izpārdoti, kā rezultātā vēlāk pavasarī cenas sasniedza rekordaugstu līmeni. Šogad cenu dinamika attīstās pretēji, dārzeņi ar katru nedēļu kļūst lētāki. Daudzi zemnieki jau pašlaik ir gatavi pārdot preci zem pašizmaksas, jo saprot, ka nākotnē situācija neuzlabosies.

Pēc 2011. gada burkānu ražas Ukraina ir kļuvusi par Eiropas lielāko burkānu ražotājvalsti, pirmo reizi vēsturē apsteidzot Poliju, kaut arī Polijā burkānu raža 2011. gadā ir palielinājusies. Tāpat Ukraina apsteidza arī Lielbritāniju – līdz šim otro pēc Polijas lielāko burkānu audzētāju ES. Pašlaik tikai četrās valstīs pasaulē ražo vairāk burkānu nekā Ukrainā, proti, Ķīnā, ASV, Krievijā un Uzbekistānā. Tomēr pašlaik Ukraina vēl nav gatava eksportēt burkānus nepietiekami augstas kvalitātes un neatbilstoša piedāvājuma dēļ. Tomēr pirmās burkānu kravas šoziem jau tika eksportētas uz Tuvo Austrumu valstīm. 2011./2012. gada sezonā burkānu vairumcenas Ukrainā ir vidēji 3 reizes zemākas salīdzinājumā ar 2010./2011. gada sezonu, un cenu kritums turpināsies, ja pārpalikums netiks eksportēts. „Apjomu ziņā Ukraina būtu spējīga eksportēt 60-80 tūkst. t burkānu, atliek piestrādāt pie audzēšanas, šķirošanas un iesaiņošanas”- saka biroja „APK-Inform: Dārzeņi un augļi” vadītāja Tatjana Gekmane.

Arī sīpolu raža Ukrainā ir augsta. Pēc biroja „APK-Inform: Dārzeņi un augļi” analītiķu datiem, 2011. gadā Ukraina ir kļuvusi par otru lielāko sīpolu ražotāju Eiropā, atpaliekot vienīgi no Holandes. Tas notika, pateicoties krasam ražošanas pieaugumam. Vēl pirms 5-6 gadiem Polija audzēja vairāk sīpolu nekā Ukraina, bet 2011. gadā ukraiņu zemnieki izaudzēja par 50% vairāk sīpolu nekā poļi. Ukraina būtu spējīga eksportēt vairāk par 200 tūkst. t sīpolu, bet pagaidām to traucē eksporta pieredzes trūkums un ārkārtīgi zemās sīpolu cenas ES valstīs un Krievijā. Birojs „APK-Inform: Dārzeņi un augļi” pašlaik cenšas organizēt Ukrainas sīpolu eksportu uz Tuvo Austrumu valstīm.

Avots: www.lol.org.ua

AgroPols

x

Paroles atgadināšana