Laidiens no arhīva:

AgroPols

Bankas finansē stabilus lauksaimniekus: pērn aizdevumos izsniegts 91 miljons eiro

AgroPols
15.03.2016

Stabiliem, zināmu attīstības pakāpi sasniegušiem un godprātīgiem lauksaimniecības nozares uzņēmumiem Latvijā ir pieejami banku aizdevumi, tā sarunā par lauksaimniecības nozares kreditēšanu Latvijā atzina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Kreditēšanas komitejas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKIC) vadītāji. Citāda situācija ir biznesa uzsācējiem, jo katrā uzņēmuma attīstība stadijā ir cits atbilstošs finansējuma veids, un uzņēmuma darbības sākumposmā lauksaimniekiem, tāpat kā citu nozaru uzņēmumiem, jālūkojas gan riska kapitāla, gan valsts atbalsta programmu, gan mezanīna aizdevumu virzienā, norāda banku speciālisti.

LKA Kreditēšanas komitejas apkopotie dati par kreditēšanu Latvijā liecina, ka 2015.gadā lauksaimniecībai izsniegti jauni kredīti 90,96 miljonu eiro apmērā, un tas ir par 20% vairāk nekā 2014.gadā. Kopumā aizdevumi lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarei veido 6% no Latvijas uzņēmumiem iesniegto banku aizdevumu apjoma (Latvijas IKP šī nozare veido divreiz mazāku apjomu ~3%).

LKA kreditēšanas komitejas eksperts Rolands Zeltiņš (Swedbank) tikšanās laikā ar LKKIC uzsvēra, ka bankas ir ieinteresētas un konkurē savā starpā par stabilu lauksaimniecības uzņēmumu kreditēšanu, taču šiem uzņēmumiem tiek izvirzīti līdzīgi kritēriji aizdevuma saņemšanai kā citiem uzņēmumiem - biznesa plāns, stabila finanšu plūsma, spēja norēķināties ar saistībām, godīga un caurspīdīga darbība, ka arī nodrošinājums. Bankas var finansēt uzņēmumus noteiktā jau izaugsmes un stabilitātes stadijā, atzīmēja LKA Kreditēšanas komitejas vadītājs Kārlis Danēvičs (SEB banka).

Arī LLKIC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis atzina, ka stabiliem un godīgiem lauksaimniecības uzņēmumiem veidojas laba sadarbība ar bankām, un banku pakalpojumi, tai skaitā aizdevumi, tiem ir pieejami. Problēma, pēc viņa teiktā, ir jauniem uzņēmumiem, darbības uzsācējiem, kam ir ideja un projekts, un būtu nepieciešams sākotnējais atbalsts un finansējums. LLKIC viens no projektiem ir tieši veicināt lauku jauniešu uzņēmējspējas un aktivitāti, veidojot pašiem savus uzņēmumus, tādēļ centrs šim jautājumam pievērš lielu vērību.

Gan LKA, gan LLKIC pārstāvji atzina, ka ir virkne jautājumu, kuros centrs un bankas var sadarboties, piemēram, informācijas apmaiņa, konsultācijas, mācības, lekcijas, lai veicinātu lauksaimniekiem sniegto finanšu pakalpojumu un konsultāciju kvalitāti.

Informāciju sagatavoja Baiba Melnace.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana