Laidiens no arhīva:

AgroPols

LOSP: ES komisāra ieteikums samazināt piena produkcijas apjomus pagaidām vērtējams piesardzīgi

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
15.03.2016

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisāra Fila Hogana ieteikums mazināt piena produkcijas apjomus pagaidām vērtējams ar zināmu piesardzību, vienlaikus jebkurš ES atbalsts būs izdevīgs, lai piensaimniecības nebankrotētu, aģentūrai LETA atzina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes Piena grupas vadītājs Guntis Gūtmanis.

"Esam piesardzīgi optimistiski. Savu viedokli varēsim paust tajā brīdī, kad zināsim, kāds atbalsts un kādā apjomā tiks paredzēts konkrēti Latvijai," norādīja Gūtmanis.

Viņš atzina, ka krīzes situācijā jebkurš atbalsts, ko piedāvā Eiropas Komisija (EK), ir izdevīgs kā piensaimniecības nozares pēdējā cerība, lai saimniecības nebankrotētu.

"ES visas valstis runā par pasaules krīzi, bet jāņem vērā, ka Baltijas valstīm papildus pasaules krīzei joprojām ir Krievijas embargo, līdz ar to Baltijas valstīm ir nepieciešami papildu instrumenti," norādīja zemnieku pārstāvis.

"Esam gandarīti, ka lauksaimnieku sāpe ir sadzirdēta. 9.martā piedalījāmies organizācijas "Copa-Cogeca" sanāksmē, un acīmredzot komisāra piedāvājums nācis saistībā ar šiem priekšlikumiem. Uzsvērām, ka atbalsta pasākumus nedrīkst finansēt no pašreizējā lauksaimniecības budžeta," sacīja Gūtmanis.

Kā ziņots, ES lauksaimniecības komisārs Briselē atzina, ka "krīze ir dziļa un ilgstoša", un rosināja mazināt piena produkcijas apjomus, lai tādā veidā palielinātu cenas. "Esmu gatavs ierosināt šādu noteikumu ieviešanu, kad [Eiropas] Komisija (..) atļautu uz pagaidu pamata šādu brīvprātīgu piena sektora vienošanos," sacīja Hogans.

Pirms tam komisārs paziņoja, ka krīzes skartajiem lauksaimniekiem cer sagaidīt atbalstu no Eiropas Investīciju bankas (EIB).

Sanāksmē piedalījās arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), akcentējot, ka Latvijā piena un cūkkopības nozares turpina saskarties ar nopietnām tirgus problēmām. Kā tūlītējas rīcības pasākumu no ES puses Latvija saskata tālāku ārkārtas finansiālo atbalstu ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs.

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisāra Fila Hogana ieteikums mazināt piena produkcijas apjomus varētu būt tikai viens no paņēmieniem, kā risināt grūto situāciju nozarē, tikmēr Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumi tirgus situācijas normalizēšanai kopumā ir nepietiekami un pārāk nekonkrēti. Tā pēc dalības ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Viņš akcentēja, ka ES ir jāsniedz tālāks ārkārtas finansiālais tiešais atbalsts ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs, lai risinātu likviditātes problēmas un lauksaimnieki varētu turpināt saimniekot.

"Diemžēl EK Latvijas un citu dalībvalstu lūgumus neuzklausīja un papildu finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām piena ražošanas un cūkkopības nozarēm nepiedāvāja. Ir vairāki diezgan nenoteikti priekšlikumi situācijas uzlabošanai, turpinot diskusijas par risinājumu meklēšanu tikai jūnijā," atzina Dūklavs.

Sanāksmē Nīderlande, kura ir prezidējošā valsts ES Padomē, piedāvā ļaut noteiktā laikā brīvprātīgi ierobežot piena ražošanu, kooperatīviem, asociācijām un ražotāju organizācijām sadarbojoties ar piena ražotājiem. Tāpat tiek ieteikts dubultot intervences apjomus sviestam un piena pulverim, piešķirt papildu finansējumu piena un cūkgaļas patēriņa veicināšanas programmām, sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku sākt eksporta kredītu sistēmas ieviešanu lauksaimniecībā.

Tomēr Dūklavs šos priekšlikumus vērtē kā ļoti vispārīgus, norādot, ka Latvija nevar atļauties mēnešiem ilgi kavēties un gaidīt risinājumu un ES atbalstu.

"Piena ražošanas ierobežošana varētu būt tikai viens no paņēmieniem. Tāpat arī eksporta kreditēšana un finansēšana no ES finansējuma avotiem ir iedarbīgs instruments. Runājot par intervenci, ir jāizmanto visas iespējas intervences krājumu realizēšanā tādiem mērķiem, kas atstāj pēc iespējas mazāku ietekmi uz tirgu, piemēram, izdalīšanu trūcīgajām personām, lopbarības vajadzībām, bruņoto spēku nodrošinājumam u.tml.," norādīja Dūklavs.

Tāpat situācijas stabilizēšanai Latvija ierosina apsvērt vairākus īstermiņa pasākumus - valsts "de minimis" atbalsta sliekšņa lauksaimniecībā paaugstināšanu uz laiku, tirgus intervences mehānisma uzlabošanu, tāda ES mēroga eksporta kredītu instrumenta izveidošanu, lai atvieglotu iespēju ražotājiem izmantot eksporta kredītu garantijas, veicināšanas programmu nosacījumu pārskatīšanu.

Tikmēr Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus krīzi Baltijas reģionā.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro. Igaunijā zaudējumi piena nozarei ir 67 miljoni eiro, bet cūkgaļas sektoram - 15 miljoni eiro, savukārt Lietuvas piena nozares zaudējumi gadā sasniedz 150 miljonus eiro.

Vēstulē EK tiek aicināta ieviest stimulējošus pasākumus lauksaimnieku sadarbības veicināšanai, piemēram, kooperatīvu pārstrādes attīstībai un produktu noieta veicināšanai.

Lauksaimnieki norāda, ka nepieciešami pasākumi saimniecību un kooperatīvu naudas plūsmas nodrošināšanai, piemēram, līzinga nosacījumu uzlabošana, kredītu refinansēšana, birokrātijas mazināšana Lauku attīstības programmas pasākumiem un citi. Steidzami jāuzlabo tirgus intervences pasākumi, jārada ES instruments eksporta kreditēšanai un jāstiprina atbalsts jaunu eksporta tirgu apgūšanai.

EK tiek aicināta arī ieviest pasākumus, kas samazinātu lauksaimnieciskās ražošanas izmaksas, piemēram, ievedmuitas atcelšana mēslošanas līdzekļiem un instrumenti lauksaimniecības tehnikas un augu aizsardzības līdzekļa cenu samazināšanai.

Kā ziņots, piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Vairāk par piensaimniecību problēmām var lasīt sadaļā LETA+ un "Nozare.lv":

http://www.leta.lv/plus/1339F33E-01D3-C1CC-A054-2B8D9F65438E/

http://nozare.lv/comments/item/1339F33E-01D3-C1CC-A054-2B8D9F65438E/

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana