Ārzemju tirgos

Lietuvas lielie piensaimnieki strādā ar zaudējumiem

Nac.ag. LETA
05.02.2015

Lietuvas piena pārstrādātāji no 1.februāra atkal samazinājuši piena iepirkuma cenas, lai gan Zemkopības ministrija uzskata, ka ekonomisku iemeslu tam nav, vēsta "Vz.lt". Līdz ar to lielie piensaimnieki strādā ar zaudējumiem.

"Strādājam zemāk par pašizmaksu," stāstījis kompānijas "Lytagra" ģenerāldirektors Adoms Balsis.

Pēc viņa teiktā, nepalīdz ne investīcijas izmaksu samazināšanā, ne lopbarības devu mainīšana. Ziemā, kad nav jāgatavo lopbarība, pašizmaksu gandrīz neietekmē arī dīzeļdegvielas cenas krišanās, un nav skaidrs, kā vēl varētu ietaupīt.

"Kopš februāra sākuma iepirkuma cenas samazinājušās. Tās kritušās arī Polijā. Pārstrādātāji cenšas biedēt, ka tuvāko mēnešu laikā būs vēl sliktāk, taču redzam, ka biržas produktu cenas sāk augt," norādījis "Agrowill Group" valdes priekšsēdētājs Sauļus Jurgelēns.

Viņš spriedis, ka gadījumā, ja preces starptautiskajos tirgos kļūs vēl dārgākas, martā varētu celties arī iepirkuma cenas.

Kā izteicies Jurgelēns, šobrīd piena pašizmaksa ir tāda, ka lopbarībai vēl pietiek, bet, ja šis cenu līmenis saglabāsies ilgi, akcionāriem nebūs vērts turpināt pašreizējo darbību. Tomēr pastāv cerība, ka izdosies atgūties, augot cenām biržās un ceļoties dolāra kursam.

Lietuvas zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene iepriekš solījusi, ka ministrija plāno noteikt, par kādām cenām pārstrādātājiem būtu jāiepērk piens no ražotājiem. Viņa atgādinājusi, ka iepirkuma cenas gada laikā pazeminājušās par trešo daļu, taču piena produktu cenas Lietuvas veikalos faktiski nav kritušās.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana