Ārzemju tirgos

"Balticovo" sāk olu eksportu uz ASV

Liāna Bokša, A/s "Balticovo"
20.07.2015

Eiropas Ziemeļvalstu reģiona lielākais olu un olu produktu ražotājs AS "Balticovo" uzsācis savas produkcijas - vistu olu - eksportu uz ASV. Putnkopības krīzes kontekstā "Balticovo" ir viens no pirmajiem Eiropas olu ražotājiem, kas uzsācis produkcijas eksportu uz Ziemeļameriku. Ārpus Eiropas "Balticovo" eksportē savu produkciju uz Japānu, Afganistānu un Angolu.

Uz ASV plānots eksportēt ne vairāk kā 20% no "Balticovo" saražotajām olām, jo uzņēmuma galvenā prioritāte ir Baltijas valstu tirgus.

"Ir apsveicams katrs gadījums, kad Latvijas uzņēmumi rod iespējas savu produkciju eksportēt uz jauniem tirgiem ārvalstīs. Kā zemkopības ministrs esmu īpaši gandarīts, ka viens no lielākajiem Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumiem - AS "Balticovo" - ir atradis saražotajai produkcijai jaunu realizācijas tirgu - ASV. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi ražo drošus, kvalitatīvus un konkurētspējīgus pārtikas produktus," uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Esam uzsākuši darbību jaunā, sarežģītā, tālā un līdz šim neapgūtā tirgū, kas vairāk nekā desmit gadus visiem Eiropas olu ražotājiem bijis slēgts, jo līdz šim tas bijis pašpietiekams vadošais olu eksportētājs. Nepieciešamību pēc olu importa ASV izraisījusi nepieredzēta krīze putnkopībā, dējējvistām masveidā saslimstot ar putnu gripu. Sākot īstenot olu eksportu uz ASV, mēs ne vien paplašinām savus eksporta tirgus ārpus Eiropas, bet arī apgūstam jaunu pieredzi un zināšanas," informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Andris Platais. "Lai uzsāktu olu eksportu uz ASV, valsts iestādēm bija jāveic starpvalstu normatīvo regulējumu un dažādu prasību saskaņojums, jo olu ražošanas un tirdzniecības regulējums ASV būtiski atšķiras no Eiropas Savienības prasībām. Par operatīvu rīcību, veicot nopietnus normatīvu un regulējumu saskaņošanas darbus ar ASV valsts iestādēm, esam ļoti pateicīgi LR Zemkopības ministrijai, Pārtikas un veterinārajam dienestam un ASV vēstniecībai Latvijā."

"Balticovo" sadarbības partneris ASV ir viens no lielākajiem olu pārstrādātājiem pasaulē, kas apgādā pazīstamus globālus zīmolus ar olu produkcijas izejvielām. "Balticovo" eksportētās olas tiks izmantotas industriālā pārtikas produktu ražošanā - majonēzes, mērču, kulinārijas un konditorejas izgatavošanā. "Balticovo" no ASV jau ir saņēmis regulārus pasūtījumus divpadsmit mēnešiem. Olu transportēšana notiek dzesējamos kuģu konteineros. Ceļš no Iecavas līdz ASV vidienei ilgst ap trim nedēļām. Pirmais kuģis ar "Balticovo" olu konteineriem uz ASV devās ceļā š.g. 17.jūlijā.

Šā gada aprīlī Ziemeļamerikas putnkopības nozari skārusi nepieredzēta apjoma putnu gripas epidēmija. Tās dēļ likvidētas vairāk nekā 48 miljoni dējējvistu un tītaru, jeb līdz 70% no visiem dējējvistu ganāmpulkiem putnu gripas skartajos reģionos. Speciālisti pieļauj, ka putnu gripas epidēmija izplatījusies ar gājputniem, kas ik gadu migrē no Dienvidamerikas uz Ziemeļameriku. Visvairāk skarta ir ASV teritorijas vidiene - Aiovas un Minesotas štats. Šī krīze izraisījusi nepieredzētu olu ražošanas jaudu kritumu, olu deficītu un to sadārdzināšanos.

ASV olu tirgus līdz šim bijis pašpietiekams un nodrošinājis ne tikai milzīgu iekšējo patēriņu, bet arī vērienīgus eksporta apjomus. ASV ir otra lielākā olu ražotājvalsts pēc Ķīnas.

Par AS "Balticovo"

AS "Balticovo" ir uzņēmums ar vairāk nekā 40 gadu pieredzi olu un olu produktu ražošanā. Uzņēmums ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos, eksportējot līdz 70% no saražotās produkcijas. Ražotnē notiek pastāvīga produktu kvalitātes kontrole stingrā veterinārā uzraudzībā. Bāzes uzņēmums putnu fabrika "Iecava" dibināts 1972. g., SIA "Balticovo" - 1993. g. Īpašnieks ar 95% uzņēmumu akciju - Latvijas pilsoņiem piederošais "BCO". Šobrīd Ziemeļeiropas valstu vidū AS "Balticovo" ir olu un olu produktu ražošanas nozares līderis ar tirgus daļu Latvijā ap 40%. Uzņēmuma reorganizācija uzsākta 2004. gadā. Strādājošo skaits 2015.g. - 208 darbinieki. AS "Balticovo" ir saņēmusi ISO 9001, ISO 22 000, BRC un IFS kvalitātes standartu apliecinājumus. Uzņēmuma pārvaldībā ieviests ISO 31 000 standarts. 2010. g. zīmols "Balticovo" iekarojis otro vietu "Mīlētāko pārtikas zīmolu" topā, kā arī atzīts par efektīvāko lauksaimniecības produkcijas ražotāju Baltijā un otru eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā. AS "Balticovo" atrodas Latvijā, Iecavas novadā.

A/s "Balticovo"

x

Paroles atgadināšana