Ārzemju tirgos

Krievija var aizliegt ziedu importu no Latvijas un citām ES valstīm

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
28.07.2015

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests ("Rosseļhoznadzor") varētu aizliegt ievest ziedus un citu augu produkciju no vairākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp no Latvijas, pavēstījis kāds avots dienestā.

Ziedu importa iespējamais aizliegums no Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Itālijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas tiek skaidrots ar to, ka šo valstu fitosanitārie dienesti sertificējot Nīderlandē audzētos ziedus un negarantējot to drošību, ievedot Krievijā.

Caur Nīderlandi tiek piegādāti ziedi no citām valstīm, tostarp no Latīņamerikas.

"Cik mums zināms, nīderlandiešu puse jau faktiski pārtraukusi sertificēt savus ziedus, jo šajā valstī ir maz zonu, kas būtu brīvas no karantīnas objektiem," sarunā ar aģentūru "Interfax" izteicies avots.

Tāpēc šos ziedus sertificējot Polija, Vācija, Čehija, Slovākija, Itālija, Lietuva un Latvija.

"Rosseļhoznadzor" gatavojas šonedēļ nosūtīt šo valstu atbildīgajām iestādēm vēstules, kurās tikšot informēts par ziedu un visas pārējās augu produkcijas, tostarp stādu, ievešanas aizliegumu, ja tās turpinās sertificēt Nīderlandes produkciju.

Kā aģentūrai LETA atzina Latvijas Stādu audzētāju biedrības vadītājs Andrejs Vītoliņš, potenciālais lēmums stādu audzētājus īpaši neietekmēs, jo, pateicoties Krievijas tirgus neprognozējamībai, vietējie audzētāji stādus eksportē niecīgos daudzumos.

"Ar eksportu nodarbojas tikai viena audzētava, kam ir attiecīgais fitosanitārais sertfikāts, - zemnieku saimniecība "Ķikši". Pārējie orientējas uz Skandināviju un Eiropu, jo tur fitosanitārie noteikumi nav tik dramatiski kā tie, kurus izvirza Krievija, lai izslēgtu no tirgus konkurentus. Daži mēģinājuši vest stādus uz Krieviju, bet pie robežas bija spiesti griezties atpakaļ, un stādi bija pagalam. Lai gan šīs valsts tirgus ir ārkārtīgi plašs, tas diemžēl nekad nav bijis prognozējams," atzina Vītoliņš.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana