Ārzemju tirgos

PVD nav informācijas par Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienesta lēmumu aizliegt Latvijas zivju konservu tirdzniecību

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
29.07.2015

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav saņēmis oficiālu informāciju par Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienesta "Rospoterebnadzor" lēmumu no 1.augusta aizliegt ievest piecu Latvijas ražotāju zivju konservus, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

"Oficiālu informāciju neesam saņēmuši. Turklāt jau no 4.jūnija ir spēkā veterinārā un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" pagaidu aizliegums Latvijas zvejas produktu importam uz Krieviju. PVD rīcībā nav arī informācijas, kādiem produktu veidiem neatbilstības ir konstatētas un vai informācija ir par produkciju, kas, iespējams, vēl atrodas Krievijas tirgū," sacīja Joffe.

Arī zivju pārstrādes uzņēmumu pārstāvji aģentūrai LETA apliecināja, ka oficiāla informācija par produkcijas aizturēšanu nav saņemta. "Acīmredzot runa ir par konserviem, kas agrāk bija nosūtīti uz Krieviju un kas jau atradās veikalu plauktos, bet vairāk pagaidām nezinām," sacīja uzņēmēji.

Kā ziņots, "Rospoterebnadzor" tīmekļa vietnē lasāms paziņojums, ka, sākot ar 1.augustu, Krievijas teritorijā aizliegts ievest zivju konservus, kas ražoti Latvijas uzņēmumos "Ventspils zivju konservu kombināts", "GAMMA-A", "Sabiedrība IMS", "UNDA" un "Saldus gaļas kombināts".

Veicot pārtikas produktu aprites valsts uzraudzību vairākkārtīgas zivju konservu produkcijas izpētes gaitā, minēto uzņēmumu produkcijā konstatētas neatbilstības prasībām attiecībā uz marķējumu, pamatprodukta masas daļu, enerģētiskās vērtības rādītājiem un organoleptiskajiem rādītājiem.

Tikmēr PVD 20.jūlijā nosūtījis "Rosseļhoznadzor" izsmeļošu ziņojumu saistībā ar Krievijas inspektoru atklātajiem pārkāpumiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos un tiem sekojošo produkcijas importa aizliegumu.

Tāpat līdzās ziņojumam "Rosseļhoznadzor" vadībai adresēta arī vēstule, kurā PVD lūdz izvērtēt sniegtās atbildes, organizēt abu pušu savstarpējās sarunas, kā arī atcelt pagaidu aizliegumu Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Kā ziņots, PVD 4.jūnijā saņēma "Rosseļhoznadzor" oficiālu paziņojumu, ka noteikts pagaidu aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam, jo iepriekš piecu klātienē pārbaudīto uzņēmumu konservos konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis. Latvijai tika dots laiks līdz 4.augustam, lai iesniegtu dokumentus par paveiktajiem uzlabojumiem zivju apstrādes procesā. Tad Krievija lems par aizlieguma atcelšanu un varētu sūtīt uz Latviju ekspertus, lai veiktu atkārtotas pārbaudes.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana