Ārzemju tirgos

Starptautiskā pārtikas izstāde Anuga noslēgusies ar cerīgu skatu uz nākotni

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
28.10.2015

Oktobrī, kā katru otro gadu Vācijas pilsētā Ķelnē norisinājās starptautiskā pārtikas izstāde „Anuga 2015”. Izstāde „Anuga” pasaules mērogā pazīstama kā informācijas un kontaktu birža, ar milzīgu platību un dalībniekiem no visas pasaules. Latvija šogad startēja ar nepieredzēti daudz nacionālajiem kopstendiem, apvienojot darbam izstādē 25 uzņēmumus no Latvijas. Papildu kopstendiem bija arī atsevišķu Latvijas uzņēmumu stendi.

„Esam gandarītas par paveikto, jo pieci nacionālie kopstendi ir liels solis Latvijas eksporta veicināšanā. Uzņēmumi ir sagatavojušies, izpildījuši nosacījumus, lai produktīvāk noritētu darbs izstādē. Ir viennozīmīgi skaidrs, ka pārtikas uzņēmumiem nepieciešams valsts atbalsts! Viņi to prot izmantot, kā arī novērtē iespēju domāt tikai par saviem tiešajiem pienākumiem izstādē, nedomājot par stendu būvniecību, kravas transportēšanu un daudziem citiem darbiem, kuri darāmi stendu organizēšanai ārvalstu izstādēs. Šādās izstādēs notiekošais būtu jāredz atbildīgajām valsts amatpersonām, kas, iespējams, palīdzētu iezīmēt lielāku eksporta atbalstu Latvijas ražotājiem un arīdzan radītu priekšnosacījumus valsts vienota atpazīstamības tēla veidošanai ārvalstīs,” ar pārliecību pauž Starptautiskā pārtikas izstāžu projekta vadītāja Daina Saktiņa.

Kopumā uzņēmumi ir apmierināti ar izstādē paveikto, kaut īstāka aina iezīmēsies tikai pēc kādiem trīs mēnešiem. Taču jau šobrīd vairāki uzņēmumi stāsta sekojošo:

SIA “Baltic Wild” izpilddirektors Ivars Raciņš ar pārliecību min galveno nosacījumu pirms doties uz izstādi- “Izdarīt mājas darbus un šoreiz mēs bijām sagatavojušies, atlika cītīgi strādāt uz vietas ar jau mājās ieliktajām iestrādnēm. Rezultāti neizpalika. Tagad jādomā, kā visus nodrošināt ar veiktajiem pasūtījumiem.”

SIA “Enhars” pārstāvis Rolands Englands ir apmierināts ar paveikto. Uzņēmums jau otro reizi piedalās lielajā starptautiskajā izstādē. Pagājušo gadu SIAL Paris un šogad Anuga. “Izstāde bija ļoti produktīva. Ieguvām daudz vērtīgu kontaktu kā arī vērtējumu savai produkcijai no industrijas speciālistiem. Ir idejas gan uzlabojumiem, gan papildinājumiem. Kā arī jau tiek veiktas sarunas ar dažiem no iespējamajiem sadarbības partneriem nākotnei.”

SIA “Lāči” izstādi kopumā vērtē kā ļoti interesantu, par atsevišķiem produktiem, tādi kā, čīpši vai rupjmaize, bija īpaša interese. Arī atsauksmes par produkciju saņemtas ļoti labas un iegūti daudz jauni kontakti, ar kuriem tagad tiks rūpīgi strādāts. Vislielāko interesiizrādīja Krievija, Izraēla, ASV, Vācija, Baltkrievija.

SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” Aija Kņazeva- „Izstāde ir pieprasīta, apmeklēta, apmeklētāji no visām valstīm, interese bija, šobrīd tiek izsūtītas cenu lapas un tad varēsredzēt, kāda būs atsaucība.”

“Izstādi vērtējam kā gana pozitīvu un rezultatīvu. Šī ir bijusi lieliska iespēja satikt savus jau esošos sadarbības partnerus, kā arī tikties ar jauniem, uzzināt neatkarīgu viedokli par mūsu produktiem, to konceptu, uzklausīt vēlmes un diskutēt par jaunu tirgus apguvi, specifiskām vēlmēm gan attiecībā uz sadarbības noteikumiem, gan produktu garšas un iepakojumu risinājumiem. Galvenokārt esam tikušies ar interesentiem no Eiropas, taču neizpaliek arī sarunas ar kompānijām no Ķīnas, USA, Tuvo Austrumu valstīm. Izskatām potenciālus sadarbības projektus gan ražošanai zem privātās preču zīmes, gan strādājot ar savu zīmolu. Izstāde vainagojusies rezultātiem, jo esam izsūtījuši jau pirmo pasūtījumu ārpus Eiropas. Turpinām diskutēt ar potenciāliem partneriem, izsūtīt paraugus un vienoties par sadarbības nosacījumiem. Vairāk par citiem rezultātiem varēsim pastāstīt vēl pēc kāda laika perioda,” tā par izstādi stāsta SIA “Livonia” pārstāve Liene Zariņa.

SIA “Kārumu fabrika” konstatējuši faktu, ka šogad apmeklētāji bija labāk sagatavojušies, jo nāca jau ar konkrētām vēlmēm un zināja, ko grib un kas viņus pilnīgi noteikti  neintresē, kā arī uzskata, ka ANUGA ir viena no nopietnākām izstādēm, jo gan dalībnieki, gan apmeklētāji ļoti nopietni gatavojušies šim notikumam un tapēc bija viegli strādāt un darbs bija vērsts uz rezultātu no abām pusēm. Izstādes laikā uzņēmums vairākkārtīgi pārliecinājās, ka produktu iepakojums izdevies ļoti skaists. Saņemti jau divi ielūgumi uz Vācijas ražotnēm, lai atrunātu sadarbības iespējas, kas zīmīgi, ka šoreiz tieši no Vācijas uzņēmējiem bija lielāka intrese par “Kārumu fabrikas” produktiem.

Uzņēmuma “MILZU!” īpašnieks un saimnieks Enno Ence par savu pirmo izstādi stāsta: “MILZU!”komandai šī bija pirmā izstāde. Devāmies ar mērķi novērtēt startptautiskās izstādes sniegtās iespējas kontaktu veidošanā un sadarbības partneru iegūšanā. Mūsu mērķis bija novērtēt arī to, kā turpmāk veidot zīmola komunikāciju līdzīga tipa izstādēs. Mēs sev izvirzītos mērķus sasniedzām- esam sapratuši, kas apmeklētājus interesē, kam tiek pievērsta uzmanība un kādus uzsvarus likt stāstā par savu produktu. Izstādes laikā mums izdevās nodibināt 10 ļoti vērtīgus kontaktus, kā arī uzrunāt divus partnerus, ar kuriem tuvākajā laikā varam realizēt sadarbības ieceres.”

SIA “Antaris” vadītāja Valentīna Krumpāne augstu vērtē sava uzņēmuma dalību šāda mēroga starptautiskajā izstādē . “ Mēs pirmo reizi piedalījāmies izstādē tādā formātā ar LVAEI atbalstu. Mūs pilnīgi apmierināja gatavošanās izstādei, kas bija konkrēti izplānota un noorganizēta, stenda noformēšana bija laba, kopējā stenda dalībnieki bija dažādi, kas radīja papildus akcentu mūsu konditorejas produkcijai . Mēs ieguvām daudz kontaktu un ceram uz pozitīvām atsauksmēm pēc pirmās sarakstes . Kas attiecas uz valstīm, kuras interesē mūsu produkcija, tad tās bija dienvidu valstis ( Arābu Emirāti, Maroka, Uzbekistāna), kā arī Ķīna . Kaut gan bija pietiekoši interesentu arī no Eiropas valstīm . Mēs ceram , ka mums parādīsies arī jauni piegādātāji, kuru izstādē bija ļoti daudz, kā arī jaunas idejas, kas mums radās, apmeklējot citus stendus ”, tā Valentīna Krumpāne.

“Izstāde kopumā bijusi ļoti veiksmīga un dalība tajā ir viennozīmīgi atmaksājusies. Interese par SIA “Lat Eko Food” ražotajiem produktiem ir bijusi ļoti liela, kā arī šobrīd esam pārrunās ar vairākiem potenciālajiem sadarbības partneriem par līgumu noslēgšanu un pasūtījumu formēšanu. Uz doto brīdi jau reāli tiek komplektēts pirmais pasūtījums, par kuru vienojās jau izstādē. Liels paldies LVAEI komandai par lieliski noorganizēto izstādi un stendu”, ar iespaidiem dalās uzņēmuma pārstāve Liene Grabe.

A/s “Cesvaines piens” atzīst, ka šī bija viena no veiksmīgākajām izstādēm, kurā piedalījies uzņēmums Cesvaines piens. Šajā izstādē uzņēmums prezentēja jaunu produktu līniju - BIO sieru, tādējādi  tika iegūti jauni kontakti, kas interesējās tieši par bioloģisku produkciju no Skandināvijas valstīm (Dānija, Somija) un R-Eiropas (Nīderlande, Beļģija). Izstāde bija pateicīga vieta, kurā satikties ar esošajiem sadarbības partneriem, kā arī kontaktiem, kas iegūti iepriekšējās izstādēs, lai prezentētu pēdējos sortimenta jaunumus.

A/s “Smiltenes piens” pārdošanas vadītājs Egils Mūrnieks par izstādi: “ Iespaidi, protams, pozitīvi, bet ir kur vēl mums augt. Par rezultātiem ir pāragri spriest , jo tikai tagad sākas tālākais process un kaut kādu rezumē varēs pateikt pēc 3 mēnešiem, kad izkristalizēsies potenciālie klienti, kuri būs pārvarējuši cenu barjeru. Valstis, kurām bija interese - sākot no Filipīnām un līdz Dānijai, no ASV līdz Ķīnai.”

· Dzērienu kopstendā: LPKS Baltijas Ogu kompānija (“Very Berry”); SIA Mosenc; SIA Ilgezeem (“Iļģuciema kvass”); SIA Livonija; SIA Bātas Avots (“Lielbāta”).

· Maizes kopstendā: SIA Lāči; SIA Kārumu fabrika; SIA Baltās naktis (“Mario”); SIA Enhars; A/s Rīgas Dzirnavnieks; SIA Cannelle bakery.

· Gaļas kopstendā: SIA Antaris; SIA Rēzeknes gaļas kombināts; SIA Baltic Wild; SIA Jaunkrasts; SIA Cido Grupa; SIA Milzu!.

· Bio kopstendā: SIA Lat Eko Food (“Rūdolfa mammas gardais biezenis”); A/s Tukuma piens (“Baltais”); SIA Felici (“Musli Graci ”); SIA Rāmkalni Nordeco.

· Piena kopstendā: A/s Jaunpils pienotava; A/s Cesvaines piens; A/s Limbažu siers; A/s Smiltenes piens.

Sīkāku informāciju par izstādi iespējams saņemt izstāžu rīkotājsabiedrības mājas lapā: www.anuga.com.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana