Ārzemju tirgos

"Rīgas šprotes" ar zivju pastētēm un šprotēm startē industrijas izstādē Šanhajā

Ivars Motivāns, Nac.ag. LETA
11.11.2015

Biedrība "Rīgas šprotes" un tās biedri, seši Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi, Ķīnā pirmoreiz piedalīsies vienā no lielākajām pārtikas produktu un dzērienu izstādēm Āzijā un Ķīnā "FHC China 2015".

Izstāde notiks no 11. līdz 13.novembrim.

Kā aģentūrai LETA sacīja biedrības "Rīgas šprotes" valdes priekšsēdētājs Imants Cīrulis, izstādi apmeklē mazumtirdzniecības pārstāvji, importētāji un izplatītāji. Pērn izstādes apmeklētāju skaits sasniedza 34 760 cilvēkus - lielākoties no Šanhajas, kā arī citiem Ķīnas reģioniem un ārzemēm.

Cīrulis arī norādīja, ka patlaban pēc vairāku mēnešu dīkstāves Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi atsākuši ražošanu. Savukārt ar izstādi Ķīnā tiek saistītas cerības paplašināt noieta tirgu šajā valstī un reģionā.

"Pēc zvejas perioda pārtraukuma, personāla atvaļinājumiem un produkcijas eksporta pārtraukšanas uz Krieviju uzņēmumi nedaudz samazinātos apjomos atsākuši ražošanu. Saistībā ar ilgstošo aizliegumu ievest produkciju Krievijā un Kazahstānā uzņēmumu mērķis izstādē ir sākt konservu pārdošanu arī Ķīnā. Patlaban daži uzņēmumi jau aizsūtījuši pirmās kravas, par pārdošanas apjomiem pagaidām vēl pāragri runāt," atzina Cīrulis.

Šanhajas izstādē piedalīsies uzņēmumi SIA "Unda", SIA "Sabiedrība IMS", AS "Brīvais vilnis", SIA "Gamma-A" un SIA "Karavela". Uzņēmumu 54 kvadrātmetrus lielajā kopstendā darbosies 16 pārdošanas speciālisti. Tiks eksponēti vairāk nekā 60 produkcijas veidi - dažāda veida zivju pastētes, šprotes stikla, polimēra iepakojumos, kā arī daudzveidīgi konservi no okeāna zivīm.

Biedrības dalība izstādē tiek finansēta no Eiropas Zivsaimniecības fonda līdzekļiem. 2015.gadā uzņēmumi piedalījās izstādēs Berlīnē, Maskavā, Briselē, Amsterdamā, Ņujorkā, Ķelnē.

Biedrībā "Rīgas šprotes" apvienojušies uzņēmumi SIA "Unda", SIA "Piejūra", SIA "Sabiedrība IMS", AS "Brīvais vilnis", SIA "Gamma-A" un SIA "Karavela".

Biedrības uzņēmumu apgrozījums 2014.gadā sasniedza 130 miljonus eiro, kas, salīdzinot ar 2013.gadu, ir palielinājums par 27%. Šā gada sākumā biedrības uzņēmumos kopumā bija nodarbināti 3422 strādājošie, bet produkcija tika eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm.

Kā ziņots, šā gada 1.jūnijā Ķīnas sertifikācijas un akreditācijas administrācija oficiāli atļāva 11 Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem sākt konservētu, saldētu un kūpinātu zivju produkcijas eksportu.

Sarakstā iekļautas AS "Brīvais vilnis", SIA "Gamma-A", SIA "Līcis-93" Ģipkas cehs, SIA "Līcis-93" Kolkas cehs, SIA "Karavela", "Dorado", SIA "Piejūra", SIA "Sabiedrība IMS", SIA "Saiva ANNO 1949", SIA "Saldus gaļas kombināts", SIA "Unda".

Tāpat ziņots, ka pirmā šprotu eksportu uz Ķīnu sāka "Piejūra", kas jūlijā turp nogādāja šprotes un auksti kūpinātu lašu produktus. Savukārt SIA "Gamma-A" šprotu konservus vienā no lielākajiem Ķīnas interneta veikaliem sāka tirgot oktobra vidū.

Jau vēstīts, ka Krievijas un Kazahstanas noteiktā importa aizlieguma dēļ šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar analogu laiku pērn, biedrības uzņēmumu zivju konservu ražošanas apjomi samazinājušies par 18%, turklāt otrajā pusgadā prognozējams vēl ievērojami lielāks ražošanas un eksporta kritums.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana