Ārzemju tirgos

Latvijas kažokādas - starp pasaulē labākajām

Jānis Siksnis, Latvijas Zvēraudzētāju asociācija
14.12.2015

Pateicoties apjomīgām investīcijām nozares attīstībā, Latvijā tiek saražots arvien vairāk augstākās kvalitātes kažokādu, kas ir ļoti pieprasītas pasaules tirgos. Helsinku starptautiskā kažokādu izsoļu nama Saga Furs dati liecina, ka 2015.gadā 66% no Helsinku izsolēs pārdotajām Latvijā saražotajām ūdeļādām bija augstas un visaugstākās kvalitātes produkcija.

“Latvijā ražotās kažokādas pieder pie pasaulē labākajām, un tās novērtē pircēji visos kontinentos. Augstas un visaugstākās kvalitātes kažokādu cena, salīdzinot ar zemākas kvalitātes ražojumiem, ir divas un pat vairākas reizes augstāka. Tas panākts pateicoties investīcijām vairāku desmitu miljonu eiro apmērā, kas ļāvušas būtiski attīstīt Latvijas zvērsaimniecību infrastruktūru un kažokzvēru labturību,” uzsver Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas (LZAA) valdes locekle Sandra Vilciņa.

Salīdzinot ar 2014.gadu, kvalitātes kažokādu apjoms pieaudzis par 16%. Ļoti strauja attīstība notikusi pēdējo piecu gadu laikā, jo 2010.gadā līdzvērtīgas kvalitātes produkcija bija tikai 12% no produkcijas kopskaita.

2014.gadā Latvijas kažokzvēru saimniecību attīstībā, galvenokārt dzīvnieku labturības nodrošināšanā, investēti 13,2 miljoni eiro, bet pēdējo četru gadu laikā - 45,5 miljoni eiro.

Pērn pasaulē saražoti 81,6 miljoni ūdeļādu, no kurām visvairāk pārdotas Ķīnā, kas ir visstraujāk augošais luksusa preču tirgus pasaulē. LZAA biedri 2014.gadā pārdeva 690 tūkst. ūdeļu un lapsu kažokādu, un kopējais eksporta apjoms sasniedza 16,5 milj. eiro. Apgrozījums bija 17,4 milj. eiro, bet nodokļos valsts budžetā LZAA saimniecības pērn samaksāja 3,5 milj. eiro.

LZAA pārstāv desmit biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Kopējais nodarbināto skaits asociācijā pārstāvētajos uzņēmumos sasniedz aptuveni 500. LZAA ietilpst Eiropas valstu kažokzvēru nozares organizācijā „Fur Europe”, kas izstrādā globālos standartus kažokzvēru labturības, pētniecības, inovāciju un tirdzniecības jomā. „Fur Europe” ir pārstāvētas vairāk nekā pieci tūkstoši zvēraudzētavu no 30 Eiropas valstīm, kas 2014.gadā saražoja 43,5 milj. kažokādu.

Informāciju sagatavoja Jānis Siksnis, Sabiedrisko attiecību konsultants.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācija

x

Paroles atgadināšana