Ārzemju tirgos

Eksporta tirgos populārākie "Spilvas" produkti - majonēze un deserti

Andris Zeļenkovs, SIA "Orkla Foods Latvija"
20.01.2016

Aizvadītajā gadā lielākais "Spilvas" produkcijas apjoms eksportēts majonēžu, tomātu mērču, desertu un dresingu (salātu mērču) kategorijās. 2015. gadā sākts dresingu eksports uz Dāniju un majonēzes ražošana Čehijas tirgum, bet kopējais "Spilvas" produkcijas eksporta apjoma pieaugums 2015. gadā veidoja +20,7%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

"Tomātu mērces, dresingi, ievārījumi un ābolu biezeņi jau iepriekšējos gados ir bijuši pieprasītākās "Spilvas" produktu kategorijas ārpus Latvijas. Taču 2015. gadā straujš izrāviens notika majonēžu kategorijā, kas iepriekš eksporta tirgos pēc apjoma bija septītajā vietā, bet aizvadītajā gadā kļuva par līderi starp kategorijām," informē Dana Erciņa-Užāne, "Orkla Foods Latvija" mārketinga direktore.

"Pieprasījums pēc konkrētiem produktiem eksporta tirgos atšķiras. Piemēram, majonēzes kategorijas pieaugums galvenokārt veidojies, uzsākot ražošanu Čehijas tirgum. Bet "Spilvas" produkcijas eksporta pieaugums Dānijā (+46,3%) un Igaunijā (+6,6%) ir veidojies, pateicoties dresingu pārdošanas apjoma pieaugumam šajās valstīs. 2015. gadā uzsākts "Spilvas" Premium dresingu eksports uz Dāniju. Šajā tirgū esam strādājuši jau iepriekš, un Ziemeļvalstīm raksturīgie ēšanas ieradumi mums nav sveši. Dāņi, līdzīgi kā zviedri un norvēģi, novērtē salātu mērces, kas ir saldākas, nekā Latvijā ierasts, bet majonēzes Ziemeļvalstīs pieprasa skābākas, nekā pie mums," skaidro "Orkla Foods Latvija" mārketinga direktore.

Top3 straujāk augošie "Spilvas" eksporta tirgi 2015. gadā (%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu):

1. Čehija (eksports uzsākts 2015. gadā);

2. Lielbritānija, +124,4%;

3. Dānija, +46,3%;

Top5 lielākie "Spilvas" eksporta tirgi 2015. gadā (% no visa "Spilvas" eksporta apjoma):

1. Čehija, 24,8%;

2. Igaunija, 24,2%;

3. Krievija, 10,9%;

4. Lietuva, 10,1%;

5. Lielbritānija, 9,7%.

2015. gadā "Spilvas" produkcija eksportēta uz tādām valstīm kā Čehija, Dānija, Igaunija, Izraēla, Īrija, Krievija, Lielbritānija, Lietuva, Norvēģija, Somija, Ukraina, Ungārija, Vācija, Zviedrija.

Kopš 2016. gada sākuma "Spilva" ir daļa no uzņēmuma - SIA "Orkla Foods Latvija", kas izveidots apvienojot SIA "Spilva" un AS "Gutta". "Orkla Foods Latvija" ir viens no modernākajiem un lielākajiem ēdienu, ēdiena piedevu, sulu un bezalkoholisko dzērienu ražotājiem Latvijā un Baltijas valstīs. Uzņēmuma abas ražotnes atrodas Rīgas apkaimē - "Spilvas" ražotne Babītes novada Spilvē un "Gutta" rūpnīca Ķekavas novada Valdlaučos. Jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā un arī tās kaimiņvalstīs ir pazīstami un iecienīti uzņēmuma zīmoli un produkti, kas pieejami tādās kategorijās kā tomātu mērces un kečupi, majonēzes, dresingi, konservēti dārzeņi, ievārījumi un deserti, mārrutki un sinepes, zupas un otrie ēdieni, garšvielas, sulas un nektāri, limonādes un citi bezalkoholiskie dzērieni.

SIA "Orkla Foods Latvija"

x

Paroles atgadināšana