Latvijas tirgos

Biškopji prognozē labu medus gadu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
14.04.2014

Neraugoties uz aizgājušās ziemas īpatnībām - kailsalu, niecīgo sniega sniegu un atkušņiem -, bišu saimes ir pārziemojušas labi un varētu būt gaidāms labs medus gads, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Biškopības biedrības veterinārārste Iveta Eglīte.

"Bites ir pārziemojušas kopumā ļoti labi. Ja biškopis rudenī apzinīgi izdarīja visus nepieciešamos darbus, bišu zudumi nav lieli un saimes šajā pavasarī izlidoja laicīgi - pirmo izlidošanu fiksējām marta pirmajās dienās, kas ir pozitīvi bišu saimju attīstībai," sacīja Eglīte.

Kā katru gadu, saimēs ir zudumi bišu ērces dēļ - kopumā apmēram 15%, bet tas esot normāls rādītājs. "Salīdzinot ar citiem gadiem, izskatās, ka Latvijā bišu saimes ir kļuvušas veselīgākas un šogad varētu būt labs medus gads," teica Eglīte.

Viņa arī norādīja, ka biškopji jau ievākuši pirmo pavasara medu, ko bites ienes no kārklu dzimtas augiem. "Pirmais medus no pūpoliem un kārkliem jau ienests, tagad jāgaida nākamais ienesums maija sākumā, kad sāks ziedēt augļu dārzi," sacīja veterinārārste.

Savukārt biedrības vadītājs Armands Krauze prognozēja, ka medus cenas šogad būs iepriekšējā gada līmenī. Vidējā cena iepriekšējā sezonā bija apmēram seši eiro par vienu kilogramu.

"Medus Latvijā joprojām tiek pārdots galvenokārt tiešajā tirdzniecībā, tādēļ cenas amplitūda atkarībā no kvalitātes un medus izskata var būt ļoti plaša. Tomēr kopumā cenām nav iemesla palielināties, jo ar katru gadu pieaug biškopju skaits un medus piedāvājums ir liels," sacīja biedrības vadītājs.

Latvijā ir apmēram 3000 reģistrētu biškopju, savukārt bišu saimju skaits pārsniedz 80 000.

Krauze arī atgādināja, ka par Lauksaimniecības datu centrā reģistrētajām bišu saimēm biškopji tiesīgi saņemt 17 eiro valsts atbalstu, kā arī Eiropas Savienības atbalstu bišu slimību apkarošanai.

Latvijas Biškopības biedrība apvieno vairāk nekā 3000 biedrus - lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts līdz 2500 tonnu medus.

Text box

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana