Latvijas tirgos

"Balticovo" sasniedz rekordlielu rādītāju vārīto olu pārdošanā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
31.07.2014

Olu un olu produktu ražotājs AS "Balticovo" šogad sasniedzis rekordlielu rādītāju vārīto olu pārdošanas segmentā, mēneša laikā pārdodot 80 tonnu šīs produkcijas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

"Pirms diviem gadiem pārdevām piecas tonnas vārīto olu mēnesī, bet tagad esam sasnieguši rekordu un pārdodam 80 tonnas. Esam sasnieguši sākotnēji uzstādīto mērķi un plānojam turpmāku izaugsmi šajā pārdošanas segmentā. Turpināsim attīstību, ieguldot inovatīvu produktu izstrādē un ražošanā," sacīja Veinbergs.

Vārītas un nolobītas olas ir produkts ar pievienoto vērtību, kas ir pieprasīts viesnīcu un restorānu jeb "HoReCa" segmentā. Vārītas olas "Balticovo" realizē visos eksporta tirgos un arī Latvijā.

Vārīto olu ražošanu uzņēmums sāka pirms diviem gadiem īpaši izveidotā jaunā cehā, investējot tajā 300 000 eiro. Cehā atrodas pilna automātiskā līnija - olu vārīšanas, lobīšanas un pakošanas iekārta. Šis cehs tika būvēts eksporta nolūkiem, un jau sākotnēji tika plānots eksportēt no 60 līdz 80 tonnām vārītu olu mēnesī.

Vārīto olu ceha ražošanas jauda ir 25 000 olu stundā, kas ir apmēram viena produkcijas tonna stundā, līdz ar to, strādājot vienā maiņā, mēneša ražošanas apjoms var sasniegt 240 tonnas.

AS "Balticovo" pagājušajā gadā strādājis ar 39,76 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir samazinājums par 18% salīdzinājumā ar 48,72 miljonu apgrozījumu iepriekšējā gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt uzņēmuma peļņa samazinājusies vairāk nekā 12 reizes - no 9,28 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 750 885 eiro pērn.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs, finanšu rādītāju kritums skaidrojams ar olu cenu samazinājumu tirgos. Pagājušajā gadā "Balticovo" olu vidējā realizācijas cena bija 68,48 eiro par 1000 olām, kas ir par 12,25 eiro mazāk kā iepriekšējā gadā.

"Olu cena tirgū ir atkarīga no piedāvājuma-pieprasījuma līknes. Ar to tad arī ir izskaidrojams apgrozījuma kritums un olu cenas svārstības," sacīja Veinbergs.

Kopumā uzņēmumā saražoti 542 miljoni olu, kas ir par 16 miljoniem mazāk nekā 2012.gadā.

Pagājušajā gadā ekspluatācijā nodots rapšu eļļas pārstrādes cehs, projektā investējot divus miljonus eiro, kā arī sākta jaunas putnu novietnes būvniecība un olu pulvera ceha rekonstrukcija.

Tāpat pērn pabeigta SIA "Mežciems" reorganizācija, to pievienojot "Balticovo", līdz ar to kompānijai patlaban ir trīs meitasuzņēmumi - SIA "Daugavpils putni", AS "Madona" un "Mežciems". Pievienošana tika sākta 2011.gadā ar minēto uzņēmumu akciju iegādi.

"Balticovo" tirgus daļa Latvijā saskaņā ar uzņēmuma aplēsēm ir ap 40%. "Balticovo" eksportē līdz 70% no savas produkcijas visā Eiropas Savienībā, kā arī Baltkrievijā un Angolā. Šobrīd tiek ražotas arī pankūku un omlešu masa, melanža jeb šķidro olu masa, olu pulveris, rapša eļļa, majonēze.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana