Latvijas tirgos

Piena kvotas pārpilde varētu būt 5%; brīdina par piena "melno tirgu"

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
31.10.2014

Šajā piena kvotas gadā pārpilde varētu būt 5%, tikmēr piena ražotāji rēķinās ar pārprodukciju un brīdina par "melnā tirgus" rašanos piena nozarē. Šādu viedokli pauda piena kooperatīvu vadītāji 31. oktobrī notiekošajā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) biedru sapulcē.

Kā kooperatīvu vadītājiem norādīja Lauksaimniecības datu centra Piena informācijas nodaļas vadītāja Oksana Stepučeva, šajā kvotas gadā pārpilde varētu būt 5%.

"Patlaban vēl precīzi nevar prognozēt galējo rādītāju, tomēr tie varētu būt 5%. Kvotas gada sākumā piena ražotāju - saimniecību - skaits bija 8418, uz 30.septembri to skaits bija palielinājies līdz 9252 saimniecībām. Saimniecību skaits, kuras vispār nepilda kvotas jeb neražo pienu, ir 285, savukārt kvotas par 100% jau izpildījušas 303 saimniecības," sacīja Stepučeva.

Jautāta, kas darāms, lai kvotas netiktu pārpildītas, viņa norādīja, ka zemniekiem ir jāizrēķina, vai izdevīgāk maksāt soda naudu par pārsniegšanu vai arī pirkt papildu kvotas. Tāpat zemniekiem ieteikts regulēt izslaukumu vai piena tauku procentu, kā arī palielināt pašpatēriņu.

Savukārt kooperatīvu vadītāji norādīja, ka, krītot piena iepirkuma cenai un rodoties pārprodukcijai, kā arī draudot soda naudām par pārpildītajām kvotām, neizbēgami radīšoties "melnais tirgus".

"Skaidrs, ka pienu grāvī neviens nelies, bet kur likt pārpalikušo pienu? Tā kā iepirkumu cena ir zem pašizmaksas, zemnieki meklēs iespējas pārpalikušo pienu laist tirgū pa jebkādiem ceļiem. Tas nozīmē, ka būs nelegālie uzpircēji un uzplauks piena "melnais tirgus"," atzina piena kooperatīvu vadītāji.

Tāpat viņi norādīja, ka joprojām neesot skaidra sistēma, kādā kooperatīviem vai ražotājiem būs jāmaksā soda naudas, patlaban tiekot risinātas sarunas ar juristiem, kā arī Zemkopības ministriju, lai skaidrotu zemniekiem visas nianses saistībā ar soda naudas veidošanās shēmām.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana