Latvijas tirgos

"Nordea" komentārs par ārējo tirdzniecību 2014.gada septembrī: Vājāka graudu raža un zemākas cenas pasaules biržās bremzē eksporta pieaugumu

AgroPols
12.11.2014

2014.gada septembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi preču eksporta vērtība faktiskajās cenās palielinājās par 12,7% un importa - par 15,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) operatīvie dati. Gada griezumā septembrī eksports bijis par 0,3% mazāks nekā pērn, savukārt imports palielinājies par 2,5%.

Nordea ekonomikas eksperts Gints Belēvičs: „Lai gan mēneša griezumā eksporta rādītāji ļoti iepriecina, jo septembrī eksportējām par 12,7%, jeb 103 miljoniem eiro vairāk nekā augustā, tomēr iegūstam objektīvākus rezultātus, ja tiek salīdzināti eksporta rādītāji ar pērnā gada attiecīgo periodu. Šādā šķērsgriezumā esam eksportējuši par 0,3% mazāk nekā pērn.

Septembrī eksports uzrādījis lielāko apjomu kopš pērnā gada novembra, kas galvenokārt saistīts ar sezonāliem faktoriem. Proti, rudens mēnešos Latvija eksportē lielu daudzumu graudaugu produktu, tādēļ septembris, oktobris un novembris ir ierasti labi mēneši kopējam eksportam rādītājam. Ņemot vērā, ka šogad graudu raža ir vājāka nekā pērn un graudu cenas pasaules biržās ir zemākas, varam sagaidīt, ka graudaugu eksporta pienesums kopējā tirdzniecības bilancē būs mazāks.

Stabili laiki pienākuši Latvijas eksporta galvenajā industrijā - kokmateriālu un koka izstrādājumu eksportā septembrī novērojams neliels kāpums 2,9% apmērā gan mēneša, gan gada griezumā. Ikmēneša eksporta apjoms šajā nozarē pēdējā laikā regulāri saglabājas aptuveni 150 miljonu eiro apmērā.

Kopumā šī gada pirmajos astoņos mēnešos Latvijas preču eksporta apjoms palielinājies par 1,9%. Šādai tendencei turpinoties, un ņemot vērā, ka graudaugu eksports šogad visticamāk būs mazāks nekā pērn, šo gadu noslēgsim ar nelielu, bet tomēr izaugsmi eksporta rādītājos.”

Informāciju sagatavoja Signe Lonerte, "Nordea Latvija" Sabiedrisko attiecību vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana