Latvijas tirgos

Latvijas piena un gaļas ražotājiem durvis uz Ķīnas tirgu ir vaļā, uzsver abu valstu premjerministri

AgroPols
16.12.2014

Otrdien, 16.decembrī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma Serbijas galvaspilsētā Belgradā tikās ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu (Li Keqiang), uzsverot aktīvo sadarbības dialogu starp abām valstīm. Sarunā Ķīnas premjerministrs apstiprināja - Latvijas piena un gaļas ražotājiem durvis uz Ķīnas tirgu ir vaļā, un Ķīnu interesē augstvērtīga un droša pārtikas produkcija. L.Straujuma izteica gandarījumu, ka Ķīna ir sertificējusi Latvijas piena un gaļas produkciju un ka ir izdarīts viss nepieciešamais, lai Latvijas ražotāji varētu ieiet Ķīnas tirgū.

Tāpat Latviju interesē Zīda ceļa ziemeļu ekonomiskais atzars, atzīmēja L.Straujuma. Pēc viņas sacītā, Latvija ir atvērta gan divpusējai, gan plašākai reģionālai sadarbībai ar Ķīnu gan transporta un tā infrastruktūras, gan loģistikas jomā. Papildu nozīmi šai sadarbībai piešķir Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā un ES - Ķīnas augsta līmeņa sanāksme 2015.gada pirmajā pusgadā Briselē.

Latvijā 2015.gada aprīlī, savukārt, notiks Eiropas un Āzijas ministru sadarbības formāta ASEM tikšanās - vienā tiksies ASEM valstu izglītības ministri, otrā - satiksmes ministri. L.Kecjans apstiprināja, ka Ķīna atzinīgi novērtē šādu tikšanās iespēju, transporta ministrs piedalīsies šajā sanāksmē un Ķīnas pārstāvji būs klāt arī izglītības ministru tikšanās laikā. Arī veidojot tālākās divpusējās sadarbības saites ar Latviju, Ķīnai ir interese par investīcijām, īpaši transporta un aprīkojuma sfērās.

L.Straujuma ielūdza arī pašu Ķīnas premjerministru apmeklēt Latviju. L. Kecjans pateicās par ielūgumu, atzīmējot, ka ir bijis Latvijā pirms 20 gadiem, par Rīgu ir saglabājušās labas atmiņas un viņš cer uz iespēju nākotnē Latviju apmeklēt atkārtoti.

Abas puses augstu novērtēja 16 Centrālās un Austrumeiropas valstu premjerministru sanāksmi kā formātu, kā veicināt valstu ekonomiskās saites. Trešā 16 Centrālās un Austrumeiropas valstu premjerministru tikšanās 16. decembrī notiek Serbijas galvaspilsētā Belgradā. Plašāk: http://www.china-ceec-summit.gov.rs/eng/index.php

Latvijas un Ķīnas tirdzniecības rādītāji: http://ej.uz/eeo9

Informāciju sagatavoja Aiva Rozenberga, Ministru prezidentes preses sekretāre.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana