Latvijas tirgos

Šure: Krievijas sankciju skartajiem pārtikas ražotājiem ir labas iestrādes eksporta tirgu diversifikācijā

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
16.01.2015

Krievijas sankciju skartajiem Latvijas pārtikas ražotājiem ir labas iestrādes eksporta tirgu diversifikācijā, aģentūrai LETA apgalvoja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure.

Viņa norādīja, ka, neskatoties uz to, ka pēc Krievijas sankciju ieviešanas pērn pārtikas ražotāji bija visai sarežģītā situācijā, šogad varētu klāties labāk. "Būtībā 2014.gads Krievijas sankciju dēļ, kāpēc cieta mūsu ražotāji, ir pazaudēts. Taču šogad mums ir jāskatās tālāk uz līdz šim veiktajām iestrādēm."

Šure atzīmēja, ka pērn daudzi pārtiku ražojošie uzņēmumi bija spiesti meklēt jaunus eksporta tirgus arī tā iemesla dēļ, ka iekšējais tirgus ir piesātināts, uz ko savā ziņā norādīja arī Krievijas ieviestās sankcijas. Tāpēc pārtikas ražotāji sāka vairāk strādāt ar ārvalstu iepircējiem.

LPUF patlaban ir izstrādāts plāns, ar kuras valsts iepircējiem šogad būs tikšanās. Starp vairākām Eiropas Savienības (ES) valstīm, ar kurām plānots sākt sadarbību, Šure norādīja Čehiju, Rumāniju, Dāniju, Franciju un arī Zviedriju.

Taču Šure teica, ka mūsu ražotājiem ir jāstrādā, orientējoties nevis uz apjomu, bet gan uz nišu. "Piemēram, Skandināvijā pieprasīti ir dažādi nišas produkti. Tāpēc gribu uzsvērt, ka ražotājam eksports ir jāņem nevis ar apjomu, bet gan ar inovatīviem produktiem."

Kā ziņots, Vācijas pārtikas un lauksaimniecības ministrs Kristians Šmits aģentūrai LETA atzina, ka Latvijas pārtikas ražotāji ir labs piemērs tam, kā veiksmīgi sadzīvot ar Krievijas sankciju radīto ietekmi, salīdzinājumā ar citām ES valstīm operatīvi atrodot jaunus tirgus.

Iepriekš jau vēstīts, ka Krievija pērn 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana