Latvijas tirgos

Eiropas projekta rezultātā Latvijas importa/eksporta bilance varētu uzlaboties par 2,5 miljoniem eiro

AgroPols
13.02.2015

Eiropas projekta rezultātā tiks palielināts vietējo pākšaugu īpatsvars tirgū. EUROLEGUME dalībnieki tiksies Rīgā no 16. līdz 18.februārim.

Divas Latvijas zinātniskās institūcijas un divi uzņēmumi aktīvi darbojas Eiropas finansētā projektā, kurā kā galvenais mērķis ir izvirzīta pākšaugu audzēšanas apjomu palielināšana Latvijā un Eiropā. Tas sekmētu Latvijas lauksaimniecības attīstību un palielinātu ienākumus sektorā par 2,5 miljoniem Eiro.

Ik gadu Latvijā tiek importētas 34 000 līdz 35 000 tonnas nepārstrādātu pākšaugu graudu. Ja projekta rezultātā, palielinotes Latvijā audzēto pākšaugu īpatsvaram, varētu šo importu samazināt kaut vai par 20%, Latvijas tautsaimniecībā paliktu 2,5 miljoni Euro.

Šī iniciatīva ir daļa no Eiropas konkurētspējas un vides ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, kas tiek veikta ieviešot efektīvāku un videi draudzīgāku saimniekošanas veidu. Projekta mērķis ir arī palielināt pākšaugu patēriņu pārtikā, tādējādi nodrošinot veselīgu uzturu, izmantojot vietējos izejmateriālus jaunu un veselīgu pārtikas produktu gatavošanā, kā arī samazināt pākšaugu importu lopbarības ražošanai.

Kopumā EUROLEGUME projektā darbojas 18 partneri, kas pārstāv universitātes, zinātniskos institūtus un uzņēmējus no 10 valstīm. Kopējās projekta izmaksas sastāda 6,5 miljonus Euro, no kuriem 5 miljonus finansē Eiropas Komisija. Projekta partneru ikgadējā sanāksme notiks Rīgā, no 16. līdz 18.februārim, kur tiks spriests par paveikto un plānoti turpmākie uzdevumi.

Latviju šajā projektā pārstāv SIA Pūres Dārzkopības pētījumu centrs, Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un SIA "Bioefekts".

"Zinātnieku ieguldījums projektā veicinās samazinātu minerālā mēslojuma pielietojumu nākotnē, jo tiks izstrādāti mikrobioloģiskie preparāti, kas sekmēs atmosfēras slāpekļa piesaisti un fosfora asimilāciju augos. Tādējādi tiks palielināta pākšaugu ražība, vienlaikus ilgtspējīgi izmantojot augsnes un tās pakāpeniski ielabojot" tā uzsver projekta vadītājs prof. Eduardo Rosa no Tris-os-Montes un Alto Universitātes Zinātnes un agro-vides tehnoloģiju centra Portugālē.

Šis ir arī izšķirošs solis vides saglabāšanas virzienā. Tā kā Latvijā ir salīdzinoši labi saglabāta ekosistēma, mums vēl ir iespēja to noturēt esošajā līmenī vai uzlabot, samazinot minerālmēslu patēriņu un līdz ar to siltumnīcu gāzu (SEG) emisiju un nodrošināt cilvēkam un videi draudzīgu saimniekošanas modeli. Pākšaugu īpatsvara palielināšana laukaugu platībās ir viens no nozīmīgākajiem ceļiem uz to.

Projekta ietvaros pētījumi tiek veikti galvenokārt ar lauka un cūku pupām, zirņiem un vignas pupām, kuras aug Eiropas dienvidu reģionos. Jāmin, ka daļa iegūto rezultātu būs izmantojami arī citu pākšaugu sugu audzēšanas jautājumu risināšanai.

Latvijas partneriem uzdevumu veikšanai no kopējā 6,5 miljonu budžeta ir iedalīti 1,2 miljoni Euro. Parējā budžeta daļa tiek ieguldīta pētījumos citviet Eiropā - Portugālē, Spānijā, Grieķijā, Austrijā, Čehijā, Albānijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Igaunijā.

Informāciju sagatavoja Līga Lepse, Pūres Dārzkopības pētījumu centra vadošā pētniece.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana