Latvijas tirgos

Latvijas kažokzvēru audzētavas pērn attīstībā investējušas 13,2 miljonus eiro

Jānis Siksnis, Latvijas Zvēraudzētāju asociācija
18.08.2015

Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas (LZAA) biedri 2014. gadā kažokzvēru audzētavu attīstībā investējuši 13,2 milj. eiro. Kopumā četru gadu laikā nozares paplašināšanā investēti 45,5 miljoni eiro.

"Latvijas zvēraudzētāji arvien lielāku uzmanību pievērš kvalitātei, nevis kvantitātei, vairāk līdzekļu ieguldot dzīvnieku labturībā, modernizējot zvēraudzētavu aprīkojumu un piesaistot ekspertus. Esam pirmie Eiropā sākuši ieviest starptautiski izstrādāto dzīvnieku labturības programmu "WelFur", kas ir priekšnosacījums tam, lai Latvijas zvēraudzētavu produkcija spētu ilgtermiņā konkurēt globālajā tirgū," uzsver Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas (LZAA) valdes locekle Sandra Vilciņa.

Pērn nodokļos valsts budžetā samaksāti 3,5 milj. eiro, kas ir par 300 tūkst. eiro vairāk nekā 2013. gadā. LZAA biedru apgrozījums pērn bija 17,4 milj. eiro, savukārt eksporta apjoms sasniedza 16,5 milj. eiro. 2014.gadā tika realizētas 690 tūkst. ūdeļu un lapsu kažokādu.

LZAA biedri 2014. gada laikā no Latvijas ražotājiem, lauksaimniekiem un zivju saimniecībām iepirka 26,8 tūkst. tonnu subproduktu, 7,1 tūkst. tonnu zivju un 4,6 tūkst. tonnu graudu, ik dienu vidēji patērējot 105 tonnas barības, kas ir par 13 tonnām vairāk nekā vidēji 2013. gadā. Tādejādi nozares netiešais ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā ir vēl lielāks.

LZAA pārstāv desmit biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Kopējais nodarbināto skaits asociācijā pārstāvētajos uzņēmumos sasniedz aptuveni 500. LZAA ietilpst Eiropas valstu zvēraudzētāju organizācijā "Fur Europe", kas izstrādā globālos standartus kažokzvēru labturības, pētniecības, inovāciju un tirdzniecības jomā. "Fur Europe" ir pārstāvētas vairāk nekā pieci tūkstoši zvēraudzētavu no 30 Eiropas valstīm, kas 2014.gadā saražoja 43,5 milj. kažokādu.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācija

x

Paroles atgadināšana