Latvijas tirgos

Plašs Latvijas uzņēmumu kopstends izstādē „Riga Food 2015”

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
25.08.2015

Šogad starptautiskā pārtikas izstāde „Riga Food 2015” svin savu 20. pastāvēšanas gadadienu, un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI) aicina apmeklētājus uz plašo Latvijas uzņēmumu kopstendu.

Latvijas nacionālajā kopstendā ir pārstāvēti 24 pārtikas uzņēmumi, kuri ražo saldumus, garšvielas, ievārījumus, sulas, konservus, gaļas izstrādājumus, sieru, kafiju, skābos kāpostus, maizi, kartupeļu cieti, sausos desertu maisījumus, sukādes, pastilas, konditorejas izstrādājumus, veselīgos musli, bērnu pārtiku un vēl citus kvalitatīvus pārtikas izstrādājumus.

Pirmo reizi kopstendā startē uzņēmumi: LPKS „Māršava” – piena produktu ražošana, „Bātas avots” – zīmols „Lielbāta” – augstas kvalitātes Latvijā pildīts avota ūdens, “Rāmkalni Nordeco” – sukāžu, sīrupu, sulu un pastilu ražošana, Latvijas Maiznieku biedrība, kas pārstāv 6 uzņēmumus, – „Dona”, „Lāči”, SIA N.Bomja maiznīca „Lielezers”, „Roga-Agro”, „Saldus maiznieks” un „Golddust Company”.

N.Bomja maiznīca „Lielezers” ražo dažādas rudzu rupjmaizes, saldskābmaizes, kviešu maizes un konditorejas izstrādājumus. Senas tradīcijas, pašu dzirnavās malti milti, maiznieku un konditoru meistarība ir garants izcilai maizes un dažādu gardumu kvalitātei.

A/S „Roga-Agro” – maiznīca ar 23 gadu pieredzi, ražo plaucētu rudzu maizi, kviešu maizi, konditorejas izstrādājumus. Četrām maizēm ir piešķirts „Zaļās karotītes” sertifikāts. Izstādē prezentēs „Dižklaipa rupjmaizi”, kas tiek cepta lielā klaipā uz karsta klona, cepšanas laiks ir ilgs, tādējādi tiek iegūta izcila rudzu maizes garša. Maizei ir patīkams ceptas maizes un ķimeņu aromāts un jūtama saldskābena garša.

SIA „Saldus maiznieks” specializācija ir kvalitatīvas, plaucētas rudzu maizes ražošana, uzņēmuma papildu darbības nozare ir konditorejas izstrādājumu ražošana. Atšķirībā no industriālajiem ražotājiem rudzu maizes ražošanā tiek izmantoti pēc senām tradīcijām gatavoti plaucējumi un dabīgais ieraugs! Jaunums ir “Kurzemnieku” baltmaize, kas tiek gatavota no augstākā labuma kviešu miltiem. L ai baltmaizei būtu īpaša garša un aromāts, mīklai tiek pievienots sviests, un kukulītis tiek apkaisīts ar sezama sēkliņām.

Maizes ceptuve „Lāči” – augstvērtīgas un dabīgas maizes cepšana pēc senām latviešu maizes cepšanas tradīcijām un oriģinālu konditorejas produktu izstrāde. Izstādē prezentēs jaunumu – „Īsta pilngraudu maize”, kas tiek meistarota pēc senas receptes ar dabīgo ieraugu un plaucējumu. „MadamBrioš” beķerejā ik dienu tiek piedāvāta svaigi cepta maize, bagetes, kuras radītas pēc oriģinālām receptēm. Ir padomāts arī par prasīgajiem veselīgā dzīvesveida piekritējiem, piedāvājot maizes ar dažādām vērtīgām piedevām: klijām, griķiem, sēkliņām, riekstiem un pat dārzeņiem. Apmeklētājus īpaši iepriecina plašais smalkmaizīšu un pīrādziņu klāsts, bet gardēžiem un dzīves baudītājiem par prieku tiek gatavoti gan tādi tradicionālie franču konditorejas izstrādājumi kā eklēri, brilē krēms, Napoleona kūka, medus un cita veida „ MadamBrioš” kūkas, kas guvušas atzinību pat visizsmalcinātāko gardēžu vidū.

SIA “Dona” – maiznīca ar daudzu gadu pieredzi gan maizes, gan konditorejas izstrādājumu ražošanā. Maiznīca izmanto gadu gaitā pārbaudītas receptūras, un katrs maizes kukulītis tiek veidots ar rokām. Maiznīcas lepnums ir rudzu maize, kas vairākkārt ir atzīta par vienu no Latvijā mīlētākajām un ir īpašā cieņā starp maizes baudītājiem. Maiznīca turpina attīstīt jaunus produktus, tādus kā “Minnas maize”, “Piknika maize” u. c. Domājot par saldāku ikdienu patērētājiem, tiek ceptas arī kūkas un dažādi konditorejas izstrādājumi.

SIA „Enhars” – konditorejas un kulinārijas produktu ražotājs un tirgotājs. Izstādē startēs ar cepumiem – saldajiem un sāļajiem pilngraudu cepumiem, kēksiem, kā arī ar Ziemassvētku produkcijas sortimentu – piparkūku kompozīciju „Advente”, Ziemassvētku „Stollen” kēksu un „Stollen ar marcipānu”. „Enhars” uz vietas gatavos gardus sāļos un saldos cepumus! Reizi dienā stundas garumā notiks degustācijas konkurss „Uzmini cepuma galvenās sastāvdaļas” un varēs laimēt gardas atlaides un dāvanu kartes no „Enhars”!

SIA „Skrīveru Saldumi” – uzņēmums, kas ražo īstās tradicionālās konfektes „Skrīveru gotiņa” un dažādus citus saldumus ar zīmolu „Aspasia”. Uzņēmuma moto ir „Apvieno veselīgo un saldo”. Izstādē prezentēs jauno saldumu kasti „6 saldumu izlase”, kurā ir apvienoti 6 pieprasītākie „Aspasia” gardumi.

SIA „Dimdiņi” – dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmums, kas rūpējas par kvalitāti no sēkliņas līdz gala produktam. Izstādē notiks produktu degustācija un konkurss.

SIA “Milda KM” , kas pārstāv z īmolus „Milda”, „Gardi gan”, „Maija un Paija”, izstādē prezentēs savu plašo produkcijas klāstu – kečupus, tomātu mērces, majonēzes, zupas, pamatēdienus, sinepes, ievārījumus, sīrupus. Izstādē notiks produkcijas jaunumu degustācijas – „Maija un Paija” produkcijai (ievārījumi un sīrupi), marinētu gurķu produkcijai.

SIA „Mosenc” – kafijas un šokolādes izstrādājumu ražošanas uzņēmums, nodrošina arī jaunu un mazlietotu   kafijas aparātu nomu, tirdzniecību un k afijas aparātu apkopi. Izstādē uzņēmums prezentēs grauzdētas kafijas pupiņas „GOLD BEAN”, „DAORE”, žāvētus augļus kakao glazūrā (apelsīnu gabaliņi, citronu gabaliņi, dateles, plūmes, aprikozes un ingvers) un dražejas šokolādē (grauzdētas mandeles, grauzdēti zemesrieksti, rozīnes un kafija).

SIA „Felici” ražo dabisku, alternatīvu musli, kas sadarbībā ar zinātnieku un ekspertu komandu tapis Latvijā ar zīmolu musli „Graci”. Izstādē tiks prezentēti:

· musli „Graci “Tievais”, “Enerģiskais+”, “Skaistais” , “Vieglais”, “Intelektuālais”

· putra „Graci” – “Tumšā”, “Gaišā”, “Sporta”, “Bagātību”

· pilngraudu maltīte „Graci” – “Mežonīgā”, “Kārdinošā”

· sāļā kuskuss maltīte „Graci” – “Ugunīgais”

· sāļā griķu maltīte „Graci” – “Negantais”

· mafins „Graci” – “Tievais”, “Enerģiskais+”, “Ziemassvētku”

SIA „Vladas SP” pamatdarbības virziens ir dzērveņu pūdercukurā ražošana un fasētu zaļumu, dārzeņu, garšaugu, ogu, sēņu un pākšaugu vairumtirdzniecība un piegāde pasūtītājiem, ar svaigiem zaļumiem un garšvielām nodrošinot tos visu gadu. Ir izveidota arī dabīgo sulu ražotne, tiek ražoti arī šokolādes izstrādājumi. Uzņēmums veic augu izcelsmes produktu apstrādi, iepakošanu un piegādi labākajiem veikalu tīkliem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Šogad ir ievērojami paplašināts vārītu dārzeņu vakuumā ar ilgstošu glabāšanas termiņu un šokolādes dražeju sortiments.

SIA “Lat EkoFood” ražo augstas kvalitātes Latvijā ražotu ekoloģisku pārtiku bērniem. Zīmols „Rūdolfs” piedāvā kvalitatīvu, ekoloģiski tīru, ģeogrāfiskajai videi atbilstošu un veselīgu pārtiku ar augstu uzturvērtību. Šobrīd sortimentā ir vairāk nekā 40 veidu produkti bērniem – augļu un dārzeņu biezeņi, deserti, biezeņi ar gaļu, putras, kā arī citi jauni produkti gan bērniem, gan pieaugušajiem. “Rūdolfs” gardais mammas biezenis šobrīd ir vienīgā Latvijā ražotā ekoloģiskā pārtika bērniem, kas nākotnē plāno iekarot tirgu visā pasaulē. Produkti ir ieguvuši nomināciju „Latvijas gada ekoprodukts 2012” un „Zelta medaļu” par izcilu kvalitāti. 2015. gada martā SIA “Lat EkoFood” ir sertificēts atbilstoši starptautiski atzītajiem BRC (British RetailConsortium – Global Standarts forFoodSafety) un FSSC 22 000 (Pārtikas drošības vadības standarts) standartiem.

SIA „Rēzeknes Gaļas kombināts” – pilna cikla gaļas pārstrādes uzņēmums, kas atrodas nepārtrauktā attīstībā. Izstādē apmeklētājiem, esošajiem un topošajiem klientiem tiks nodoti vērtēšanai vairāki jaunumi, kas ir izstrādāti, vadoties pēc pircēju iepirkšanās tendenču maiņas un pieaugošā pieprasījuma pēc veselīgiem produktiem.

SIA „Puratos Latvia” – līderis augļu un ogu piedevu ražošanā piena pārstrādes un konditorejas uzņēmumiem Baltijas valstīs, kā arī pazīstams ar gatavās produkcijas prečzīmi „Pūre” plaša patēriņa tirgū. Ražošanā tiek izmantotas augsto tehnoloģiju iekārtas, kuras maksimāli saglabā augļu un ogu formu, dabīgo aromātu, krāsu un garšu gatavajā produktā.

Industriālajā tirgū uzņēmums piegādā izejvielas lielākajām piena pārstrādes rūpnīcām, maizes ražošanas rūpnīcām, konditoriem u. c.

LPKS „Māršava” – piena produktu ražošanas uzņēmums. Ražo kalcinēto biezpienu, vaniļas mērci, jogurtus, saldo krējumu, pilnpienu 3,5 % – 3 litru kanniņā.

Kalcinētais biezpiens – unikāls produkts, satur paaugstinātu kalcija daudzumu, īpaši ieteicams grūtniecēm, bērniem un senioriem. Biezpiens tiek iegūts, sakarsētam pienam pievienojot kalciju, rezultātā iegūstot kalcinēto biezpienu.

Vaniļas mērce – gards, no vietējām izejvielām ražots piena produkts – deserts. Produkts gatavots no piena, Balticovo olu dzeltenumu masas, cukura un vaniļas aromāta. Tiek izmantots dabīgs (iegūts no aļģēm) biezinātājs.

Z/s „Vecsiljāņi” saimniekošanas pamatnozares ir piena lopkopība un siera ražošana ar zīmolu „Ievas siers”. Siera ražotne atrodas vien pāris kilometru attālumā no saimniecības fermas, tādēļ mums ir unikāla iespēja siera vannās pildīt vēl siltu, tikko slauktu un augstvērtīgu rīta pienu. Siera galvenā meistare Ieva, kuras vārdā tas nosaukts, katru siera rituli ar rokām pilda formās, vasko un ik dienas noliktavā apgroza, lai tie vienmērīgi nogatavotos.

SIA „Kronis” – augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmums, kura sortimentā ir zupas, marinējumi, tomātu mērces, makaronu mērces, pesto, augļu, ogu sulas un ievārījumi. Uzņēmums produkciju ražo ar tirdzniecības markām „Kronis” un „Rundāle”. Produkcijas ražošanā iespēju robežās tiek izmantota vietējo zemnieku saimniecību piedāvātā produkcija. 2015. gadā „Kronis” ir saņēmis atļauju 5 produktu marķēšanai izmantot Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norādi bordo krāsā „Bordo karotīte”. Viens no uzņēmuma pazīstamākajiem produktiem ir „Dzērvenes pūdercukurā”, kuru ražošanā tiek izmantotas svaigas purva dzērvenes. Šogad ir plānots paplašināt sortimentu ar diviem jauniem veidiem, īpaši padomājot par bērniem.

SIA „Bātas avots” iepazīstinās izstādes apmeklētājus ar augstas kvalitātes Latvijā pildītu avota ūdeni, kas paredzēts plašam patērētāju lokam. Zīmols „Lielbāta” piedāvā kvalitatīvu avota ūdeni ar Ph8. Ūdens tiek pildīts 0,5 L, 1,0 L un 1,5 L PET pudelēs, kā arī 0,33 L un 0,7 L stikla pudelēs. Avota ūdens „Lielbāta” ir viens no retajiem Latvijā iegūtajiem avota ūdeņiem, kurš tiek iegūts no ūdens avota tā dabīgajā izplūdes vietā.

SIA “Rāmkalni Nordeco” galvenie ražošanas virzieni ir sukāžu, sīrupu, sulu un pastilu ražošana. Kopumā sortimentā ir iekļautas 5 sukāžu, 11 pastilu, 3 sulu un 8 sīrupu garšas. Jaunākais no produktiem ir sukādes šokolādē, kuras tikko sāktas ražot jaunajā šā gada jūlijā atklātajā sukāžu ražotnes glazēšanas iekārtā. Produkcija tiek gatavota no lielogu dzērvenēm, cidonijām, upenēm, rabarberiem, ķirbjiem, smiltsērkšķiem, mellenēm, avenēm, āboliem u. c. Uzņēmuma prioritāte ir produkcijas kvalitāte un dabīgums, papildu netiek izmantoti ķīmiskie konservanti vai krāsvielas, tā saglabājot produkta dabīgo garšu un smaržu.

SIA „Aloja-Starkelsen” ir kļuvis par lielāko kartupeļu cietes ražotāju Baltijas valstīs, kā arī par vienu no vadošajiem bioloģiskās kartupeļu cietes ražotājiem pasaulē. Uzņēmums ražo arī daudzus citus bezglutēna un bioloģiskos pārtikas produktus, tādus kā cepamais pulveris, vaniļas cukurs, sausie desertu maisījumi. Aptuveni 80 % no saražotās produkcijas tiek eksportēti uz Eiropas Savienības valstīm, ASV un Āziju. Uzņēmuma augstos kvalitātes un pārtikas drošības standartus apliecina BRC kvalitātes sertifikāts.

SIA „Daugulis un partneri” – uzņēmums ar īstām garšas tradīcijām, saviem klientiem jau kopš 1994. gada piedāvā visdažādākos konditorejas izstrādājumus. Uzņēmums tur cieņā tradīcijas, bet ar plašu skatu raugās arī nākotnē, tāpēc savas produkcijas ražošanā apvieno gan senas, gan modernas tehnoloģijas izcili gardam rezultātam. Pie „Daugulis un partneri” var atrast gardumus jebkuram noskaņojumam un gaumei – gan cepumus, sāļos maizes grauzdiņus, kēksa pīrāgus, gan arī sausiņus un mafinus. Šobrīd uzņēmums strādā ar tādiem eksporta tirgiem kā Baltijas valstis, Polija, Vācija, Dānija, Čehija, Lielbritānija, Īrija, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), Libāna, Izraēla un Grieķija.

Kopstendu organizē LVAEI Lauku vides attīstības nodaļa, kas starptautisko pārtikas izstāžu projekta ietvaros uzņēmumiem piešķir 50 % valsts līdzfinansējumu.

Latvijas reģionu kopstendi

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijas uzņēmumi būs pārstāvēti ne tikai Latvijas nacionālajā kopstendā, bet arī četru reģionu – Zemgales, Latgales, Vidzemes, Kurzemes – kopstendos. Izstādes „Riga Food 2015’’ hallē Nr. 1 īpaši tiks izcelti ne tikai katra reģiona unikālie produkti un mājražotāju izstrādājumi, bet arī prezentētas radošas idejas gan pārtikas nozarē, gan amatniecībā. Izstādē Zemgali pārstāvēs 64, Latgali 22, Vidzemi 15, Kurzemi 14 mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi. Ikviens varēs atrast savai gaumei piemērotus Latvijas augļus un dārzeņus, medu un piena produktus, kūpinājumus, zivis, kulinārijas un ārstniecisko augu produktus un citus vietējos labumus. Plašāka informācija: www.rigafood.lv .

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana