Latvijas tirgos

"Valmiermuižas alus" degalus ražošanā iegulda 50 000 eiro

Nac.ag. LETA
21.09.2015

Alus darītava "Valmiermuižas alus" degalus ražošanā ieguldījusi 50 000 eiro, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Degalu gatavo, dedzinot "Valmiermuižas" gaišo alu, un tas radīts kā latviska alternatīva kalvadosam, grapai un tiem līdzīgiem dzērieniem.

"Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām," sacīja "Valmiermuižas alus" līdzīpašnieks Aigars Ruņģis. "Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi - Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā - iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka unikālā, Latvijai raksturīgā degalus."

Degalu brūvē no augstvērtīga "Valmiermuižas" gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 mililitriem (ml) alus iegūst 50 gramus degalus. Tas piemērots pasniegšanai restorānā no "špicglāzītes" pēc sātīgas maltītes grapas un kalvadosa vietā, pēc mājas viesībām kā "ceļakāja", vai līdzi ņemšanai uz citu valsti kā ciema kukulis.

Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša "Valmiermuižas alus" pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā. "Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzinātu degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam," klāstīja Ruņģis. "Bet pēc gada pirmo reizi izgaršosim degalu, ko nupat noguldījām šerija ozolkoka mucās."

Kā ziņots, "Valmiermuižas alus" 2014.gadu noslēdzis ar apgrozījumu 3,39 miljoni eiro, kas ir par 36% vairāk nekā iepriekšējā gadā, savukārt peļņa bijusi 310 162 eiro salīdzinājumā ar 79 624 eiro 2013.gadā.

Pārdotā alus daudzums pērn audzis par 27,3%, kopumā sasniedzot 1,86 miljonus litru. No saražotā apjoma apmēram 1% eksportēts uz Igauniju. Šogad eksportu uz Igauniju plānots dubultot, bet ilgākā laika posmā šo rādītāju paredzēts palielināt līdz 10%.

Plānots, ka šogad "Valmiermuižas alus" ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu attīstībā investēs 1,1 miljonu eiro. Puse no investīcijām tiks ieguldīta portera alus darīšanā eksporta tirgum, otra puse - bezalkoholisko Latvijas augļu-ogu zelteru un kvasa darīšanā no Latvijas iesala graudiem.

Pašreiz "Valmiermuižas alus" klāstā ir gaišais, tumšais un kviešu alus, alus kokteilis "Frišs" ar plūškoka zelteri, un pēc oriģinālām receptēm nelielā daudzumā brūvēts alus par godu svētkiem. Šobrīd "Valmiermuižas alus" attīsta arī bezalkoholiskos dzērienus - iesala dzēriens "Zelta Zirgs", un brūkleņu un cidoniju zelteri "Gardu muti".

"Valmiermuižas alus" reģistrēts 2005.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 396 691 eiro. "Valmiermuižas alus" īpašnieks ar 100% kapitāldaļu ir SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds". Savukārt 60% fonda daļu pieder Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenverwaltungs AG", bet 16% - Austrijas uzņēmumam "Alcor".

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana