Latvijas tirgos

KP noslēdz maizes tirgus cenu monitoringu

AgroPols
23.05.2016

Konkurences padome (KP) ir noslēgusi maizes tirgus monitoringu, kurā izvērtēja situāciju pēc publiskajā telpā izskanējušās informācijas par vienādajām maizes cenām tirgū.

KP maizes tirgus monitoringu uzsāka, reaģējot uz šī gada sākumā plašsaziņas līdzekļos pausto informāciju par viena veida maizes cenu sakritībām dažādu mazumtirgotāju tīklu veikalos.

Sākotnēji apkopojot konkrēto maizes veidu cenas dažādu tirgotāju tīklu veikalos, KP novēroja atsevišķas sakritības, kā rezultātā uzskatīja par nepieciešamu noskaidrot piegādātāju un mazumtirgotāju maizes cenas veidošanas principus, kā arī izvērtēt noslēgtos sadarbības līgumus.

Vērtējot piegādātāju sadarbības līgumus ar mazumtirgotājiem, KP secināja, ka tie nesatur ierobežojumus mazumtirgotājiem patstāvīgi noteikt maizes tālākpārdošanas cenu, kas būtu smags konkurences tiesību pārkāpums.

Tāpat KP pārliecinājās, ka mazumtirgotāji cenu veidošanas politiku īsteno neatkarīgi un saskaņā ar individuāli izstrādāto stratēģiju, kā arī vienlaikus seko līdzi un pielāgojas vispārējai situācijai maizes tirgū, regulāri veicot konkurentu maizes cenu monitoringu. Tas saskaņā ar Konkurences likumu nav aizliegts.

Maizes cenu līdzību dažādos veikalos KP skaidro ar konkrētā tirgus specifiku, proti, produktu gala cenas veikalos ir publiski pieejamas. Tā rezultātā konkurentiem ir iespējas brīvi sekot līdzi situācijai tirgū, veicot konkurentu cenu monitoringu un nereti radot situācijas, kad atsevišķu maizes veidu cenas sakrīt dažādos mazumtirdzniecības tīklu veikalos.

Izpētes laikā KP neguva pierādījumus, kas varētu norādīt uz konkurences riskiem, tādējādi konkurences iestāde nolēma monitoringu izbeigt.

Jāatgādina, ka jau iepriekš KP savā praksē ir pievērsusies padziļinātai maizes tirgus analīzei, veicot tirgus uzraudzības un lietu izpētes.

Informāciju sagatavoja Paula Vilsone, Konkurences padomes komunikācijas speciāliste.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana