Latvijas tirgos

Atspēriena solis pārtikas ražotājiem un gardumi apmeklētājiem izstādē Riga Food 2016

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
09.09.2016

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) organizētais kopstends izstādē “Riga Food” pamanāms jau iztālēm. Latvijas karoga apvīts un pārtikas ražotāju un apmeklētāju pārpildīts. Starptautiskā pārtikas izstāde “Riga food 2016” notiek jau trešo dienu un ilgs līdz 10.septembrim izstāžu centrā Ķīpsalā. Kopstendu organizē Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Izstāžu daļa starptautiskā pārtikas izstāžu projekta ietvaros, kur uzņēmumi saņem atbalstu par dalību izstādēs.

Latvijas nacionālajā kopstendā atrodas visdažādākie pārtikas ražotāji, kuri piedāvā savu produkciju gan profesionāļiem, veikalu tīkliem, sadarbības partneriem un, protams, apmeklētājiem. Visi ļauj degustēt un pieēst pilnus vēderus, atliek vien izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamākos produktus.

Pirmo reizi “Riga Food” kopstendā startē uzņēmumi:

SIA “Tascen” Sēklu nams ar zīmolu "Sēklu muss", radot enerģijas, spēka un labsajūtas trifeles, kas sastāv tikai no dabīgām izejvielām. Bez cukura, bez glutēna, krāsvielām un E vielām. Kā radītas veģetāriešiem, vegāniem un visiem sevi mīlošajiem. Uzņēmums aicina nākt un izgaršot, kā arī piemetina, ka apmeklētājus gaida pārsteigumi un dāvanas!

SIA “Kārumu fabrika”- kad ābeļu zari ir pildīti sārtiem bumbuļiem un dārzā vagas pieaugušas pilnas ar labumiem, skaidrs, ka ražas laiks ir klāt! Tas iedvesmojis radīt trīs pilnīgi jaunus BIO auzu pārslu cepumu veidus- ar bietēm, ar burkāniem un ar āboliem un kanēli. Šos kārumus var nobaudīt AREI kopstendā.

SIA “Milzu!”- zīmols “MILZU!” piešķir jaunu vērtību graudaugu pārslām, sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti mainot ierasto brokastu pārslu sastāvu un radot dabīgu alternatīvu esošajam importa brokastu pārslu piedāvājumam. MILZU! piedāvā graudaugu pārslas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieejamas arī bioloģiskas pārslas bez pievienota cukura. Kopstendā tieši BIO (bioloģiskie) produkti!

Kopstendā var sastapt arī šādus pārtikas ražotājus:

SIA “Rāmkalni Nordeco”- zīmols “Rāmkalni” ražo veselīgus gardumus no ogām un augļiem. Pārstrādājot produktus, tiek izmantota īpaši saudzīga tehnoloģija, lai saglabātu augļu,ogu raksturīgo krāsu, smaržu un garšu, kā arī vērtīgās uzturvielas, t.s. vitamīnus. Sortiments papildināts arī ar Dabīgajām Rāmkalnu limonādēm ar dzērveņu, cidoniju un rabarberu garšu, kā arī Sukādēm šokolādē. Šobrīd iespējams nobaudīt septiņu veidu sukādes šokolādē, kuru ražošanā tiek izmantotas augtsākās kvalitātes Latvijas ogas un augļi un Beļģijas šokolāde.

SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” ir viens no lielākajiem vietējiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kas ražo savu produkciju pēc sentēvu tradīcijām un receptēm.Augstu tiek vērtēts klasiskais, un tajā pašā laikā tiek iets kopsolī ar visu moderno. Šogad izstādes “Riga Food” laikā, apmeklētājiem, esošajiem un topošajiem klientiem tiek nodoti vērtēšanai vairāki jaunumi, kas ir izstrādāti, vadoties pēc pircēju iepirkšanās tendencēm un sezonālā pieprasījuma.

SIA “Lat Eko Food”- zīmols “Rūdolfs” pamatdarbības virziens ir bērnu pārtikas ražošana, taču kopš 2015.gada produktu sortiments tiek papildināts arī ar citiem augstas kvalitātes, BIO augļu un dārzeņu pārstrādes produktiem. “Rūdolfs” jaunums– ievārījumi un biezsulas, patīkami pārsteigs gan tradicionālo vērtību cienītājus, gan tos, kuriem patīk dažādu garšu kombinācijas. Izstādes laikā iespējams iepazīties un nogaršot visus jaunos un jau iecienītos produktus, kā arī jaunumiem bērnu produktu nišā.

SIA “RKF Valežs” ražo garšvielas un tās fasē. Šobrīd pārdošanā tiek aktīvi virzītas garšvielas burciņās bez sāls, cepti sīpoli caurspīdīgā iepakojumā un Himalaju rozā sāls.

SIA “Enhars” piedāvā garšas katram ikdienas solim, notikumam un svētku dienai. “Enhars” piecas galvenās stihijas ir gaļas izstrādājumi, konditorejas izstrādājumi, kulinārijas izstrādājumi, krodziņš “Vīgante” un picērijas. Izstādē apmeklētāji tiek iepazīsti ar ekskluzīvajiem gaļas produktiem - vistas un cūkgaļas ruletēm, cepešiem, gaļas rolādēm ar dažādiem pildījumiem, liellopu gaļas pastētēm. Saldāku garšu baudītājiem tiek piedāvāts ieskats konditorejas ražotnes gatavotajā sortimentā - kūkas, cepumi, kliņģeri. Kā jaunu darbības sfēru uzņēmums vēlas attīstīt banketu galdu klāšanu un individuālu banketu gatavošanu, tāpēc izstādē tiek piedāvātas arī gaļas plates, kanapē un sāļās tortes. 

SIA “Mosenc”- “Rīgas kafijas fabrika” ir viens no vadošajiem kafijas ražošanas uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmuma tehniskās iespējas ļauj veikt pilnu ražošanas ciklu. Izstādē tiek prezentēti jauni kafijas aparāti ar nosaukumu „Mosenc coffee, kas iepriekš Latvijā nebija pārstāvēti.

SIA “Puratos Latvia” - zīmols “PŪRE” nozīmē augstu produktu kvalitāti un lielisku produktu garšu.  Uzņēmumam ir svarīgi, lai tā ražotie produkti būtu garšīgi, kvalitatīvi un pieejami pircējiem. Izstādē uzņēmums prezentē savas jaunās ogu un augļu mērces, kas lieliski der kopā ar saldējumu, pankūkām un dažādiem desertiem.

SIA “Milda KM” ir viens no vadošajiem tomātu mērču, majonēžu, konservācijas un citu pārtikas produktu ražotājiem Latvijā. Uzņēmuma unikalitāte ir sātīgu, garšīgu produktu ražošana, galvenokārt no pašmāju audzētiem dārzeņiem un izejvielām.

SIA “Kronis” ir viens no vadošajiem konservācijas, sulu, ievārījumu, tomātu mērču un citu veidu pārtikas produktu ražotājiem Latvijā. Izstādē, kā jaunums tiek prezentēta gatavo ēdienu jaunā sērija- Zupas ar gaļu.

SIA “Dimdiņi” ir viens no lielākajiem audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs, kas specializējies kāpostu audzēšanā jau kopš 1992.gada. Darbību sācis kā ģimenes uzņēmums un veiksmīgi attīstījies, veicinot arī reģiona attīstību, radot daudzas darba vietas un tautā iecienīto zīmolu "Dimdiņkāposti". Riga Food izstādē tiek stāstīts par veselīgajiem kale kāpostiem, kuros ir gan vitamīni, šķiedrvielas, Omega 3 taukskābes un proteīni. Kale kāposti ir audzēti Latvijā. KĀ arī ierastās degustācijas klasiskajiem štovētajiem Dimdiņkāpostiem.

SIA “Skrīveru saldumi” ir Latvijas ražotājs- ģimenes uzņēmums, kas dibināts 2005. gadā Skrīveros. Produkcijas ražošanā tiek izmantotas tikai augstas kvalitātes izejvielas, tādēļ lielākā daļa produktu ir dabīgi un bez E vielām. Izstādē apmeklētājus pārsteidz ar 3 veidu Bioloģiski sertificētām gotiņām, gardiem piena īrisiem un jau tradicionālajiem augļiem šokolādē.

SIA “Kurzemes gaļsaimnieks” saviem klientiem piedāvā svaigi sadalītu gaļu, kaušanas blakusproduktus, gaļas izstrādājumus un gaļas produktus - kopā vairāk kā 120 produkcijas nosaukumus. Izstādes “Riga Food 2016” apmeklētājiem ir lieliska iespēja iegādāties, nogaršot un iepazīties ar “Kurzemes Gaļsaimnieks” plašo gatavās produkcijas sortimentu un to garšas īpašībām- vārītas desas, pusžāvētas desas un desiņas, sardeles un cīsiņi, kūpinājumi, auksti kūpināti, bērnu un kulinārijas produkti. Produkti ir ražoti no augstvērtīgas cūkgaļas, pievienojot izmeklētas garšvielas.

SIA “Vladas SP” pamatdarbības virziens ir dzērvenes pūdercukurā ražotne un fasētu zaļumu, dārzeņu, garšaugu, ogu, sēņu un pākšaugu vairumtirdzniecība un piegāde pasūtītājiem, ar svaigiem zaļumiem un garšvielām nodrošinot tos visu gadu. Izveidota arī dabīgo sulu ražotne, kā arī tiek ražoti šokolādes izstrādājumi.

SIA “Aloja-Starkelsen” gadu laikā ir kļuvis par lielāko kartupeļu cietes ražotāju Baltijas valstīs, kā arī par vienu no lielākajiem bioloģiskās kartupeļu cietes ražotājiem pasaulē. Paralēli kartupeļu cietes ražošanai, uzņēmums ražo daudzus citus pārtikas produktus, no kuriem visiecienītākie Baltijas valstīs ir Alojas želejas un Alojas ķīseļi. Visu izstādes laiku stendā iespējams nodegustēt Alojas želejas.

Kopstendā Latvijas maiznieku biedrību (LMB) pārstāv:

SIA “Dona” aicina baudīt dabīgā ierauga maizes!

“MadamBrioš” jeb SIA “Golddust Company” piedāvā pašceptu maizi, smalkmaizītes un ar rokām darinātus cepumus.

SIA N.Bomja maiznīca “Lielezers” prezentē trīs jaunumus- “Limbažu rudzu rupjmaize”, “ Limbažu saldskābmaize ar sēklām” un “Kēkss” .

A/S “Roga-Agro” jaunumi izstādē ir tostermaize “Sports” aktīviem cilvēkiem, “Rudzu maize ar graudiem un sēklām”, “ Maizīte ar pienu un olām”, “Rogas” cepumi, “Rogas” īpašie „Pumpermiķeļi”.

SIA “Saldus maiznieks” iepazīstina ar jaunumu– ķiploku grauzdiņiem no rudzu maizes.

Maizes ceptuve „Lāči” izstādē prezentē jauno ApaļCepumu sēriju.

A/S „Vidzemes maiznīca” prezentē veselīgos našķus.

AS LPB “Maiznīca Priekule” piedāvā ar rokām darinātu maizes un konditorejas produkciju.

Piena pārstrādes uzņēmumu stendā atrodas :

A/s “Jaunpils pienotava” piedāvā nobaudīt kvalitatīvus, veselīgus un ar mīlestību ražotus piena produktus no Latvijas saimniecībās iegūta govs piena. Ir iespēja iepazīties un nogaršot jaunos produktus– Pasta Filata tipa sierus, kūpinātas uzkodas, desertus, pudiņus, saldās un sāļās biezpiena masas.

A/S “Smiltenes piens” apmeklētājiem prezentē krēmsierus– klasisko, pikanto, tomātu/bazilika un tunča garšu, kā arī Mozzarella mazās bumbiņas, smūtijus ar dažādām garšām.

A/S “Tukuma piens” izstādē prezentē “Baltais Protein” funkcionālo jogurta dzērienu, “ Baltais” un “Rāmkalni” biezpiena sieriņus ar sukādēm, jogurta Smūtijus, krēmsierus, Fetahi fetas tipa sierus.

A/S “Latgales piens” ietilpst A/S “Preiļu siers” koncernā un ražo kvalitatīvus pilnpiena produktus, kas tiek ražoti no augstakās kvalitātes piena. Apmeklētāji var nobaudīt biezpienu, kas tiek ražots aizsargatmosfērā, palielinot biezpiena derīguma termiņu un saglabājot organoleptiskās īpašības; Kausēto sierus un jaunos jogurtus ar D vitamīnu un melleņu piedevu.

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LCPS) ar diviem pārstāvētiem biedriem-

A/S “Latvijas Piens”- zīmols “TRIKATA” patērētājiem piedāvā 6 siera škēlīšu veidus, TRIKATA Pienu 2.5% ar papildus pievienotu D vitamīnu, kā arī TRIKATA kefīru ar papildus pievienotām pienskābajām baktērijām ME-3.

Uzņēmumu apvienība “Food Union” apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā- AS “Rīgas piena kombināts”, AS “Valmieras piens”, SIA “Rīgas piensaimnieks”, saldējuma ražotāju Igaunijā- “Premia”, saldējuma ražotāju Dānijā- “Premier Is”, trešo lielāko saldējuma ražotāju Norvēģijā- “Isbjørn Is” un otru lielāko saldējuma ražotāju Rumānijā- “Alpin57Lux”. “Riga Food” ietvaros apmeklētājiem ir iespēja baudīt šokolādes sieriņus un desertus “Kārums”, izsmalcinātos krēmsierus “Rasa” un tradicionālos kausētos sierus “Dzintars”, kā arī 2016. gada lielāko jaunumu - ar proteīnu un vitamīniem bagāto “Lakto Pro”.

Izstādē institūta kopstendā “Inovācijas pārtikai” nozarē AREI aicina iepazīties ar daudzveidīgajām miežu, tritikāles un kartupeļu izmantošanas iespējām uzturā un pārstrādē, piedāvājot degustēt pankūkas no tritikāles miltiem un bukstiņu biezputru, kura pagatavota no miežu produktiem (grūbām/putraimiem), kailgraudu miežu un tritikāles graudiem, un krāsainajiem kartupeļiem.

AREI zinātnieki, dažādu starptautisko projektu ietvaros, kopā ar sadarbības partneriem Latvijā un ārzemēs pēta dažādas graudaugu, pākšaugu un kartupeļu šķirnes, īpaši to izmantošanas iespējas jaunos pārtikas produktos. Tie ir produkti speciālām mērķa grupām un produktu preču sortimenta dažādošanai, īpašu uzmanību pievēršot bioloģiski aktīvo vielu saglabāšanai pārstrādes procesos un ražošanas tehnoloģisko palīglīdzekļu (t.sk., pārtikas piedevu) aizstāšanai pārtikas produktos.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana