Latvijas tirgos

Vairāk nekā puse iedzīvotāju valsts svētku maltītei plāno tērēt līdz 20 eiro

Zane Udrase, Maxima Latvija
17.11.2016

Latvijas valsts svētkus plāno atzīmēt divas trešdaļas jeb 68% iedzīvotāju, savukārt svētku galdā tradicionāli plānots likt kartupeļus ar dārzeņiem, kā arī gaļas ēdienus, liecina veikalu tīkla "top!" veiktā aptauja.

"Aptaujas rezultāti apstiprina arī pērnā gada pirktākos produktus valsts svētku nedēļā. Iedzīvotāji svētku galdam iegādājās vietējā "top!" konditorejas izstrādājumus, speķa pīrādziņus, gaļas un piena produktus, kā arī dārzeņus. Vietējie ražotāji un uzņēmēji, īpaši reģionos, ir jāatbalsta, tāpēc, aicinot sabiedrību pievērst uzmanību vietējo atbalstam, turpmāk komunikācijā uzsvērsim un atgādināsim "Vietējais top!". Tas ir veids, kādā mēs sniegt atbalstu un sekmēt valsts attīstību," uzsver veikalu tīkla "top!" mārketinga vadītāja Ilze Priedīte.

No aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem valsts svētkus plāno svinēt 68%. Svētku galds svinētāju vidū nav iedomājams bez kartupeļiem un dārzeņiem, ko atzinuši 39% respondentu. Visbiežāk tos galdā liks iedzīvotāji Vidzemē (54%) un Zemgalē (61%). Kā neatņemama sastāvdaļa ir arī gaļa, ko atzinusi vairāk nekā puse aptaujāto svinētāju. Svētkos tiks sarūpēts cepetis (21%), karbonādes (19%), kotletes (8%), tostarp arī zivju ēdieni (9%).

Piektdaļa svētku svinētāju tradicionāli godā cels arī plātsmaizi un pīrāgus. Salīdzinot rezultātus reģionos, to visbiežāk darīs Kurzemē un Zemgalē. Latgalē īpaši tiek atzīmēts, ka maltīti papildinās arī rudzu maize. Savukārt svētku torti biežāk galdā liks Kurzemē (36%) un Zemgalē (41%).

Svētkus aptaujātie svinēs kā mājās, tā arī ārpus tām. Lielākā daļa svinībām plāno tērēt no 11 līdz 20 eiro. Kopumā aptaujā piedalījās 502 vīrieši un sievietes vecumā no 20 līdz 74 gadiem.

Svētku laikā veikalu tīkla "top!" akciju avīzē lielākā daļa produktu norādīti ar atzīmi "Vietējais ražojums", lai svētkos īpaši varētu atbalstīt vēl vairāk. Turpmāk arī akciju avīzēs vietējie "top!" pavāri dalīsies ar iecienītākajām mājas receptēm, lai Latvijas iedzīvotājus iedvesmotu pagatavot gardu maltīti savās mājās.

Lai pircējiem veikalu stendos būtu pamanāmāki vietējie un vietējo iecienītākie produkti, veikalu tīklā "top!" pakāpeniski tiks izvietotas trīs veidu kvalitātes norādes dažādās produktu kategorijās: "Vietējie izvēlas" - vietējo visvairāk izvēlētās preces, ko ir vērts iegādāties; "Vietējo gatavots" - vietējo veikalu "top!" gatavotā kulinārija un konditoreja; "Vietējais ražojums" - Latvijā ražotie produkti.

Veikalu tīkls "top!" ir lielākais Latvijas uzņēmējiem piederošais veikalu tīkls, kā arī trešais lielākais mazumtirdzniecības veikalu tīkls Latvijā. Ar preču zīmi "top!" Latvijā šobrīd darbojas 228 pārtikas veikali, no tiem 126 "top!" un 102 "mini top!" veikali, kuri pieder 19 vietējiem uzņēmumiem: SIA "Firma Madara 89", AS "LPB", AS "Diāna", SIA "Lars Limited", SIA "Gabriēla", SIA "Dekšņi", SIA "Mārksmens", SIA "Madara 93", SIA "AA & Co", SIA "Krista - A", AS "Roga - Agro", SIA "ESSA", SIA "G.A.L.", SIA "Lekon", SIA "Ogres Prestižs", SIA "Pārtikas veikalu grupa", SIA "Oregano", SIA "SP" un SIA "Palmas-S". Kopumā tiek nodrošinātas vairāk nekā 3000 darba vietu, atbalstot vietējos ražotājus un piegādātājus visā Latvijā.

Informāciju sagatavoja Aija Ikstena, "Nords Porter Novelli" projektu direktore.

Maxima Latvija

x

Paroles atgadināšana