Latvijas tirgos

"Dobeles dzirnavnieks" plāno eksportēt 70% pārslu

Madara Zvejniece, Dobeles dzirnavnieks
24.11.2016

Trešdien, 23.novembrī, tika oficiāli atklāta AS "Dobeles dzirnavnieks" jaunizveidotā pārslu ražotne. Tās izveidē investēti 6,4 milj. eiro, piesaistot arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Pārslas tiek ražotas gan vietējam, gan eksporta tirgum. Plānots, ka gada laikā šīs produktu grupas eksports varētu sasniegt 70% no pārdotā apjoma.

Patlaban ražotnē top 13 graudaugu pārslu produkti. Pilngraudu auzu, kviešu, rudzu un miežu pārslas, griķu un rīsu pārslas, ātri vārāmās auzu pārslas, kā arī trīs, četru un piecu graudu pārslu maisījumi ir sertificēti atbilstoši Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmai "Kvalitatīvs produkts". Jaunajā līnijā ražo arī pirmos uzņēmuma ekoloģiskās līnijas produktus: eko griķu, pilngraudu auzu un ātri vārāmās auzu pārslas. Tuvākajā nākotnē sortimentu papildinās vēl citas pārslas un pārslu maisījumi.

Pārslas - nākotnes produkts

"Pārslas ir nākotnes produkts, kura nepieciešamību nosaka pasaules un arī Latvijas cilvēku pārtikas patēriņa tendences. Arvien vairāk vēlamies lietot uzturā funkcionālu un tīru ēdienu, kas sniedz enerģiju, tāpat - dodam priekšroku mājās gatavotām maltītēm. Vienlaikus gribam to pagatavot ātri, jo laiks ir vērtība. Pārslas šajā kontekstā ir ideāls produkts, jo vērtīgos graudaugus ļauj pagatavot ievērojami ātrāk," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

No ražotnes idejas līdz realizācijai uzņēmums nonāca trīs gados, pateicoties spēcīgas komandas darbam un uzticamiem partneriem, kuri atbalstīja plānu. Patlaban pārslas jau ir pieejamas Latvijas tirgū, un "Dobeles dzirnavnieks" saņem pirmās atsauksmes. "Bijām sev izvirzījuši mērķi - būt košiem, pamanāmiem un funkcionāliem. Priecājamies, ka mērķis ir sasniegts. Īpašs gandarījums ir par ēri lietojamo kartona kārbiņu, kas Latvijas tirgū ir jaunums. Līdzās miltiem un makaroniem nākotnē pārslas noteikti būs viens no spēcīgākajiem Dobeles eksporta produktiem. Gada laikā eksports varētu sasniegt 70% no kopējā pārslu apjoma," plāno K.Amsils.

Graudu pieņemšanas apjomi pieaugs

K.Amsils atzīmē, ka "tāpat kā līdz šim, arī turpmāk mūsu nostāja ir primāri izejvielas iegādāties no Latvijas piegādātājiem. Jaunā ražošanas līnija ļaus jau nākamgad palielināt graudaugu pārstrādes apjomus par aptuveni 10%, sasniedzot 220 000 tonnu gadā".

"Man ir patiess prieks, ka Latvijas lauksaimnieki spēj izaudzēt un nokult kvalitatīvus graudus un mūsu pārstrādes uzņēmumi no tiem saražot kvalitatīvu un daudzveidīgu pārtikas produkciju. Viens no šādiem spēcīgiem un mūsdienīgiem Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumiem, ar ko mēs varam lepoties, ir AS "Dobeles dzirnavnieks". Esmu gandarīts, ka "Dobeles dzirnavnieks" neapstājas pie sasniegtā, bet arvien turpina attīstību, gudri investējot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus mūsdienīgās ražošanas iekārtās, kas ļaus strādāt ražīgāk un vēl vairāk dažādot saražotās produkcijas klāstu, ko piedāvāt Latvijas un ārvalstu tirgiem. "Dobeles dzirnavnieks", nenoliedzami, dod būtisku ieguldījumu gan reģiona ekonomiskajās aktivitātēs, gan valsts tautsaimniecībā. Arvien vairāk cilvēku savā ikdienas uzturā izvēlas lietot visdažādākos graudu pārslu maisījumus, tāpēc attīstības potenciāls uzņēmumam ir liels un es novēlu "Dobeles dzirnavniekam" šo potenciālu izmantot," uzsver Latvijas Republikas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jaunas darba vietas un nodokļi novadam

K.Amsils atklāj, ka kopš 2010.gada, kad uzņēmums sāka intensīvi investēt jaunās ražotnēs, darbinieku skaits ir pieaudzis no 145 līdz 235 cilvēkiem. Kopš 2010.gada AS "Dobeles dzirnavnieks" attīstībā ir investējis 55 milj. eiro.

""Dobeles dzirnavnieka" jaunās ražotnes atklāšana un vairāku miljonu eiro investīcijas ir nozīmīgas ne tikai novada, bet visas Latvijas mērogā. Mēs priecājamies par jaunām darba vietām, uzņēmuma finansiālu injekciju pašvaldības budžetā nodokļu veidā un spēcīgu, atsaucīgu partneri, kas aktīvi iesaistās novada dzīvē un aktivitātēs. Taču galvenais - šis uzņēmums ceļ Latvijas konkurētspēju pasaules tirgū," saka Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns. "Būtiski, ka tās ir investīcijas ražošanā, tātad ar ilgtermiņa ietekmi uz novada iedzīvotāju labklājību. Mēs Dobelē Latvijas kontekstā esam bagāti ar spēcīgām ražotnēm un varam lepoties ar to."

Par AS "Dobeles dzirnavnieks"

AS "Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. Plašāka informācija www.dzirnavnieks.lv .

Dobeles dzirnavnieks

x

Paroles atgadināšana