Prognozes

Gaidāms apelsīnu un sulu cenu kāpums

Aina Odziņa, AgroPols
05.07.2010

Slikto laikapstākļu un specifisku augļu koku slimību dēļ divi pasaulē lielākie apelsīnu un citu citrusaugļu audzētāju reģioni – Florida un Brazīlija – piedzīvojuši, iespējams, zemākās apelsīnu un greipfrūtu ražas pēdējo septiņu gadu laikā, informē Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācija.

Tas viennozīmīgi atstājis negatīvu ietekmi uz apelsīnu un to izstrādājumu cenām starptautiskajos finanšu tirgos, jau šobrīd sasniedzot rekordaugstu cenu līmeni, kāds tas bija 2007. gadā. Šis ir straujākais cenu kāpums pasaules biržās pēc tikpat strauja cenu krituma 2008. un 2009. gadā.

Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācija informē, ka zemās ražas galvenajās apelsīnu un greipfrūtu ieguves vietās pasaulē negatīvi ietekmēs arī Latvijas tirgotājus un ražotājus.

Viena no nozarēm, kuru ietekmēs pasaules biržās straujais cenu kāpums apelsīniem, ir sulu ražotāji, kuru apelsīnu sulas tiek izgatavotas no apelsīnu sulu koncentrātiem. Tas nozīmē, ka tuvāko mēnešu laikā apelsīnu sulu cenas tirdzniecībā varētu būtiski palielināties.

Šogad ziemā ASV austrumi piedzīvoja aukstāko salu kopš 1982. gada, kas neatgriezeniski ietekmēja apelsīnu ražu. Savukārt šomēnes Brazīlija nākusi klajā ar paziņojumu par sliktajiem laikapstākļiem un augļu koku slimībām, kā rezultātā šogad būs pēdējo septiņu gadu laikā sliktākā apelsīnu raža.

Jāmin, ka Brazīlija pēc apelsīnu plantāciju apjomiem ir lielākā apelsīnu ieguves vieta pasaulē. Otra lielākā ieguves vieta ir ASV Floridas štats, kas vienlaicīgi ir lielākais greipfrūtu audzētājs pasaulē.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana