Prognozes

ZM un LLKC speciālisti prognozē kviešu kopražas pieaugumu 2010. gadā par 12,5%

Aija Zariņa, AgroPols
05.08.2010

4. augustā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Tukuma novadā tikās ar graudu pārstrādātājiem un iepircējiem, lai pārrunātu šī gada aktualitātes nozarē, tostarp sējumu platību un prognozējamo ražu, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente Viktorija Kalniņa.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs ar graudkopības nozares uzņēmējiem pārrunāja esošo tirgus situāciju graudkopībā - šā brīža graudu bilanci Latvijā, kā arī pievērsās jautājumam par prognozējamo ražu, apsētajām platībām un to struktūru pa graudu veidiem. Tāpat J.Dūklavs ar graudkopjiem diskutēja par graudu intervences jautājumiem un izmaiņām, kas paredzētas graudu intervencē, sākot ar 2010./2011. tirdzniecības gadu.

Informējot par šī gada graudu platībām un kopražas struktūras prognozi, ZM speciālisti tikšanās laikā skaidroja, ka aptuveni puse jeb 58% (302 tūkst. ha) no kopējās platības ir kviešu sējumi un 20% (104 tūkst. ha) - miežu sējumi, savukārt 12% (64 tūkst. ha) no sējumu kopplatības ir auzas un 7% (38 tūkst. ha) - rudzi. Zemkopības ministrijas speciālisti sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) speciālistiem prognozē, ka šogad kviešu raža būs 1 166 tūkst. tonnu, miežu - 288 tūkst. tonnu, auzas - 147 tūkst. tonnu un rudzi - 114 tūkst. tonnu. Tāpat ZM speciālisti prognozēja, ka 2010. gadā kviešu sējumu platība pieaugs par 6%, savukārt kopraža - par 12,5%.

Par šī gada rapša sējumiem Latvijā ZM speciālisti norādīja, ka to kopplatība varētu būt 109 tūkst. ha un paredzamā raža ir 252,1 tūkst. tonnu.

Ikgadējā graudu pārstrādātāju un iepircēju tikšanās reizē piedalījās vairāku uzņēmumu pārstāvji, tostarp no SIA "Elagro", AS "Balticovo", LPKS "Latraps", LPKS "Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība", AS "Rīgas Dzirnavnieks", AS "Dobeles Dzirnavnieks", AS "Jelgavas dzirnavas", SIA "Bauskas klēts" u.c., kā arī biedrības "Latvijas Labības pārstrādātāju asociācija" biedri un ZM speciālisti.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana