Prognozes

Graudu cenas šogad solās būt būtiski augstākas. Arī sausuma dēļ Eiropas austrumu apvidos ... Papildināta: 2010/08/05 17:00

Andris Miglavs, AgroPols
05.08.2010

Pēdējā Pasaules graudu padomes biļetenā uzmanība pievērsta straujajam graudu cenu kāpumam nākotnes darījumos, īpaši saistībā ar sausuma izraisītajām mazās kopražas prognozēm Krievijā un Ukrainā, arī Kazahijā. Un ir uzsvērts, ka graudu darījumu cenas pieaugušas par labiem 70 ASV dolāriem. It kā daudz. Un tomēr – vai cenu pieaugums tiešām ir tikai un tik daudz Krievijas sausuma ietekmē, kā to šobrīd uzsver Eiropas,un nu jau arī Latvijas mediji? Vai nav atkal kā ar cūku gripu – kad kāda epizode tiek izmantota skaļās pārdošanas kampaņās? Un pašlaik TV ekrānus patiešām pāršalkušas ziņas par sausumu, ugunsgrēkiem un bojāgājušiem cilvēkiem, kas patiešām ir sāpīgi un nepatīkami. Bet vai tam ir cieša saistība ar graudu cenām? Varbūt to vienkārši izmanto spekulatīvo darījumu attīstīšanai biržās?


Graudu cenas šogad solās būt būtiski augstākas. Arī sausuma dēļ Eiropas austrumu apvidos ...  Papildināta: 2010/08/05 17:00

Pēdējā Pasaules graudu padomes biļetenā uzmanība pievērsta straujajam graudu cenu kāpumam nākotnes darījumos, īpaši saistībā ar sausuma izraisītajām mazās kopražas prognozēm Krievijā un Ukrainā, arī Kazahijā. Un ir uzsvērts, ka graudu darījumu cenas pieaugušas par labiem 70 ASV dolāriem. It kā daudz. Un tomēr – vai cenu pieaugums tiešām ir tikai un tik daudz Krievijas sausuma ietekmē, kā to šobrīd uzsver Eiropas,un nu jau arī Latvijas mediji? Vai nav atkal kā ar cūku gripu – kad kāda epizode tiek izmantota skaļās pārdošanas kampaņās? Un pašlaik TV ekrānus patiešām pāršalkušas ziņas par sausumu, ugunsgrēkiem un bojāgājušiem cilvēkiem, kas patiešām ir sāpīgi un nepatīkami. Bet vai tam ir cieša saistība ar graudu cenām? Varbūt to vienkārši izmanto spekulatīvo darījumu attīstīšanai biržās?

Jā. Krievijas (un arī Ukrainas un Kazahijas) sausums noteikti jau ir atstājis iespaidu uz potenciālo kopražu šajā reģionā. Aplēses liecina, ka ražas samazinājums var būt līdz pat par 30 miljoniem tonnu. Tas patiešām ir daudz. Vienai valstij. Bet pārejošie krājumi no iepriekšējiem gadiem Krievijā nebija tik mazi... Arī Kanādā raža ir papostīta – to izdarīja pavasara slapjums. Tāpat arī ES dienvidaustrumos – Ungārijā, arī Rumānijā - un daļēji arī Centrāleiropas valstīs, īpaši Polijā. Tomēr vairumā pasaules graudaudzēšanas reģionu pagaidām dramatiska ražas samazināšanās prognoze nav vērojama. Jā, nebūs piepildījušās optimistiskās cerības. Kas solīja pēdējos gados lielāko pasaules kviešu kopražu. Tomēr pagaidām arī dramatisks pasaules kviešu kopražas samazinājums nav prognozējams. Un arī nozīmīgs samazinājums pārejošajos krājumos netiek prognozēts – vien par kādiem 5-7% - no pagājušā gada rekordlielajiem 197 miljoniem tonnu uz aptuveni 190 miljoniem tonnu. Kas vienalga ir pusotrkārt vairāk nekā 3 iepriekšējos gadus.

Ievērojot Krievijas tomēr salīdzinoši ierobežoto praktisko ietekmi uz pasaules graudu tirgu – tās prognozētais ražas samazinājums ir vien kādi 10-15% no kopējā pasaules tirdzniecības apjoma, domāju, ka šā sausuma radītais ražas samazinājums tirgu vairāk ietekmē kā spekulatīvs faktors, uzkurinot tirgus dalībniekos sajūtu par vispārējo graudu deficītu.

Bet tirgi uz to (bet varbūt arī uz ko citu – piemēram, ekonomikas izaugsmes vispārējā atjaunošanās pasaulē) jau ir reaģējuši, paceļot cenas pagaidām par labiem 30-40%, salīdzinot ar iepriekšējās sezonas cenām. Īpaši tas jūtams Eiropā, 2009. gadā bija vienkārši rekordzemas cenas. Tomēr neaizmirsīsim arī, ka iepriekšējais gads bija rekordzemo cenu gads.

Kas nosaka cenu pieaugumu pasaules graudu tirgū?

Jā, sausums Krievijā ir viens no faktoriem, kas izraisījis graudu cenu pieaugumu pasaules tirgos. Un tomēr tikai viens no faktoriem. Un pat ne noteicošais. Jo labības cenu pieaugumu prognozēja jau pirms visiem šiem sausumiem Krievijā. Un vēl - svarīgāka pat nav tik daudz Krievija, kā Ukraina un Kazahija arī vēl. Kur laikapstākļu ietekme uz ražu ir līdzīgi destruktīva. Un tas viss kopā (līdz ar pavasari Kanādā un plūdiem Diendaustrumeiropā vasaras sākumā) samazinājis graudu ražas ieguves prognozi. Un TAS IR VIENS NO CENAS PIEAUGUMA FAKTORIEM.

Papildus - ir pieaugušas piena un cūku cenas, kas rada maksātspējīgu papildu pieprasījumu pēc graudiem lopbarībā. Un šis process bija sācies jau pagājušā gada rudens pusē. TAS IR OTRS CENU PIEAUGUMU VEICINOŠS FAKTORS.

Un visbeidzot - pasaulē ir atsākusies ekonomiskā izaugsme. Un, patīk tas mums vai ne - izaugsme praktiski vienmēr saistās ar lielākas vai mazākas inflācijas parādīšanos. UN TAS IR TREŠAIS CENAS PIEAUGUMA FAKTORS. Es neņemos (un nedomāju, ka kāds pasaulē varētu to izdarīt korekti un precīzi) pateikt, kurš faktors cik devis no šā 30-40% cenas palielinājuma.

Un vēl - es neņemos teikt, ka šis ir galīgais cenas līmenis. Mazākas tās laikam gan nekļūs. Tomēr pieaugums var arī neapstāties.

Kā tas ietekmēs Latviju?

Bet Latvijas gadījumā Krievijas faktoram vēl ir arī blakus ietekme – mūsu tranzīta biznesam ir mazākas, ja ne minimālas - iespējas iegūt ko no Krievijas izcelsmes graudu eksporta plūsmām šajā sezonā to vispārējās neesamības dēļ – kaut Krievijas politikas un biznesa pārstāvji savos izteikumos par eksporta ierobežošanu ir vairāk kā piesardzīgi – jo arī viņi nevēlas zaudēt iespējamos eksporta tirgus.

Vērtējot laukaugu sektoru kopumā - birža pagaidām, izskatās – ir reaģējusi vien uz kviešu ražas prognozēm – tur cenas pārtikas kviešiem palielinājušās par ~ EUR 50-60. Kukurūzai un rīsiem drīzāk ir pat cenas samazinājums, bet sojai- pavisam neliels palielinājums.

Ja runājam par Latvijas graudkopju izredzēm šajā tirgus situācijā – tās nav sliktākās. Tomēr jāuzsver, ka Latvijas eksporta potenciāls uz kopējā pasaules un arī Eiropas graudu tirgus fona ir tik neliels, ka būtībā nekad nav pamata bažīties par jebkura Latvijā izaudzētā ražas apjoma pārdošanas iespējām pasaules tirgū. Neaizmirsīsim arī, ka mūsu primārais tirgus ir ES iekšējais tirgus. Un pasaules tirgus ir tikai viens no šo ES iekšējo tirgu ietekmējošajiem faktoriem.

Tādējādi Latvijas gadījumā jautājums vienmēr ir par cenu. Domājams, ka Latvijai ir normālas cenas izredzes. Ir nepateicīgi nosaukt konkrētu gaidāmo cenu jau tagad, kad ražas novākšana pasaulē vēl tikai sākas, tomēr sajūtās šķiet, ka kviešu cenas varētu šogad nostāties ap Ls 110 līmeni. Eksporta darījumos vidēji. Saimniecību līmenī tas, attiecīgi - varētu būt nedaudz mazāk. Bet varbūt pārdevējiem var arī paveikties – un cena pieaugs… Īpaši, ja mediji pasaulē attīstīs neražas un varbūt pat bada draudu popularizēšanas kampaņu.

Tomēr uzreiz vēlos uzsvērt - tas nenozīmē lielāku bagātību lauksaimniecības produkcijas ražotājiem. Jo cenas pieaugums lielā mērā ir tāpēc, ka raža nav plānotā, tātad pārdot varēs mazāk tonnas. Arī Latvijas graudaudzētājiem novāktā raža var izrādīties mazāka par cerēto un augušo – dažiem pat būtiski mazāka.

Tāpēc tagad varbūt nezīlēsim konkrēto cenu. Raudzīsim, kā spekulanti attīstīs pasaules tirgu, un meklēsim, kā to izmantot savam ieguvumam. Un priecāsimies, ja cena vēl palielināsies (tomēr vienlaikus neaizmirsīsim, ka lielākā graudu patērētāja ir lopkopība, un tai ir jābūt spējīgai šo graudu cenu pieaugumu finansēt...). Tikmēr jārūpējas par izaugušā iespējami pilnīgāku un kvalitatīvāku novākšanu.

Bet tirgus galvenā ziņa laikam būtu vērtējama – pasaules sabiedrība ir atzinusi, ka labība ir vajadzīgs produkts, un nav pieļaujama tās ražošanas samazināšana tirgus cenu neizdevīguma dēļ. Tas sola visai labas nākotnes izredzes laukaugu ražotājiem arī Latvijā - viņu produkts būs tirgū pieprasīts. Pat ja arī ne vienmēr par cerēto cenu.

Papildinājums. 5. augusts. 17:00. Nu lūk - uz pasaules tirgus attīstību ilgi nebija jāgaida. Putins sniedz paziņojumu valdības sēdē un tirgi jau noreaģēja. Ar + 8% dienas laikā ASV tirgū par nākotnes darījumu ar piegādi decembrī. Tātad prakstiski varam teikt, ka jau ir vismaz Ls 125 vidēju kviešu eksporta darījumiem...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana