Prognozes

Šogad Es tiek prognozēta zema kartupeļu raža

Mārīte Gailīte, AgroPols
03.09.2010

Eiropas eksperti prognozē kartupeļu kopražas apjoma krišanos kopumā par 5 milj. t . Tā ir zemākā kartupeļu kopraža pēdējo 10 gadu laikā un salīdzināma ar 1994. g., 2003. g. un 2006. g. rezultātiem.

Visvairāk kartupeļu ražošana samazinājusies Itālijā, Francijā, Spānijā un Austrumeiropas valstīs. Kartupeļu ražu ietekmēja gan stādījumu platību sarukums, gan zemāka ražība nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ. Visvairāk kartupeļu platības ir samazinājušās Vācijā un Lielbritānijā (abās valstīs par 3%), vienlaikus ir palielinājusies kartupeļu platība Beļģijā. Kartupeļi šogad ir izauguši ievērojami sīkāki kā parasti un 5 lielāko kartupeļu audzētāju valstu ražotāji cer, ka pārstrādātāji samazinās lieluma prasības izejvielām. (Latvijā jau pašlaik tiek piedāvāti kartupeļu čipsi mazākā diametrā kā parasti.) Vidējā kartupeļu ražība ES 5 lielākās kartupeļu ražotājvalstīs šobrīd ir 40,5 t/ha, bet tā var nedaudz palielināties, jo kartupeļu piebriešana vēl turpinās.

Vienlaikus tiek prognozēta kartupeļu – kā galda, tā pārstrādes – cenas celšanās. ES lielākajās ražotājvalstīs tā tiek lēsta 16-25 EUR/100 kg līmenī (sausi kartupeļi no glabātavas). Vācijā un Francijā ražotāju organizācijas ir paziņojušas par ražas samazināšanos par 15-20%, salīdzinājumā ar pērno gadu. Vidējā cena šajās valstīs šogad ir 0,30-0,32 EUR/kg, bet pērn šajā laikā tās bija 0,15 EUR/kg līmenī. Arī Itālijā tiek prognozēta par 20% zemāka kartupeļu raža kā pērn. Pašlaik ir novākti 70% platību un vidējā cena ir sasniegusi 0,25 EUR/kg (2009. gadā tā bija 0,15 EUR/kg). Šogad ir zemāka arī kartupeļu kvalitāte, tas veicina kvalitatīvo kartupeļu cenas celšanos. Tomēr pirmais cenu kritums tiek plānots masveida vākšanas laikā, kad liela daļa audzētāju gribēs ātri realizēt mazāk kvalitatīvo preci, savukārt cenas celšanās paredzama februārī, martā.

Šī situācija paver plašas iespējas kartupeļu importam no dienvidu puslodes.

Tāpat Krievijā kartupeļu raža anomālā karstuma dēļ šogad ir zemāka un jau tika ziņots, ka Maskava un Tatārstana ir sākušas kartupeļu importu no Baltkrievijas. Pēdējās divās nedēļās vidējās kartupeļu cenas Krievijā ir cēlušas līdz 0,30-0,35 EUR/kg, kas ir 2-2,5 reizes augstāk nekā pērn. Ukrainā pēc aģentūras „APK-Inform” datiem kartupeļu kopraža samazināsies ļoti nedaudz, tomēr ražotāji kartupeļus no lauka jau tagad pārdod par 0,25-0,30 EUR/kg jeb par 40-45% dārgāk nekā pērn.

Avots: www.lol.org.ua , www.agf.nl

AgroPols

x

Paroles atgadināšana